Diverse

Departe… O coșmelie mică departe de tot ceea ce cunoaștem

By | 19.06.2019 | 3 Comments

departe

Tehnologia avansează cu scopul de a ne ușura viața. Asta e o idee pe care o spun adesea atunci când apare o discuție despre retragerea undeva departe de oameni, traiul simplu într-o căbănuță cu o singură cameră, la o distanță cât mai mare de orice biped care nu are cei 7 ani de acasă. Desigur, n-ar fi o idee rea, dar atât de departe de tot și de toate s-ar putea să nu fie niciun stâlp pentru conexiune la internet. Pe ideea că facem cumva rost de electricitate, eventual panouri solare, fiind și prietenoase cu mediul înconjurător, facem cumva rost și de alte chestii necesare traiului simplu, dar internetul nu va fi adus până în mijlocul pustietății.

De ce, urmând ideea unei vieți simple, nu se poate renunța la internet? O bibliotecă generoasă în mica locuință ar suplini o parte din nevoia de internet, ar furniza o soluție pentru timpul liber, ar genera o activitate (plăcută, de altfel). Dar ar lipsi informația, adică știrile (chiar dacă le-am citi rar, măcar ne-ar ține ancorați în prezentul în care trăim), tutorialele și alte tipuri de materiale de pe youtube și de pe forumuri (de care am avea nevoie ca să învățăm să trăim simplu; să învățăm să ne cultivăm propriile alimente, să învățăm să ne construim o moară de apă sau orice altceva am vrea să ne construim pentru un trai ușor în mijlocul pustietății). Și GPS-ul de pe telefon, care ne ajută să ajungem din punctul A în punctul B mult mai rapid și ușor decât dacă ne-am întoarce la bătrâna hartă printată. Desigur, există și aplicații GPS care funcționează fără internet, dar cumva tot suntem împinși către tehnologie, renunțarea la un telefon de tip Nokia 3310 pentru un smartphone Samsung sau orice alt brand.

Ar urma fireasca întrebare: pentru ce ne trebuie GPS dacă am hotărât că ne mutăm departe de civilizație și trăim o viață simplă? Pare că un smartphone cu GPS și viața simplă n-ar avea prea multe în comun, însă pentru viața simplă tot trebuie să ne întoarcem din când în când printre oameni, ca să plătim taxele și impozitele anuale, ca să ne luăm niște medicamente pentru ușurarea vindecării unei răni (că nu ne-am născut cu toporul în mână și-ntr-o zi s-ar putea să se întâmple o neîntâmplată). Dar, nu în ultimul rând, ca să călătorim. Asta e ceva la care n-aș renunța. Chiar de m-aș muta departe de civilizație, aș simți nevoia să plec din când în când, să descopăr alte locuri nealterate de om sau chiar locuri în care s-a intervenit (căci sunt și multe astfel de locații care merită admirația).

Ei bine, viața simplă, departe de toți și toate care momentan ne sunt atât de familiare, n-ar fi chiar atât de simplă fără unele dintre lucrurile sau serviciile pe care ne-am obișnuit să le avem la îndemână. Dar, până la urmă, nu ne obligă nimeni la o renunțare totală a ceea ce avem acum. Cumva trebuie să existe o cale de mijloc. Cumpărăm o bucată mare de teren (undeva relativ aproape de un drum principal, de unde să putem trage internet), plantăm o mulțime de pomi, iar în mijloc, ca să ne simțim izolați, ne facem coșmelia. Și am rezolvat. Nu trebuie să renunțăm la absolut tot pentru o viață liniștită, tehnologia având rolul de a ne ușura traiul, ci trebuie să renunțăm la majoritatea lucrurilor care simțim că nu sunt benefice.

Acum lăsăm visurile deoparte și ne întoarcem la viața agitată de zi cu zi. 😉

Cheers!

3 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  20/06/2019

  Și mie îmi vine de multe ori să mă duc departe .

 • Reply

  Roman Nicoleta Ana Maria

  22/06/2019

  Felicitări pentru articol foarte frumos si emotionant!

  • Reply

   Ioana Radu

   25/06/2019

   Multumesc! 😀

Leave a Reply