Când vine vorba de condusul pe timp de iarnă, un lucru este cert – lucrurile devin ceva mai dificile, indiferent de experiența de condus pe care o avem. Și, în era informațiilor, suntem copleșiți de sfaturi, trucuri și mituri, într-un final, care s-ar putea să ne facă mai mult rău decât bine, punând în pericol nu doar mașina, ci și pe noi.
Din acest motiv, este vital să privim cu un ochi critic fiecare informație pe care o receptăm – ca să îți facem treaba mai ușoară, împreună cu al meu coleg Eduard am alcătuit un ghid cu lucruri pe care să NU le faci cu mașina ta pe timp de iarnă.
- Nu curăța gheața de pe parbriz cu apă caldă sau fierbinte
Pare aproape „logic” – nu? Parbrizul are pe el depus un strat de gheață, așa că vei arunca pe el apă fierbinte, ca gheața să se topească. În realitate, acest lucru îți va distruge parbrizul într-un timp record. Folosește, în schimb, fie o racletă, fie substanțele special dedicate.
- Curăță mașina mai frecvent
Indiferent de stratul de zăpadă depus, ar trebui ca iarna să îți cureți mașina mult mai frecvent; poate nu săptămânal, însă ideal ar fi la două săptămâni. Asigură-te că ai în permanență farurile curate, ca să poți fii văzut de ceilalți participanți la trafic – lucru care oricum e mai dificil în sezonul rece.
- Schimbă anvelopele
Mulți șoferi consideră că ei au „suficientă experiență” încât nu mai este necesar să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă – lucru complet fals, întrucât asta poate pune în pericol siguranța ta. Când alegi cauciucurile, fie optează pentru anvelope continental mixte, all season, care să fie sigure indiferent de sezon, fie achiziționează un set de cauciucuri pentru vară și unul pentru iarnă, schimbându-le la momentul potrivit.
Și nu – nu este suficient să ai „doar două anvelope de iarnă” – acest lucru te pune și în pericol, pentru că va face mașina greu de controlat, însă te supune și unei amenzi usturătoare de la poliție.
Un alt aspect vital legat de anvelope este presiunea lor: nu rula pe carosabil cu anvelopele dezumflate (chiar și puțin) – pentru că strada este mult mai alunecoasă, anvelopele dezumflate nu vor face decât să cauzeze și mai multă alunecare.
- Nu alege o mașina 4×4 crezând că va fi mai sigur
În alegerea noii mașini, mulți șoferi optează pentru o mașina 4×4, considerând că este mai „sigură” pentru condusul pe timpul atipic de iarnă – în realitate, indiferent de mașina pe care o conduci, aceasta poate să alunece. Singurul aspect care te ajută să fii în siguranță în trafic este experiența – cunoștințele alături de vigilență te protejează, nicidecum o mașină 4×4.
- Nu folosi luminile de ceață constant
Mulți șoferi consideră că pot folosi luminile de ceață iarna pentru a avea mai multă vizibilitate – nimic mai fals. Luminile de ceață trebuie folosite doar atunci când vizibilitatea este cu adevărat slabă; dacă ninge, dar nu este ceață, nu avem de ce să folosim aceste proiectoare.
În final, ține cont de nevoile mașinii tale – ia în calcul că e firesc să răspundă cu „delay” unor comenzi, iar aderența va fi mult mai scăzută, în timp ce distanța de frânare va crește.
Să ai grijă de mașina ta îți garantează că, la momentul oportun, va avea și ea grijă de tine – deci, nu uita să îți înlocuiești cauciucurile de vară cu cauciucuri nokian de iarnă, nu folosi luminile de ceață continuu și nu uita: indiferent de mașina pe care o conduci, ești supus acelorași riscuri pe șosea ca ceilalți.