Noua normalitate, așa cum e numită purtarea de mască și alte măsuri luate în perioada asta, vine la pachet și cu unele… să le zicem provocări. Dacă părea că doar industria producătoare de măști și firmele care produc gel antibacterian ies câștigătoare din ecuația asta, hai să ne gândim de fapt la complicațiile care apar prin prisma respectării măsurilor impuse. O astfel de complicație este MASKNE, adică acneea provocată de mască. Nici eu n-am știut până zilele trecute că există un termen special pentru ea, dar acum, că-l știu, vi-l prezint și vouă, la pachet cu o mini discuție despre ce implică ea și cum o ameliorăm.
Persoanele care au locuri de muncă în care este imperios necesară purtarea măștii pe tot parcursul zilei au început să se confrunte cu efecte ale ei, ale acțiunii purtării măștii. Aerul cald pe care îl expirăm în mască provoacă deschiderea porilor pielii, exact ca atunci când facem tratamente faciale și înainte de ele avem nevoie ca porii să fie deschiși pentru ca pielea să absoarbă o cantitate mare din acele tratamente. Ei bine, pielea de sub mască ajunge să aibă porii deschiși, numai că asta devine o problemă în măsura în care nu urmează aplicarea unui produs pentru îngrijire, ci contactul cu poluarea de afară, materialul măștii, poate chiar bacterii. Aceasta este una din explicațiile pentru care apare MASKNE, o afecțiune dermatologică nouă.
MASKNE ne determină să fim și mai atenți cu rutina zilnică de îngrijire a tenului.
Pentru că acneea este neplăcută, ajungem să dăm banii pe diferite produse pentru a scăpa de ea sau măcar pentru a o ameliora. Foarte important de reținut este că nu trebuie să folosim multe produse, pentru că și o ușoară exagerare poate face mai mult rău decât bine. Acesta e cumva principalul motiv pentru care am ales să scriu articolul de azi de pe blog. Cu gânduri bune, ca să nu dați banii pe 7 produse și să vă confruntați în continuare cu probleme dermatologice cauzate de purtarea măștii. Mai puțin, uneori, chiar e mai bine.
Cum ameliorăm acneea provocată de purtarea măștii?
Maskne, la prima vedere, poate părea o situație care necesită spălarea tenului cu produse pentru ten gras, eventual scrub care să curețe în profunzime zi de zi. GREȘIT!
Tenul are nevoie de curățare și hidratare. Astea sunt nevoile lui de bază atât în lupta cu maskne, cât și în mod normal, separat de toată pandemia. Curățarea și hidratarea se fac de două ori pe zi, dimineața și seara, fără a agresa tenul și, la fel de important, fără a aplica pe el produsele nepotrivite. Folosim produse în funcție de tipul tenului.
Pentru ten gras și acneic putem folosi un gel de curățare pentru ten gras și o cremă hidratantă matifiantă.
Pentru ten uscat și acneic (maskne, da, apare și la persoanele cu ten uscat) putem folosi un gel de curățare pentru ten acneic și o cremă hidratantă pentru ten uscat.
Rutina de îngrijire a tenului nu se schimbă radical.
Important de reținut este că se recomandă evitarea cremelor de față cu textură foarte grasă. Dacă aveți tenul foarte uscat și simțiți nevoia de extra hidratare, în perioada aceasta de purtare a măștii puteți încerca înlocuirea cremei obișnuite de față cu o cremă hidratantă pe bază de ceramide. Ceramidele hidratează în profunzime fără a încărca tenul și fără a lăsa o peliculă grasă, absorbindu-se bine în piele. Asta înseamnă că o parte din cremă nu se va transfera pe mască.
Eu am ten mixt și mă confrunt cu acnee doar ocazional. Produsele pe care le folosesc zi de zi, în perioadele de normalitate, când tenul este ok, sunt un gel de curățare și o cremă hidratantă. Acum am în casă gel de curățare Ziaja Med și cremă de față Eau Cellulaire Institut Esthederm, ambele luate de pe site-ul Notino.ro. O variantă similară a gelului de curățare este Vichy Normaderm Phytosolution – gel de curățare împotriva imperfecțiunilor pielii.
Pe de altă parte, în perioadele în care îmi apar imperfecțiuni pe ten folosesc o cremă de față matifiantă, iar cel mai bine mă înțeleg cu Bioderma Sebium Mat Control și Sebium Sensitive – a doua cred că e chiar mai potrivită pentru maskne, afecțiunea dermatologică din perioada asta (care sperăm cu toții să fie doar o perioadă).
Așadar, pentru a ameliora sau chiar pentru a trata maskne e important în primul rând să nu agresăm tenul, să nu-l exfoliem mai des de 1-2 ori pe săptămână și să nu-l încărcăm cu mai multe produse decât e nevoie. Un gel de curățare și o cremă hidratantă reprezintă un duo de nădejde. Dacă sunt și dermatocosmetice, cu atât mai bine.
Cheers!