Diverse

Evenimentele – o unealtă pentru promovarea oricărei afaceri

By | 16.10.2018 | 3 Comments

Cine a apucat să-și deschidă o firmă în urmă cu mulți ani a beneficiat de anumite avantaje, anume că pe atunci piața nu era atât de plină ca în prezent, concurența nu era așa de mare, nici importurile nu erau atât de masive, astfel că șansele de succes erau mai mari. În prezent, însă, pentru cei care au pus de curând bazele unei afaceri sau care o au doar de câțiva ani, lucrurile sunt ceva mai complicate. Am putea crede că-i ușor acum, că Social Media e la distanță de un click și că brand-urile pot intra mult mai rapid și mai ușor în contact cu potențialii clienți. Și da și nu. Din exterior lucrurile sunt simple aproape pentru orice domeniu. Când facem parte din acea ecuație, însă, vedem adevărata față a lucrurilor. Am tot primit întrebări, mai ales în ultimii câțiva ani, despre cum anume se pot promova mai mult afacerile, cum să beneficieze de vizibilitate online și offline deopotrivă. Am răspus cu sinceritate, la fel cum scriu și acum, că e important ca afacerile să se implice, iar vizibilitatea este un efect al implicării. Și azi mi-am propus să iau exemplul evenimentelor ca tool/unealtă pentru promovare, pentru că evenimentele funcționează pentru orice tip de afacere ne dorim să promovăm.

Cum funcționează?

Căutați evenimente deja existente (care urmează să aibă loc sau care sunt abia în stadiul de plan), luați legătura cu organizatorii, vedeți cu care rezonați cel mai mult și încercați să fiți unul din sponsori. Puteți alege un singur eveniment pentru început. Asta aduce vizibilitate, DACĂ organizatorii acelui eveniment sunt profesioniști și știu să pună sponsorii în valoare. De asta spun să verificați evenimentele și oamenii cu care urmează să colaborați, să știți/simțiți dacă vă vor oferi ceva în schimbul implicării sau dacă au doar interesul de a colecta.

Evenimentele – o unealtă pentru promovarea oricărei afaceri

Vreți să vă implicați mai mult?

Pentru șanse mai mari de vizibilitate trebuie să vă implicați mai mult. De exemplu puteți să căutați pe internet servicii de organizare evenimente (sau platforme cu mai multe tipuri de servicii de pe segmentul evenimentelor), alegeți o firmă și puneți la cale un event. Fie că e un eveniment elegant, unul sport sau unul dedicat copiilor, dacă sunteți cei care pun proiectul în aplicare aveți oportunitatea de a vă plasa brand-ul/afacerea în centrul atenției. Ce înseamnă asta? De exemplu faceți de două ori pe an un campionat de șah care poartă numele firmei pe care o dețineți și stabiliți 3 premii pentru cei mai buni participanți. Cupa Trainer Sport la șah. Sau concurs de alergare, numai că aici lucrurile se complică fiind nevoie de aprobări de la primăria pe raza căreia se desfășoară event-ul, neputând fi ceva pentru care să închiriați un spațiu (precum o sală dacă e să faceți “Cupa Marian&Asociații la șah”).

Nu puteți sau nu vreți să investiți prea mult?

Am spus mereu că este alegerea fiecărui brand să investească atât cât vrea. Indiferent dacă poate da de 10 ori mai mult, el e liber să investească atât cât vrea. Publicitatea este maleabilă, poate fi făcută și cu buget mare, dar și cu buget mic/decent. Depinde însă cu cine vă asociați pentru publicitate 😀 . Ca în orice domeniu, există oameni care promit rezultate, dar care la final nu livrează nimic. Eu pentru asta-mi fac timp, din când în când, să atrag atenția asupra oamenilor cu care alegeți să colaborați. Dacă vreți să câștigați vizibilitate prin prisma evenimentelor și vreți să investiți sume mici, puteți să oferiți ceva anume (ceva-urile sunt mai puțin costisitoare decât implicarea directă a banilor). Ca să folosesc ca exemplu tot Trainer Sport, să zicem că puteți oferi 3 vouchere a câte 300 de lei pentru cei mai buni 3 olimpici ai unei școli (la evenimentul de premiere, de final de an școlar). Puteți alege școala la care ați învățat când erați mici sau școala din apropierea sediului firmei. Sau puteți alege ca beneficiar orice altă chestie, nu neapărat o școală, you get the point.

Și… vouchere, bani sau alte chestii?

Cu ce e mai bine să vă implicați pentru vizibilitate? Sincer, recomandarea mea este să nu vă complicați viața mai mult decât este deja. Cel puțin nu cu chestia asta 😀 . Vă place de mine, nu-i așa? Sunt un mix de informații, funcționalitate și optimism. Răspunsul întrebării este că vă implicați cu vouchere, bani sau alte chestii. În funcție de preferințele voastre sau, dacă e cazul, în funcție de ce anume vă avantajează. Un magazin ca Trainer Sport poate avea implicarea sub formă de vouchere în propriul magazin, ceea ce înseamnă că o parte din investiție se întoarce la ei (partea de profit din chestiile achiziționate cu voucher, fie că e un trening, o pereche de pantofi sport, un tricou sau toate trei). O firmă de pompe funebre, pe de altă parte, nu poate să ofere vouchere. E destul de creepy imaginea asta, știu, dar am folosit acest exemplu ca să vedeți că unele variante nu se pretează tuturor firmelor, așadar pentru a câștiga vizibilitate uneori sunt valabile doar variantele cu implicare sub formă de bani și implicare sub formă de “alte chestii”.

***

E mult de discutat pe tema asta și cred că se simte că am o plăcere aparte pentru publicitate. Ba chiar anul acesta am mai finalizat un curs în domeniu și-s foarte bucuroasă că încă îmi doresc să asimilez cât mai mult și să pot sprijini sectorul privat din România (și nu numai, având în vedere că am participat și la campanii ale Comisiei Europene).

Sper să luați tot ce-i mai bun din materialul meu de azi și, dacă vă puteți rupe două minute din timp, să reveniți cu feedback. Abia aștept să-mi spuneți că ați găsit oamenii potriviți cu care să colaborați pe partea de evenimente și că ecuația a funcționat bine pentru ambele părți implicate. Cheers! Pentru noi toți!

3 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  17/10/2018

  chiar voiam sa intreb daca ai terminat cursul de publicitate. Noroc ca am fost atenta pana la final!
  In privinta publicitatii pe care o firma/un brand si-o poate face prin organizarea unui eveniment (sau chiar prin simpla sponsorizare a acestuia) eu sunt de acord cu tine. Nu trebuie sa fie ceva de proportii. in care sa se investeasca zeci de mii de euro, trebuie sa fie ceva bine gandit.

  • Reply

   Ioana Radu

   25/10/2018

   L-am terminat si luna asta incep alt curs ^_^.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  17/10/2018

  uite, ideea e super interesanta! si in general zic ca e ok sa se stimuleze angajatii, particpantii, diversi oameni, prin concursuri de genul. plus ca, ai dreptate, voucherele alea (de ex) se intorc tot la ei, si omul sigur mai cumpara ceva pe langa ele, rar cand nu depasesc valoarea. deci, profitul e mai mult decat sigur

Leave a Reply