Diverse

Facem economii la puterea 100?

By | 12.06.2019 | 0 Comment

Mi-e un pic rușine de câtă economie nu fac eu, așa că am ales să scriu titlul ca și cum suntem o echipă și facem împreună economii la energie și alte chestii, astfel încât să trăim mai responsabil din punct de vedere al resurselor, cât și din cel al efectelor ce apar în urma utilizării abundente a acestor resurse. Singurele lucruri cu care aș putea să mă laud pe partea de protejare a planetei este că duc la reciclat sticlele de sticlă (bere, vin, suc), pe cele de plastic și dozele de aluminiu. Și că evit pe cât de mult posibil risipa alimentară, astfel că achiziționez mâncare doar cât știu că se consumă, chiar dacă asta înseamnă să cer doar câteva felii dintr-un produs sau o singură bucată bucățică de cotlet.

Cum stau însă cu economia la energie? Bad, really really bad…

În primul rând mi-e frică de întuneric și aprind lumina prin casă când simt că începe să se întunece afară. Ah, stai, că am cumpărat becuri cu led pentru fiecare încăpere, inclusiv pentru cămară 😀 . Se poate spune că am făcut un pas în direcția corespunzătoare pe bârna economiei la energie. N-am cum să cad și nici cum să fac pași înapoi, că becurile astea au viață lungă, deci cumva singura opțiune este să fac pași înainte. Și poate trag alături de mine și pe câțiva dintre voi. Unii să începeți să economisiți energie alături de mine, iar alții poate chiar să-mi dați lecții pe tema asta. Sunt oricând deschisă sugestiilor cu scop bun.

În al doilea rând nu știu să opresc apa, fie ea caldă sau rece, atunci când spăl vasele, când fac duș, când mă spăl pe dinți… Știți voi, sunt niște timpi morți în care ni se recomandă să o oprim. Încă lucrez la partea asta, poate poate se prinde de mine. Și nu e doar consum inutil de apă aici, ci și de energie și gaze (sau lemne, în funcție de tipul de combustibil cu care funcționează centrala).

În al treilea rând (boy, I’m bad, am ajuns deja la trei) spăl mereu rufele la programe lungi de 60 de grade sau peste, că am mania microbilor și mi-a intrat în cap că ei mor doar la temperaturi de 60 de grade și peste. Am văzut pe canalul de youtube al celor de la E. ON că asta nu e o practică bună din punct de vedere al consumului, pentru că se folosește multă apă și multă energie (practic cu cât programul de spălare este mai lung ca timp, cu atât consumul de energie este mai mare; + cu cât temperatura este mai mare, cu atât consumul de energie crește din nou).

Cei de la E. ON, deși sunt furnizori de electricitate, au dat startul unei campanii cu 100 de idei pentru a economisi energie și bani. Pentru ca noi, utilizatorii de servicii, să economisim. Adică se încearcă educarea consumatorilor chiar dacă asta presupune încasarea unor sume de bani mai mici de la noi. Pentru chestia asta mi se par foarte șmecheri și vă recomand cu drag canalul lor de youtube – http://bit.ly/EconomiiLaPuterea100. Sfaturile practice pentru a face economie la diverse resurse din locuință/gospodărie sunt grupate astfel încât să rezulte materiale video mici, sub 2 minute fiecare, pentru a putea fi urmărite cu ușurință.

#EconomiiLaPuterea100 este chiar un proiect frumos de care lumea merită să știe, așa că vă încurajez să împărtășiți informația și cu prietenii voștri.

Ar trebui să mă laud cu câte lucruri frumoase fac eu în ceea ce privește economia, dar, cum reiese și din primele paragrafe, nu prea sunt un bun exemplu, făcând adesea risipă la apă și energie electrică. Poate și la alte lucruri, fără să realizez acum. Pot totuși să mă laud că merg pe jos la serviciu atunci când e vremea frumoasă și uneori cu autobuzul local, iar mașina o scot din parcare o dată sau de două ori pe săptămână. Se pune că “vine” factura mai mică la benzinărie? Și că nu poluez așa de mult pe cât aș putea? 😀 Ba chiar mă gândesc să-mi iau o trotinetă pentru a mă deplasa pe distanțe scurte, dar una standard, nu electrică, să mai fac mișcare cu ocazia asta.

Pe final, vă încurajez să faceți și voi economie la ce puteți, de dragul planetei care ne suportă de atâta vreme. Și să mă încurajați și voi pe mine să preiau exemplul vostru. Îmi dați tag sau găsiți voi orice altă soluție, nu-mi fac griji 😀 . Împreună putem face #EconomiiLaPuterea100 📌.

Leave a Reply