De câte ori am auzit şi am citit că „detaliile fac diferenţa”? De atât de multe ori încât am pierdut şirul şi, din păcate, am uitat şi să ne concentrăm asupra acestor cuvinte. De ce şi, mai ales, cum fac detaliile diferenţa vom vedea în rândurile ce urmează. Să luăm ca exemplu o încăpere a unui apartament, o cameră goală, proaspăt renovată. De ce în majoritatea cazurilor, chiar dacă avem o cameră proaspăt renovată, aceasta nu arată la fel de bine cum arată o cameră de acasă de la prietena noastră cea mai bună sau de la o mătuşă? De ce? Revenim asupra ideii că detaliile fac diferenţa, iar răspunsul acelui „de ce” vine atât de natural. Iată câteva dintre detaliile care fac diferenţa în exemplul dat: pereţi fără imperfecţiuni, pardoseală protejată în timpul renovării, prize şi întrerupătoare Panasonic sau de la alt brand de renume, glafuri alese cu grijă.
1. Pereţi fără imperfecţiuni
Când alegi să renovezi o încăpere e bine să ai în vedere faptul că nu facem asta prea des, probabil o dată la 5 ani sau chiar mai rar de atât, motiv pentru care e bine să alegem cu grijă un zugrav. Ori alegem unul iscusit, despre care am auzit că face treabă bună, ori alegem la întâmplare (pentru că în majoritatea cazurilor nu cunoaştem un zugrav) şi îi explicăm clar ceea ce ne dorim, eventual suntem acolo când lucrează, astfel încât să îi putem arăta în timp util chestiunile pe care dorim să le corecteze. Desigur, se cade să îi plătim un pic mai mult decât a cerut, dar e important să comunicăm cu el şi să ne asigurăm că pereţii sunt impecabili (că gletul a fost aplicat şi finisat perfect, iar lavabilul nu are dâre sau alte imperfecţiuni de aplicare).
2. Pardoseală protejată în timpul renovării
Personal n-am fost atentă în privinţa acestui detaliu când am renovat, iar de atunci regret nespus de mult asta. “Meşterul” m-a asigurat că materialele pe care le foloseşte se curăţă foarte uşor de pe parchet şi că nu e absolut deloc nevoie să îl acopăr cu folie. Ce ştiam eu despre renovări şi materiale? Aproape nimic, aşa că am mers pe încredere. Iar de atunci am rămas cu nişte pete “grozave” pe frumosul parchet. Nu am cuvinte să exprim cât de mult regret că n-am protejat pardoseala. Nu faceţi aceeaşi greşeală ca mine, indiferent de ce vă spune meşterul care se ocupă de renovare. O încăpere cu pardoseala impecabilă este o încăpere frumoasă. Pe când o încăpere cu parchetul pătat… este o încăpere cu imaginea de ansamblu ruinată.
3. Prize şi întrerupătoare de calitate
Atenţie! Nu am zis prize şi întrerupătoare scumpe, ci am spus de calitate. Calitatea, de cele mai multe ori, se traduce prin brand-uri de renume, brand-uri care au ajuns renumite şi care continuă să se numere printre favorite tocmai datorită aprecierii consumatorilor. Aşa este şi cazul produselor Panasonic, pe care le puteţi găsi la preţuri foarte bune pe site-ul SavElectro.ro (este primul site din România care a început să comercializeze prize şi întreruptoare din gama Arkedia de la Panasonic, gamă apărută la noi în ţară la finalul anului 2016). De ce prizele şi întrerupătoarele pot face diferenţa? De ce sunt ele detalii care contează? Pentru că atunci când ai o cameră proaspăt renovată în care foloseşti nişte prize şi întrerupătoare vechi, cu margini aurii, bec roşu sau alte detalii care încarcă încăperea din punct de vedere cromatic, şansele de a transforma acea cameră într-una ca în reviste scad considerabil. Pe când produsele din gama Arkedia de la Panasonic, comercializate de SavElectro.ro, sunt simple, albe, fancy şi elegante. Iar dacă semeni cu mine şi ai nevoie ca întrerupătorul să fie luminat pentru a nu bâjbâi după el prin întuneric, poţi opta pentru întrerupător cu led alb (un mic led încorporat).
4. Glafuri alese cu grijă
Nu dădeam prea mare importanţă acestui detaliu până când nu m-am mutat în Suedia pe o perioadă de câteva luni. Când am revenit în România, la simpaticul apartament, glafurile din plastic dur (cu model de lemn) pe care le aveam la pervazul din dormitor nu mai erau nici pe departe aşa de atractive precum mi se păreau înainte. În apartamentul din Suedia glafurile erau din marmură. Chiar dacă preţul este mai mare pentru un glaf din marmură, el se justifică ţinând cont şi de faptul că marmura nu se demodează şi este şi durabilă. Mă pregătesc să fac această schimbare şi o recomand cu drag şi aici, pe blog, fiind un detaliu care chiar face diferenţa.
În concluzie, ceea ce transformă o încăpere obişnuită într-una demnă de apreciere sunt detaliile, fie ele mai mici sau mai mari. Pereţii fără imperfecţiuni nu costă mai mult dacă găsim zugravul potrivit, atent la detalii. Protejarea pardoselii, indiferent că este vorba de parchet sau gresie, este o chestie minoră şi ieftină, dar care păstrează frumuseţea (şi investiţia). Prizele şi întrerupătoarele de calitate nu vor costa mai mult decât cele de duzină, câtă vreme ştiţi de unde să le cumpăraţi, aşa cum este cazul SavElectro.ro, primul importator din România al gamei Arkedia de la Panasonic. Şi, într-un final, glafurile din materiale durabile şi elegante – singurele detalii din cadrul acestui articol care te vor face să scoţi ceva bani din buzunar.
Fii cu ochii pe blog pentru că la sfârşitul verii am planificate câteva schimbări prin casă şi sigur o să scriu pe blog despre produsele pe care le comand de pe net în acest sens.
Cheers!
Daca as avea bani si nervi de fier, eu as renova macar la 2-3 ani. Se schimba totul dupa renovare, de la aspect la miros.Eu ador mirosul ala de curat, de lavabila proaspata. Despre intrerupatoare, eu am un sfat pentru cei care stiu ca nu le schimba la renovare si zugravesc, sa lipeasca ceva peste ele ca sa nu le murdareasca 😀 Stiu eu de ce :))
Banuiesc ca ai facut cu intrerupatoarele cum am facut eu cu parchetul :))
Mi-am luat un apartament nou si intr-adevar, conteaza foarte mult peretii si pardoseala, am mai vazut si altele si desi erau noi, nu aratau tocmai bine din cauza ca nu au avut grija de aceste aspecte.