Dependența de alcool, una dintre marile probleme cu care se confruntă în prezent sectorul sănătății publice, are o rezolvare datorită implicării active a cerce a specialiștilor din domeniu.
Ce este alcoolismul?
Persoanele care simt nevoia să consume alcool fără un motiv anume și care pierd controlul total asupra cantității pot fi dependente de alcool.
În consecință, definiția alcoolismului se poate rezuma la consumul de băuturi alcoolice – ocazional sau periodic – indiferent de urmări cu scopul de a evita stările neplăcute fizice sau psihice care apar în urma sevrajului.
Ce simptome are alcoolismul?
Printre principalele simptome ale dependenței de alcool se numără cele de mai jos, observate în perioadele de abstinență de alcool:
● Hiperactivitate vegetativă
● Tremor al mâinilor și al picioarelor
● Tulburări de somn
● Stări de anxietate și nervozitate
● Stări de greață, vărsături
● Transpirație excesivă
● Stări depresive și de frustrare
● Dificultăți de coordonare a mișcărilor, probleme de echilibru și de mers.
Cei care consumă în mod abuziv alcool refuză cu orice preț discuțiile referitoare la consumul de băuturi și neagă vehement că ar avea vreo problemă cu excesul de alcool. Toate aceste simptome dispar sau se ameliorează imediat ce persoana consumă alcool.
Tipuri de consumatori de alcool
În funcție de frecvența, de cantitatea băuturilor alcoolice și de motivele consumului, există anumite tipuri de consumatori de alcool. În anul 1960, profesorul E. M. Jellinek a identificat 5 tipuri de băutori. Potrivit descrierilor acestuia, tipologiile sunt următoarele:
● Băutorii de tip ALFA
Motivul principal al consumului: relaxare, destresare, evadarea din cotidian și din stări neplăcute ale dispoziției. Încă există control asupra băuturii, dar treptat se poate instala dependența de alcool.
● Băutorii de tip BETA
Motivul principal al consumului: obișnuința de a asocia orice eveniment cu consumul de alcool. Astfel, aceștia consuma băuturi alcoolice doar în cazul unor ocazii speciale – nunți, botezuri, petreceri, aniversări – dar în această situație nu poate fi vorba despre alcoolism.
● Băutorii de tip GAMA
Motivul principal al consumului: nevoia de consum resimțită atât la nivel psihic cât și la nivel fizic. Aceștia nu reușesc să mai controleze cantitatea de alcool pe care o consumă – după primele pahare, nu mai au simțul măsurii. Sunt caracterizați de stări depresive, iritabilitate, agresivitate, dureri și indispoziții fizice.
● Băutorii de tip DELTA
Motivul principal al consumului: nevoia fizică de a consuma alcool, obișnuința. Profesorul E. M. Jellinek susține că aceștia manifestă o dependență de alcool fizică. Cu toate că pot păstra o perioadă mai lungă controlul asupra cantității de alcool pe care o consumă, nu pot renunța.
● Băutorii de tip EPSILON (adică cei periodici)
Motivul principal al consumului de alcool este lipsa capacității de a menține un echilibru, stări de epuizare a resurselor funcționale fizice și psihice. La băutorii de tip EPSILON, dependența de alcool se remarcă în felul următor – ei consumă alcool necontrolat timp de câteva zile, dar au și câteva perioade mai lungi care nu sunt caracterizate de un consum abuziv.
Cu alte cuvinte, pot avea pauze între episoade de consum, iar ele pot avea o durată care variază între câteva săptămâni până la 5-6 luni de zile.
Mie mi-e greu sa ii judec pe dependentii de alcool pentru ca simt ca nici nu ar fi corect sa intreb de ce nu pot ei sa se lase de bautura cata vreme eu nu pot sa renunt la dulciuri sau macar sa ma limitez, ca un om normal, la 2 cubulete de ciocolata pe zi. Odata pornita, nu ma mai pot opri. Cred ca asa este si la ei. Si cred ca si ei stiu ca nu fac bine ce fac, dar uita cand vad sticla…
cred ca asta e o problema frecventa, mai ales in tara noastra… nu stiu de ce multi au impresia ca isi pot ineca amarul in bautura, ca problemele nu dispar, orice ai consuma. din pacate, cei care sufera de alcoolism nici nu doresc sa fie ajutati