Diverse

Grădina are nevoie de timp, nu de bani

By | 20.02.2018 | 7 Comments

wine grapes and roses

Sunt un om al faptelor de ceva vreme bună. Un om al planului bine făcut pentru a putea fi implementat din prima, deși nu exclud nici variantele suplimentare în cazul în care situațiile neprevăzute apar în drum. Sunt buturiga aia mică despre care vorba din popor spune că răstoarnă carul mare. Dă-mi pământ, iar eu îl voi umple de roade! Deși am mai scris câteva articole despre curți și grădini, rândurile de astăzi sunt despre cât de mult contează hotărârea, vorba bună și respectul. Cred că lucrurile astea 3 sunt esențiale în viață în general, nu doar când vine vorba de aranjarea grădinii sau a unui petic de pământ din curte.

De ce spun eu că grădina are nevoie de timp și nu de bani? Cum de-mi permit să fac afirmația asta? Oamenii care mă știu de o viață ar zice că m-am născut descurcăreață. Am și eu lipsurile mele, dar compensez cu părțile alea bune 😀 . Dacă aș avea o bucată golașă de pământ m-aș da peste cap să fac rost de câțiva butași de viță de vie și i-aș planta. Nu-s eu o adeptă a strugurilor, dar logodnicul meu a zis de câteva ori că i-ar plăcea să-și facă singur vinul. Aș putea să-i fac un cadou și să-i ofer grădina cu viță de vie, chit că asta ar însemna să-mi activez gropița și să merg din poartă în poartă să cerșesc butași, iar eu să-i ajut la rândul meu pe cei darnici ori de câte ori îmi vor cere ajutorul. Râzi, tu, râzi, dar eu prefer să mă dau peste cap chiar și când n-am bani, iar la prima recoltă aș putea să-mi plătesc datoria. La prima recoltă și ori de câte ori oamenii aceia mi-ar cere sprijinul, căci în asta cred eu că stă adevăratul caracter al oamenilor, în a nu uita cinei-a ajutat.

grapes and roses

N-aș uita nici de mine, deși nu obișnuiesc să mă pun prea des pe primul loc. Când am grijă de cei dragi și îi văd zâmbind, asta-i una dintre cele mai mari bucurii pentru mine. Dar uneori mai am grijă și de mine. Aș recicla toți trandafirii pe care mi-i oferă logodnicul meu și i-aș planta în grădină. O grădină modestă, dar plină de culoare și frumos parfumată, așa cum ar trebui să fie sufletul fiecăruia dintre noi. Practic nici pentru asta n-aș avea nevoie de bani, ci doar de timp. Am mai încercat în trecut să plantez butași de trandafiri (dintr-un frumos buchet pe care-l primisem). N-a fost un impediment faptul că locuiesc la bloc, folosindu-mă de o jardinieră veche, iar mai apoi mutând trandafirii în grădina unei prietene.

Totul e să vrem. Să vrem să găsim soluții și să vrem să le punem în aplicare. Știu că lucrurile nu-s atât de simple în practică precum sunt în teorie, dar mai știu și că merită să ne zbatem pentru ceea ce ne dorim.

Cheers!

7 Comments

 • Reply

  Diana

  20/02/2018

  Sunt nerăbdătoare să vină primăvara, iar articolul mă transpune mai mult acolo.
  Am niște pomi de trandafiri și niște tuia plantați anul trecut care abia așteaptă un decor mai frumos în jurul lor.
  „O grădină modestă, dar plină de culoare și frumos parfumată”. Hmm, sunt deja daydreaming:)

  • Reply

   Ioana Radu

   21/02/2018

   Și eu sunt nerăbdătoare ca primăvara să-și intre în drepturi ^_^.

 • Reply

  Dragomir Cristina

  20/02/2018

  gradina modesta am si eu. E tare mica, dar asta nu ma impiedica sa pun multe flori. Rafturi cu ghivece, ghivece suspendate cu tot felul de flori mici sau mari… Altfel arata curtea mea de zici ca e parasita. Am si 5 tufe de trandafiri, si 2 pomi si cateva joarde de vita de vie. Si asta in cativa metri patrati.

  • Reply

   Ioana Radu

   21/02/2018

   Ești o furnicuță harnică. Am văzut în articolele tale și câteva proiecte pe care le-ai pus la cale pentru locuință și mi-au plăcut tare mult (retapițarea caapelei mai ales).

 • Reply

  o femeie

  22/02/2018

  Pt a aratat spectaculos e nevoie si de ceva bani, si mai ales studiu. Gradinaresc de ceva ani si incerc sa recuperez seminte, fac compost, recuperez recipiente ca ghivece etc. dar multe seminte din comert sunt hibrid si planta nu mai produce seminte fertile pt la anul…

  Pe blog am facut un articol: cum sa gradinaresc pe balcon cu 10 lei …

  • Reply

   Ioana Radu

   08/03/2018

   Pentru a arăta spectaculos, da, nu contest că e nevoie și de bani. Dar articolul meu nu este despre asta, ci despre faptul că avem nevoie doar de voință și timp dacă ne dorim cu adevărat să sădim ceva. Tot aud oameni care vorbesc despre faptul că ar face, dar n-au bani. Cred că în spatele cuvintelor de acest fel e doar lipsă de inițiativă.

 • Reply

  Tantica Toma

  20/03/2018

  Felicitări..frumos articol..chiar ai dreptate ..noi oameni trebuie sa fim mai buni,sinceri si primitori

Leave a Reply