Lucrez în domeniul sistemelor fotovoltaice și am observat că se face uneori confuzia între panouri solare și panouri fotovoltaice. Cu alte cuvinte, consumatorii nu sunt suficient de informați și nu știu exact ce ofertă de preț să ceară, pentru ce echipamente. Scopul acestui material este să vă ajute să înțelegeți mai bine care este diferența dintre produsele menționate în titlu și totodată care sunt criteriile de bază atunci când optați pentru ele.
Panourile sunt de două feluri:
• panouri solare fotovoltaice – sunt cele care transformă energia solară în energie electrică.
• panouri solare termice – sunt cele care folosesc energia solară pentru a produce energie termică.
În domeniu, majoritatea folosesc denumirea pe scurt, adică panouri fotovoltaice pentru prima categorie și panouri solare pentru a doua categorie. Deși, la drept vorbind, nu e tocmai corect, că solare sunt ambele, însă așa s-au perpetuat denumirile și așa se folosesc.
Criteriile de bază atunci când optați pentru un sistem fotovoltaic
Dacă vreți să produceți energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice fie pentru uz casnic, fie pentru uz industrial, trebuie să aveți în vedere următoarele:
• Verificați consumul de pe ultimele 12 facturi de energie electrică și faceți o medie de consum lunar. Asta vă va ajuta să vedeți care este capacitatea minimă a sistemului fotovoltaic de care aveți nevoie pentru a face un pas către independența energetică.
• Dacă media este de 4 kW, recomandarea este să optați pentru un sistem un pic mai mare, de 5-6 kW (aceasta este limita pentru monofazic, cazul multor gospodării).
• Dacă plănuiți să achiziționați o mașină electrică pe viitor și vreți să o încărcați mai rapid (pe trifazic), optați pentru un sistem fotovoltaic de vreo 10 kW. Totodată, luați în calcul că trebuie să solicitați spor de putere la distribuitorul de energie elecrică din zonă. De obicei firmele care se ocupă de instalare panouri fotovoltaice oferă și servicii de întocmire și depunere dosare pentru spor de putere.
• Sistemele fotovoltaice sunt de 3 feluri:
1. on-grid (adică cele conectate la rețeaua de distribuție energie electrică, ceea ce înseamnă că atunci când se întrerupe curentul de la furnizorul de energie se va întrerupe și acasă, pentru că nu există back-up)
2. off-grid (adică cele care nu sunt legate la rețeaua de distribuție energie electrică, funcționează independent, cu stocare în baterii, se pot monta și în vârful muntelui sau pe insulă)
3. hibrid (adică cele care sunt conectate la rețeaua de distribuție energie electrică, dar care dispun și de baterii de stocare, astfel că atunci când se întrerupe curentul veți avea în continuare energie electrică din baterii).
• Printre cele mai bune baterii pentru sistemele fotovoltaice sunt cele LiFePO4 (litiu fier fosfat).
• Dacă vreți un sistem fotovoltaic cu putere mai mare decât consumul estimat pentru gospodărie sau pentru firmă, puteți da în rețea surplusul de energie electrică, adică să deveniți prosumator. În prezent prețul per kW dat în rețea este de 1:1 (atenție, prețul per kW! acesta este separat de prețul utilizării rețelei de distribuție)
• De ce trebuie să știți de la început ce tip de sistem fotovoltaic vreți? Pentru că dacă veți dori să deveniți prosumator, doar anumite invertoare sunt omologate pentru a injecta energie electrică în rețea. Astfel, dacă la instalarea sistemului nu vreți să fiți prosumator și optați pentru un invertor care nu apare în lista celor omologate pentru injectare în rețea, iar după câțiva ani vă răzgândiți și vreți să deveniți prosumator… va trebui implicit să schimbați invertorul. Iar acesta este destul de costisitor (aproximativ 2000 de euro un invertor de 8 kW).
• Pentru aceeași locuință puteți instala și un sistem fotovoltaic (pentru producerea de energie electrică), dar și unul sau mai multe panouri solare (pentru energie termică).
Sunt multe firme care oferă servicii de proiectare sisteme fotovoltaice, ofertare și instalare, întocmire și depunere dosar de prosumator, mentenanță și nu numai. E important să știți să explicați ce vă doriți și să puneți întrebări (ca în orice alt domeniu). Chiar recomand să întrebați persoane avizate și să nu plecați urechea la ce vă spun diferite persoane care nu au lucrat cu sisteme fotovoltaice și/sau care nu au un astfel de sistem montat acasă ori la firmă.
Cheers!