Adv. & Stuff

Iată de ce sunt importante suplimentele pe bază de vitamine și minerale

By | 23.01.2019 | 1 Comment

Mulți dintre noi ne spunem în gând că vrem un stil de viață sănătos. Adică ne gândim să reducem cantitatea de grăsimi pe care o consumăm, poate să facem un pic de mișcare, eventual să mâncăm mai multe fructe și legume pentru a bifa aportul necesar de vitamine și minerale de care organismul are nevoie. Scopul principal nu e acela de a trăi 100 de ani, ci de a trăi simțindu-ne bine și evitând stările bolnăvicioase. Ne e frică de momentul în care o să depindem de pastile, așa cum se întâmplă cu bunicii noștri, astfel că depunem mici sau mari eforturi pentru a nu intra în zona respectivă de dependență medicamentoasă mai devreme decât e cazul. Și, în încercarea de a face asta, de a fi în formă pentru cât mai mulți ani, credem că un măr pe zi și o salată din două legume sunt schimbări magice. Și eu mai cred asta uneori, însă când mă trezesc știu că sunt doar naivă.

De ce sunt importante suplimentele pe bază de vitamine și minerale?

• pentru că e foarte greu să obținem din alimentație necesarul zilnic de vitamine și minerale
Ce înseamnă asta? Concret, înseamnă că nu putem consuma zilnic una-două lămâi pentru a-i oferi organismului cantitatea necesară de vitamina C. Nu pentru că ne-am acri prea tare după o perioadă 😀 , ci pentru că vitamina C din fructele crude vine într-o formă acidă, care poate afecta stomacul și nu numai. Vitamina C sub formă de supliment alimentar, pe de altă parte, este concepută pentru a putea fi administrată zilnic (o singură pastiluță pe zi, preferabil după micul dejun sau după masa de prânz). Desigur, zilnic nu se referă la administrarea pe tot parcursul vieții, ci la a face din când în când cure de vitamina C (perioadele ideale sunt cele în care scade imunitatea organismului, de regulă iarna și primăvara).

Alt exemplu ar fi cel cu magneziu. Atunci când nu putem lua din alimentație cantitatea optimă de magneziu pe o perioadă mai lungă de timp, asta poate duce la multiple probleme, cele mai grave dintre ele fiind cele ale oaselor, ale musculaturii și ale sistemului nervos. De aceea magneziul este prescris de medici atât sportivilor, pentru întărirea musculaturii și a oaselor, astfel încât să facă față efortului suplimentar, cât și persoanelor stresate sau aflate în depresie, magneziul fiind esențial în buna funcționare a sistemului nervos.

În afară de Vitamina C și Magneziu, dacă vreți să aflați care sunt cele mai bune 4 vitamine și cele mai bune 4 minerale, puteți parcurge articolul de aici, fiind bine structurat.

• vitaminele și mineralele ne pot ajuta în prevenirea unor probleme
Suplimentele de orice fel nu trebuie luate ca pe bomboane, ci cu un anume rost. De exemplu dacă ne facem anual analizele de sânge și medicul care le interpretează ne spune că avem un nivel scăzut de calciu și magneziu, atunci ne va prescrie aceste două minerale pentru a ne ajuta să fim în formă, să existe un echilibru în organism. Practic, dacă refuzăm administraea suplimentelor pe bază de calciu atunci când avem un nivel scăzut al acestuia, putem ajunge în punctul în care leșinăm pe stradă sau în orice alt loc. Sigur ați auzit de persoane care pățesc asta. Nivelul prea scăzut de calciu este vinovat de multe leșinuri, ceea ce poate avea urmări grave, producându-se un dezechilibru în organism. Desigur, dacă nu ne plac suplimentele de niciun fel, putem discuta cu medicul pentru a ne recomanda alimente bogate în calciu și eventual să luăm doar doza cea mai mică de pastile. E de reținut că suplimentele alimentare se găsesc nu doar sub formă de pastile ce pot fi înghițite cu apă, ci și sub formă de siropuri, prafuri care se dizolvă în apă și chiar și jeleuri. Eu prefer jeleurile 😀 .

• fericirea are la bază factori chimici
Un organism echilibrat în ce privește aportul de vitamine și minerale este un organism puternic atât fizic cât și psihic. Așa cum am menționat și mai sus, Magneziul este unul dintre componentele esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos. La fel și mare parte din vitaminele din grupul B (adică B1, B2, B6 și B12). Chiar dacă, să zicem, nu ne lipsește nimic și avem o viață lipsită de griji din punct de vedere material, chiar dacă avem alături și persoana iubită, uneori stresul se adună pic cu pic și acționează ca un factor ce blochează accesul la fericire. Practic chiar și atunci când avem de toate putem fi ținte ale stresului și alți factori externi, ceea ce duce la disconfort, nervozitate, oboseală și alte stări fizice și psihice deopotrivă, chestii care ne împiedică să fim fericiți. În principiu orice stare din cele enumerate poate indica un anumit deficit de vitamine și/sau minerale. De aceea, iată, din nou, suplimentele aplimentare pe bază de vitamine și minerale sunt esențiale pentru noi.

vitamine si minerale

De reținut, însă, faptul că mare parte din vitaminele și mineralele aflate pe piață sunt destinate adulților. Și o altă chestie importantă este că ele nu trebuie administrate după ce ne consultăm cu doctor Google, ci ar trebui să-i facem o vizită medicului de familie sau unui medic specializat pe medicina generală de la orice clinică privată pentru a discuta simptomele pe care le avem (de exemplu oboseală, stres, nervozitate) și eventual a obține o trimitere la analize în funcție de ce crede că e necesar să verificăm – asta ca să nu mergem de capul nostru să facem un set complet de analize, care e costisitor și de care poate nici nu avem nevoie.

E bine să fim atenți la modul în care ne simțim și să ne asigurăm că îi oferim organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru funcționarea optimă. Pentru că atunci când suntem sănătoși avem cea mai de preț resursă pentru a reuși, pentru a putea lupta și a ne împlini dorințele și așteptările.

Cheers!

One Comments

  • Reply

    Cristina

    24/01/2019

    Fericirea are chipul tau si gust de vitamine. Sunt de acord cu tine, mai ales ca eu am vazut pe pielea mea cat de importante sunt vitaminele si mineralele pentru starea mea psihica. Eu chiar iau la recomandarea medicului suplimente pe baza de magneziu si vitamine B si simt ca imi fac bine. Ideal stiu ca ar fi sa le iau din alimentatie, dar eu mananc si prostii…

Leave a Reply