Cred că fiecare dintre noi a cumpărat, cel puțin o dată în viață, un lucru pe care l-a folosit doar de câteva ori, la început, iar apoi l-a abandonat pe undeva prin debara sau prin garaj. Și după ce te-ai împiedicat de el câțiva ani, ai decis să-l dai cuiva care și-l dorește. Nu 100% din mărinimie, ci într-un anumit procent și pentru că doare un pic sufletește să știi că ai spart banii pe ceva ce nu folosești, un lucru pe care nu-l pui la treabă și nu-l valorifici. În nota aceasta a lucrurilor, iată care sunt electrocasnicele pe care mă bucur că le-am ales + electrocasnicele pe care se pune praful degeaba:
Combina frigorifică
YAS! Am dat cam 3000 lei pe ea și nu regret niciun leu! Am pus în balanță faptul că la un lucru pe care îl folosim zi de zi, așa cum este frigiderul, ar trebui alocată o sumă mai mare comparativ cu alte electrocasnice. Mi-am dorit foarte mult să fie argintiu și am mers în mai multe magazine fizice și ne-am uitat la modele de frigidere. Mi-au plăcut mai multe modele, brand-uri diferite, însă în cele din urmă am ales o combină frigorifică Beko, care indică temperatura (atât cea din frigider cât și cea din congelator) pe partea din față a ușii, fiind foarte ușor de setat valori diferite. Mi-a atras atenția și faptul că are tehnologia “No frost” la frigider, cât și faptul că sunt două lădițe transparente: una pentru fructe și legume (care are led albastru), iar alta pentru brânzeturi. Sunt organizată și am rezonat cu design-ul acestui produs. Îl avem de mai mult de 2 ani și îl consider a fi o investiție inteligentă.
Mașina de făcut pâine
NO! Poate că alte persoane o folosesc. Așa am auzit. Și am luat chiar o mașină foarte bună pentru făcut pâine, mergând pe ideea că este mai practică dacă știe să facă mai multe lucruri, ca de exemplu blat de pizza. Pentru că uneori mă încântă ideea de a găti mai mult, de a prepara chiar și pâinea pe care o consumăm, de a face pizza în casă (deși e mult mai rapid și uneori chiar mai ieftin să o cumpărăm)… Am folosit mașina de făcut pâine vreo câteva luni. Apoi n-am mai folosit-o vreun an. Și în cele din urmă am mutat-o în debara, ca să nu mă mai încurce în bucătărie. Nu pot spune că nu recomand o astfel de achiziție, dar pentru mine au cam fost bani cheltuiți aiurea. În plus, durează vreo 4 ore să faci o pâine decentă. Nu le am cu răbdarea.
Plita electrică
YAS! La început am fost în dubii cu o astfel de achiziție, pentru că majoritatea plitelor electrice au un consum electric care depășește puterea alocată unui apartament. Deci cine stă la bloc trebuie să selecteze plitele în primul rând după consumul de energie electrică. Altfel sare siguranța și nu gătești nimic. În al doilea rând, plitele electrice cu inducție permit folosirea exclusivă a tigăilor, cratițelor și a altor vase de gătit care sunt special concepute pentru plite cu inducție (au pe etichetă un pătrățel cu o rezistență electrică și scrie “induction”), deci implică schimbarea tuturor vaselor de gătit. Dar… e magică în rest!
Curățarea plitei electrice durează cam un minut și se poate face cu orice soluție. Dacă doar ai fiert ceva și au sărit stropi de apă sau dacă nu e multă grăsime, poți șterge doar cu o cârpă udă și e ca nouă în câteva secunde. Poți folosi și soluție de geamuri sau orice degresant de bucătărie. Un alt avantaj al plitei este că se încinge foarte repede. Eu am ales una care are treptele de viteză numerotate, pentru că m-a sfătuit cineva că e mult mai practic să pornești plita și să dai click direct pe treapta 14 (maxim) decât să ating de 14 ori simbolul “+”. Are inclusiv timer, adică pot pune orezul la fiert, setez 16 minute și plita se oprește singură după timpul respectiv. La fel și la paste sau alte preparate la care e important să ținem cont de fiecare minut din timpul de gătire.
Blender-ul
AȘA ȘI AȘA… Mi l-am cumpărat în perioada în care voiam să transform gustările nesănătoase (chips-uri, biscuiți, cornulețe etc.) în gustări sănătoase precum smoothie-uri de legume și/sau fructe, cât și milk shake-uri. Dar m-am săturat relativ repede de gustările astea sănătoase. Am mai folosit blender-ul la pregătirea humusului de câteva ori, dar nici humus nu mâncăm des. Și am preparat de 2 ori supă cremă, care nu e chiar genul nostru de supă. În rest… blender-ul e pe cel mai de sus raft dintr-un dulap, stă degeaba aproape tot timpul anului. Nu a fost o investiție inteligentă pentru mine. Just not my type.
Mașina de spălat vase
BIG YAS! Prietenul meu a venit cu ideea să achiziționăm o mașină de spălat vase. Inițial am privit ideea ca pe o fiță, adică suntem doar noi doi și nu murdărim zi de zi două teancuri de vase. Consideram mai degrabă că o astfel de investiție se pretează pentru familiile numeroase, pentru gospodinele care prepară mâncare pentru 6-10 oameni și care spală vase vreo oră în fiecare zi. Totodată, spălatul vaselor nu e un efort colosal, toate generațiile de dinaintea noastră au spălat manual vasele și n-a pățit nimeni nimic rău făcând asta. Însă am mers pe mâna lui și într-un final n-am mai refuzat investiția. Deși în continuare mi se părea o fiță.
În prezent, după vreo 2 ani de când o folosim, sunt de părere că mașina de spălat vase salvează timp. Timp pe care îl putem petrece cu cei dragi. Totodată, salvează apă, pentru că se folosește mai puțină apă (într-un mod mai eficient) decât dacă am spăla vasele manual. În plus vasele strălucesc mereu, se usucă în câteva minute dacă deschidem mașina imediat când se termină programul de spălare (unele mașini de spălat vase au funcție de deschidere automată după terminarea programului de spălare, dar noi n-am avut buget pentru un astfel de model). În orice caz, masina de spalat vase este pentru mine una dintre cele mai bune investiții electrocasnice.
Cheers!