Diverse

Facem curățenie tot anul, nu doar de sărbători :D

By | 11.04.2018 | 6 Comments

Nu reușesc să înțeleg ideea asta conform căreia curățenia dinainte de Paște și Crăciun e curățenia aia “pe bune”. Dar curățenia care se face în restul anului ce este? Sau geamurile trebuiesc șterse doar de două ori pe an? Și praful de sub pat, canapea, bibliotecă… tot de două ori pe an se aspiră? Perdelele se spală și ele de două ori pe an?

Sunt oarecum înrădăcinate ideile conform cărora praful de sub mobilier nu trebuie aspirat pentru că oricum nu se vede, cu mopul nu e obligatoriu să dăm mereu (că doar e curat dacă dăm cu mătura, păi nu?), geamurile sunt ok și nu e nevoie de mare fâs pentru ele, covoarele nu trebuiesc spălate că doar le aspirăm bine bine de tot… Uite ce frumos șade mândra în fața televizorului sau într-un live pe facebook în care spune multe și nu transmite nimic. Mândruța cu pământ sub canapea, că dă cu aspiratorul pe acolo doar înainte de Paște și înainte de Crăciun 😀 .

Un proverb românesc spune că munca înnobilează omul, iar munca asta nu se referă doar la a trudi pe plantațiile altora, ci a avea grijă și de propriul cămin. Iar curățenia, draga de ea, nu ține de bani. Pentru ștersul prafului e suficientă uneori și o simplă cârpă. Pentru parchet, gresie, covoare, ciment, linoleu… merge și mătura. Eu sunt de părere că locuința unui om reflectă sufletul și caracterul lui. Practic un om leneș va căuta întotdeauna scuze pentru a nu face, așa cum un om harnic se va descurca cu orice are la îndemână. Totodată, cine are curat și ordine în suflet va avea curat și ordine și-n casă.

Am auzit și ideea cum că viața e scurtă și nu se rezumă doar la a face curățenie, că mai bine trăim momentele alea. Recunosc o vorbă bună când o aud, dar știu totodată că putem instala un echilibru. Le putem avea pe amândouă, cu atât mai mult în vremurile pe care le trăim. Există, de exemplu, aspiratoare moderne, adică aspiratoare care pot fi programate să se plimbe singure prin casă timp de o jumătate de oră sau chiar mai mult. Nici cu perdelele și draperiile nu e mare inginerie de când cu mașinile de spălat. Durează 10 minute să le dăm jos și să le punem la spălat și încă vreo 5 minute să le întindem pe culme. Cam asta cred că-i culmea zilelor noastre, că avem la îndemână atâtea aparaturi și nu ne folosim de ele.

Rămân totuși la ideea mea, conform căreia cine are curat și ordine în suflet va avea curat și ordine și-n casă. Tot anul, nu doar de sărbători.

Cheers!

*Photo by Averie Woodard on Unsplash

6 Comments

 • Reply

  Lamiita Petre

  14/04/2018

  Anul acesta m-am lovit de o mare neputinta la curatenie si asta s-a datorat problemelor medicale pe care le-am avut. Din aceleasi motive, in ultimii ani eu am fost mereu vioada a doua, iar mama era conducatoarea de osti. A implinit si ea 80 de ani, poblemele mele medicale au afectot-o mult si pe ea, asa ca anul acesta chiar nu am facut acea curatenie temenica. Dar s-a incalzit, Pastele a trecut si probabil voi chema un ajutor pentru curatenie. La mine, chiar si datul perdelei jos este o problema.

  • Reply

   Ioana Radu

   15/04/2018

   Îmi pare rău să aud că nu ești bine, Lămîița. Mie îmi ești tare dragă din online și îți doresc multă multă sănătate ție și mamei tale. Te îmbrățișez cu drag!

 • Reply

  Cristina Dragomir

  15/04/2018

  Dar tot anul facem curatenie, Ioana. Eu am si catel, deci la 2 zile neaparat pus aspiratorul si sters praful, dar tot cam degeaba. In cel mult 2 ore, praf am la loc pentru ca stau la casa, bate vantul, circula masini si eu cu fereastra inchisa nu stau in sezonul cald. In ceea ce priveste Pastele, e ramasa din traditie treaba asta pentru ca la tara bunicii atunci faceau curatenia generala cu dat stergare jos de pe pereti si spalat presuri, pentru ca Pastele coincide cu primavara…

 • Reply

  Denisa

  16/04/2018

  Eu am persoane apropiate care fac o adevarata obsesie din curatenie. Si in timp ce nu imi plac extremele, pot sa spun ca am luat cateva lucruri foarte bune de la ele. Asa ca mi-am facut un program de curatenie si am lucruri de care ma ocup zilnic si de altele saptamanal. Pentru mine pana acum asa functioneaza cel mai bine.

  • Reply

   Ioana Radu

   19/04/2018

   You are so my type ♥.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  16/04/2018

  eu nu las sa treaca saptamana fara o curatenie ca la carte! hai sa recunosc, in timpul saptamanii nu am timp, ajung deja tarziu, pana mergem la dresaj, pana ies afara cu aki, pana mai fac vreo mancare sau am alta treaba… se face minim 10. dar sambata e zi sfanta! mi-ar placea si mie un aspirator d-ala care se plimba prin casa

Leave a Reply