Skip to content
Menu
Ioana Radu
  • Home
  • Contact
  • Categorii
    • Adv. & Stuff
    • Cărţi
    • Diverse
    • Review produse & servicii
    • Women’s World
Ioana Radu

Diferența dintre panouri fotovoltaice și panouri solare

Posted on 20/01/202320/01/2023

Lucrez în domeniul sistemelor fotovoltaice și am observat că se face uneori confuzia între panouri solare și panouri fotovoltaice. Cu alte cuvinte, consumatorii nu sunt suficient de informați și nu știu exact ce ofertă de preț să ceară, pentru ce echipamente. Scopul acestui material este să vă ajute să înțelegeți mai bine care este diferența dintre produsele menționate în titlu și totodată care sunt criteriile de bază atunci când optați pentru ele.

Panourile sunt de două feluri:

• panouri solare fotovoltaice – sunt cele care transformă energia solară în energie electrică.

• panouri solare termice – sunt cele care folosesc energia solară pentru a produce energie termică.

În domeniu, majoritatea folosesc denumirea pe scurt, adică panouri fotovoltaice pentru prima categorie și panouri solare pentru a doua categorie. Deși, la drept vorbind, nu e tocmai corect, că solare sunt ambele, însă așa s-au perpetuat denumirile și așa se folosesc.

panouri fotovoltaice

Criteriile de bază atunci când optați pentru un sistem fotovoltaic

Dacă vreți să produceți energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice fie pentru uz casnic, fie pentru uz industrial, trebuie să aveți în vedere următoarele:

• Verificați consumul de pe ultimele 12 facturi de energie electrică și faceți o medie de consum lunar. Asta vă va ajuta să vedeți care este capacitatea minimă a sistemului fotovoltaic de care aveți nevoie pentru a face un pas către independența energetică.

• Dacă media este de 4 kW, recomandarea este să optați pentru un sistem un pic mai mare, de 5-6 kW (aceasta este limita pentru monofazic, cazul multor gospodării).

• Dacă plănuiți să achiziționați o mașină electrică pe viitor și vreți să o încărcați mai rapid (pe trifazic), optați pentru un sistem fotovoltaic de vreo 10 kW. Totodată, luați în calcul că trebuie să solicitați spor de putere la distribuitorul de energie elecrică din zonă. De obicei firmele care se ocupă de instalare panouri fotovoltaice oferă și servicii de întocmire și depunere dosare pentru spor de putere.

• Sistemele fotovoltaice sunt de 3 feluri:

1. on-grid (adică cele conectate la rețeaua de distribuție energie electrică, ceea ce înseamnă că atunci când se întrerupe curentul de la furnizorul de energie se va întrerupe și acasă, pentru că nu există back-up)

2. off-grid (adică cele care nu sunt legate la rețeaua de distribuție energie electrică, funcționează independent, cu stocare în baterii, se pot monta și în vârful muntelui sau pe insulă)

3. hibrid (adică cele care sunt conectate la rețeaua de distribuție energie electrică, dar care dispun și de baterii de stocare, astfel că atunci când se întrerupe curentul veți avea în continuare energie electrică din baterii).

• Printre cele mai bune baterii pentru sistemele fotovoltaice sunt cele LiFePO4 (litiu fier fosfat).

• Dacă vreți un sistem fotovoltaic cu putere mai mare decât consumul estimat pentru gospodărie sau pentru firmă, puteți da în rețea surplusul de energie electrică, adică să deveniți prosumator. În prezent prețul per kW dat în rețea este de 1:1 (atenție, prețul per kW! acesta este separat de prețul utilizării rețelei de distribuție)

• De ce trebuie să știți de la început ce tip de sistem fotovoltaic vreți? Pentru că dacă veți dori să deveniți prosumator, doar anumite invertoare sunt omologate pentru a injecta energie electrică în rețea. Astfel, dacă la instalarea sistemului nu vreți să fiți prosumator și optați pentru un invertor care nu apare în lista celor omologate pentru injectare în rețea, iar după câțiva ani vă răzgândiți și vreți să deveniți prosumator… va trebui implicit să schimbați invertorul. Iar acesta este destul de costisitor (aproximativ 2000 de euro un invertor de 8 kW).

• Pentru aceeași locuință puteți instala și un sistem fotovoltaic (pentru producerea de energie electrică), dar și unul sau mai multe panouri solare (pentru energie termică).

panou solar termic

Sunt multe firme care oferă servicii de proiectare sisteme fotovoltaice, ofertare și instalare, întocmire și depunere dosar de prosumator, mentenanță și nu numai. E important să știți să explicați ce vă doriți și să puneți întrebări (ca în orice alt domeniu). Chiar recomand să întrebați persoane avizate și să nu plecați urechea la ce vă spun diferite persoane care nu au lucrat cu sisteme fotovoltaice și/sau care nu au un astfel de sistem montat acasă ori la firmă.

Cheers!

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ioana Radu

Blogger acreditat Webstock 2015-2019.

Webstok

Digital Marketing Courses London

tactical sweatshirt mens vintage clothing cheap dresses online

Stuff

BlogalInitiative

Florin Filipescu, Hapi Riverwoman, StejarMasiv.ro

Follow me on Instagram ♥

terraioana

#ontheroad #driving #drive #hittheroad #Romania #ontheroad #driving #drive #hittheroad #Romania
Instagram post 18122519677288857 Instagram post 18122519677288857
Instagram post 17926199015623228 Instagram post 17926199015623228
Special thanks to @rihoas_official for this hooded Special thanks to @rihoas_official for this hooded cape coat 😎🖤.

#hood #hoodedcape #hoodedcoat #rihoas
Tradiționala poză cu @virahazz de sărbători 🥰🥂.

#christmastime
E ultima sută de metri, săptămâna dinaintea Cr E ultima sută de metri, săptămâna dinaintea Crăciunului 🎅... Am mai scris și în alți ani că darurile nu sunt menite să ne aducă în sapă de lemn, că oamenii cu adevărat importanți nu țin cont de cât a costat cadoul 💸, pentru că un dar are scopul de a le aminti că ne-am gândit la ei și că avem în sufletul nostru un loc aparte pentru ei ❤️.

Am pus la cale pe blogul ioanaradu.com o mini listă cu idei de cadouri, cu inspirație din partea @notino_ro ✌️

#ideidecadouri #notinoromania #cadouripentruea
Load More... Follow on Instagram

Bloguri pe care le recomand:

ioanaP.RO, StejarMasiv.ro, Florin Filipescu, Marina Adriana, Hapi Riverwoman, Flawless, Piratul cinefil, La Unison, Cartim, Dark Passion, Adizzy, Aniela Deby, Luciana Corlan.

Alte bloguri și site-uri:

MANU TV, Bou Baltii, Blog de IT, Pinka, Ratzone, Castiel, Blog de ştiri, Bogdan Stanciu, Canale TV Online, Alina lui Brumarel, Iulia Radu, Vis vandut la gramaj, Costin Comba Photography, Dambovita, Cristao, Locuri de Munca.

• Politica de confidențialitate •



Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice 3.0 România Creative Commons. Preluarea textelor se face DOAR cu citarea sursei, în limita a 300 de caractere. La sfârșitul fiecărei preluări trebuie să existe un link do-follow către acest blog.
©2023 Ioana Radu | WordPress Theme by Superb WordPress Themes