De ceva vreme urmăresc tot felul de materiale despre înființări firme și procedurile ulterioare. Separat de materialele foarte bine documentate pe tema aceasta îmi ajung pe la ureche și idei mai mult sau mai puțin fondate. Cred că în urmă cu doi ani am vrut să-mi deschid pentru prima oară firmă, însă am amânat pasul acesta pentru că urma să plec în străinătate și mai mult m-aș fi încurcat. Acum, tot mai des, discuțiile nu mai sunt despre cât de greu este să pornești o afacere de la zero, ci despre voința și hotărârea de a face tot ceea ce ne stă în putință pentru a face ceea ce ne dorim. Până la urmă la asta se rezumă majoritatea problemelor, că mulți tragem de timp din cauză că ne sperie birocrația (și cea premergătoare înființării unei firme, dar și birocrația ulterioară). Să nu credeți că în străinătate lucrurile stau cu mult diferit. Una dintre micile diferențe este că nu e de alergat la propriu de la o instituție la alta, ci se pot rezolva lucrurile via e-mail (însă circumstanța asta favorabilă nu e valabilă nici ea în toate cazurile).
Am întâlnit recent pe cineva care se văita că se gândea să pornească o afacere, să părăsească postura de angajat și să știe că orice oră suplimentară și orice efort în plus va produce anumite roade, însă a dat-o mult înapoi faptul că a citit ce are de făcut numai cu casa de marcat, un lucru care în viziunea ei era neînsemnat. Și continua să spună, destul de afectată de informațiile pe care le citise despre case de marcat fiscale, că nu e posibil așa ceva, că ni se pun bețe în roate atunci când vrem să facem cu adevărat ceva. Nu, eu nu sunt de aceeași părere, ci consider mai degrabă că puțin mai multă alergătură e dovada că un om este capabil să răspundă pentru propria afacere și să o coordoneze o perioadă. Iar asta este doar o parte infimă din responsabilitatea de deținător al unei firme. Sunt de părere că cea mai bună variantă, pentru cine este la început de drum în privința antreprenoriatului, este apelarea la un consultant în măsură să explice tot procesul și alte eventuale nelămuriri.
Să zicem că nu plecăm la drum cu un sac de bani și nu ne permitem să mergem prea des să apelăm la un consultant. În astfel de cazuri este bine să știți că firmele care se ocupă de obicei de comercializarea diferitelor produse pentru antreprenori oferă suplimentar și servicii pentru întocmirea anumitor dosare contra unor sume decente de bani. De exemplu, persoanele care achiziționează case de marcat fiscale de la TehnicaFiscala.ro pot solicita întocmirea dosarului pentru ANAF și obținerea numărului de ordine contra sumei de 70 de lei. Ce mai sunt 70 de lei în ziua de azi? Dacă nu știți încă ce presupune acest dosar și care sunt restul procedurilor ce trebuiesc urmate ulterior, vă puteți documenta pe tema fiscalizare case de marcat tot pe site-ul TehnicaFiscala.ro (site pe care îl recomand în baza faptului că este structurat foarte bine și informațiile sunt ușor de înțeles).
Există multe canale de informare pe tema antreprenoriatului. Ceea ce am notat astăzi aici, pe blog, este doar o fărâmă de informație și poate chiar și un imbold în plus pentru aceia care se tot gândesc și se gândesc și se gândesc… să pornească pe acest drum. Un aspect de reținut ar fi că o firmă trebuie întreținută constant. Există, desigur, avantaje și dezavantaje pentru orice am alege în viață. Important este ce ne dorim să facem și… cât de mult ne dorim. Orice este posibil atunci când suntem dispuși să muncim.
Am avut la un moment dat un gand de a-mi deschide o firma, dar n-am ajuns sa pun in practica ideea tocmai pentru ca ma temeam de birocratie si de faptul ca nu as fi priceput sau nu as fi facut corect anumite lucruri.
In ziua de azi exista consultanti cred ca in orice domeniu. Cand nu ne pricepem, ei abia asteapta sa ne ofere serviciile (contra cost, desigur) :D.
De ceva timp, sotul meu vrea sa inceapa o afacere pe cont propriu. Inca nu a demarat actele, cu timpul stam cam prost amandoi…insa ideea in sine mi se pare destul de buna. Articolul tau a venit cu informatii in plus, i le voi arata si sotului.
Si noi ne gandim sa ne deschidem o firma, de fapt un PFA cred ca e de ajuns pentru ce vrem noi sa facem dar deocamdata ne documentam doar. Ne-am gandit sa inchiriem apartamente pe care sa le subinchiriem dupa turistilor, dar vedem ce iese.
Mult succes cu ceea ce v-ati propus!