Astăzi am aflat nişte chestii noi şi interesante din domeniul afacerilor. De ce şi, mai ales, cât anume contează certificarea ISO? Royalcert mi-a atras atenţia asupra unor detalii care fac diferenţa între firme, detalii din punctul de vedere cel mai important de zeci de ani: Calitatea.
Nu mai este de mult o noutate faptul că, indiferent de situaţia economică, încercăm întotdeauna să ne îndreptăm către firme care oferă produse şi/sau servicii de calitate. De exemplu, având în vedere că stau destul de prost cu banii în perioada asta, plănuiesc totuşi să schimb fereastra de la bucătărie. Din punct de vedere al calităţii (cea care este responsabilă totodată de durabilitatea produsului) o să mă îndrept către un produs nu neapărat mai scump, cât certificat. Aşadar, certificarea calităţii contează.
Există produse cu acelaşi preţ de multe ori. Da, inclusiv la ferestre. Unii pun preţuri piperate produselor lor doar pentru a induce în eroare cumpărătorul, dar asta nu înseamnă neapărat că acele produse sunt şi bune.
Ai păţit-o şi tu, la fel cum am păţit-o şi eu şi mulţi alţii. Au fost cazuri în care ne-am cumpărat produse de la firma cutare doar pentru că erau mai scumpe şi credeam că preţul este direct proporţional cu calitatea. FALS! Preţurile, uneori, ne induc în eroare.
Atunci, veţi spune, în funcţie de ce criteriu ne orientăm? Mulţi ştiu deja. Eu, însă, nu ştiam până azi. Din acest motiv scriu acest articol, căci poate mai există persoane ca mine, persoane care nu ştiau în funcţie de ce criteriu să se orienteze atunci când vor să achiziţioneze ceva de calitate. Acest articol se adresează atât clienţilor (d.p.d.v. informativ) cât şi antreprenorilor (din punct de vedere necesar).
Certificarea ISO (a Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare) aduce foarte multe beneficii antreprenorilor, dar şi clienţilor acestora. În primul rând, ce este această certificare? Sunt firme mari, precum Carrefour şi LukOil, care au fost certificate de RoyalCert.ro din dorinţa de a-şi perfecţiona produsele şi serviciile oferite. Certificarea nu se adresează doar firmelor mari, ci şi firmelor mici şi medii. Preţul se calculează în funcţie de numărul de angajaţi, domeniul de activitate şi alte criterii. Deci, dacă ai o afacere şi vrei să obţii certificare ISO 9001, poţi aplica pe site şi ţi se face o ofertă în funcţie de afacerea pe care o ai.
Beneficiile sunt multiple. În primul rând demonstrezi că organizaţia pe care o ai este capabilă să furnizeze produse care îndeplinesc cerinţele clienţilor la nivel internaţional. ISO 9001 promovează totodată necesitatea analizei rezultatelor privind performanţa şi eficacitatea proceselor din cadrul firmei. Cu alte cuvinte, în calitate de patron ai ocazia să le demonstrezi clienţilor că eşti interesat de calitate şi de imbunătăţirea serviciilor de care ei beneficiază contra cost. Am auzit mulţi oameni care se orientează în funcţie de acest criteriu atunci când vor să cumpere ceva. De exemplu “cumpăr de la X, că ştiu că are produse de calitate. Y nu e certificat, nu vreau să risc”. Aşadar, certificarea ISO contează de la foarte mult în sus.
Felicit, pe această cale, antreprenorii care au ales şi care vor alege certificarea ISO pentru firmele pe care le deţin, dovedind astfel că îşi doresc tratarea clienţilor cu respect. E win-win, căci aprecierea din partea clienţilor se simte la cifra de afaceri 😉
Am mai învăţat ceva astăzi…..Certificarea ISO, un criteriu de clasificare a unui brand sau a unui produs….
Aşa cum spuneai şi tu, am avut neplăcerea să cumpăr lucruri scumpe cu o calitate îndoielnică. E aşa de uşor să se treacă de la produse lowcost la unele de tip fullcost!