Diverse

Iată la ce riscuri ne supunem când stăm prea mult timp în picioare

By | 23.03.2019 | 4 Comments

Iată la ce riscuri ne supunem când stăm prea mult timp în picioare

Pe de o parte auzim că nu e bine să stăm prea mult timp la birou, pe scaun, organismul îmbătrânind mai repede atunci când nu servește activitate fizică. Pe de altă parte, prea mult timp stând în picioare, făcând diverse activități ori efectiv stând într-un loc, din nou nu aduce beneficii organismului, ci îl supune la anumite riscuri. Echilibrul este cheia în tot, nu-i așa? Dar, deși știm asta, continuăm să petrecem foarte multe ore pe scaun la birou fără a lua suficiente pauze ori, de cealaltă parte a baricadei, continuăm să stăm prea mult timp în picioare.

Ne șoptim în minte că suntem tineri și că nu se lipsesc problemele de noi, că suntem excepția de la regulă și sfidăm studiile în domeniu. Ei bine, uneori rămânem cu șoaptele astea în capul nostru, iar faptele spun contrariul. Astăzi vreau să aduc în atenția voastră riscurile la care ne supunem atunci când stăm prea mult timp în picioare. Nici eu nu mă comport peste noapte mai bine știindu-le :D, dar cumva, treptat, am devenit mai responsabilă în privința asta.

1. probleme ale spatelui
Spatele se numără printre acele zone ale corpului la care efectele statului în picioare chiar se simt. În cele mai multe cazuri e vorba de durere, fie că e vorba de durere musculară în zona spatelui sau de durere provocată de coloana vertebrală. În unele cazuri se pot face simțite și alte simptome, iar aici amintesc de furnicături, amorțeală și rigiditate în mișcare. Ca și în cazul altor probleme ale spatelui, precum spondiloza, kinetoterapia este una dintre cele mai bune variante de tratament sau întreținere/prevenire. Practic kinetoterapia este terapia prin mișcare, în cadrul ei medicul făcând un plan de tratament ce cuprinde anumite tipuri de exerciții pentru fiecare pacient în parte, în funcție de tipul problemei și de alți factori.

2. probleme la picioare
În mod evident picioarele nu scapă de efectele negative ale perioadelor lungi în care suntem activi, fugind de colo-colo sau exercitând diferite atribuții fără a lua pauze în care să ne așezăm. Supuse fiind la tensiune constantă, picioarele acumulează treptat oboseală și apare riscul instalării mai multor afecțiuni ori alte probleme. La nivelul vaselor de sânge, din cauza prea multor ore petrecute în picioare, ne putem confrunta cu varice (inestetice și dureroase deopotrivă). La nivel osos, genunchii și gleznele sunt printre cele mai afectate zone, putând apărea rupturi de ligamente.

3. probleme cardiovasculare
Dincolo de varice, pe care le-am menționat la punctul anterior, statul în picioare poate provoca și alte probleme ce țin de segmentul cardiovascular. De exemplu din unele studii rezultă că se dublează în general riscul de boli cardiovasculare, explicația fiind că organismul trebuie să depună mai mult efort pentru a pompa sângele în sus, către inimă, timp îndelungat. Atunci când stăm în picioare sângele circulă cu ușurință în jos, ajutat și de gravitație, însă în decurs de câteva ore poate întâmpina probleme atunci când e pompat către inimă, în sus, pentru organism fiind un efort constant, obositor, iar din acest motiv s-ar părea că statul în picioare timp îndelungat prezintă risc crescut de boli cardiovasculare.

4. probleme ale articulațiilor
Am menționat mai sus de dureri de spate, genunchi, glezne… iar acum ajungem inclusiv la șolduri. Toate acestea au articulații ce pot suferi cu timpul din cauza statului în picioare. Problemele articulațiilor de regulă nu sunt luate în serios până când nu se instalează durerea. “Ah, statul în picioare nu e sănătos? Ei, dar nu mă afectează pe mine.” – cam asta a zis la un moment dat aproape fiecare persoană ale căror articulații au avut de suferit de timpuriu. Din păcate afecțiunile articulațiilor, așa cum este și artroza, sunt foarte serioase mai ales prin faptul că odată instalate ele nu mai pot fi tratate, ci doar ținute sub control.

În concluzie nu e deloc de glumit cu statul în picioare timp îndelungat.

Pentru mine asta e o lecție pe care, din păcate, am învățat-o pe propria piele. Aveam aproximativ 22-23 de ani când mi-am luat un job unde trebuia să stau 12 ore în picioare. Eram tânără, nu mă durea nimic, ba chiar mai aveam ceva energie și după ce terminam programul și mergeam acasă ori mă întâlneam cu prietenele. Însă n-a trecut nici măcar un an și am început să am dureri de spate, dureri care se accentuau cu fiecare zi, până în punctul în care nu mai reușeam să dorm noaptea. După o serie de analize am avut norocul să mă pot trata cu kinetoterapie și masaj de recuperare. Însă, știți cum se zice, nu dă norocul peste noi de prea multe ori. Din experiența asta cred că am învățat să fiu mai atentă și să optez pentru job-uri care să nu-mi afecteze sănătatea, mai ales pe termen lung.

Aveți grijă de voi, pentru că nimeni altcineva nu o va face.

Lots of hugs!

*Photo by Federico Rizzarelli on Unsplash

4 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  24/03/2019

  Din păcate cunosc aceste riscuri.

 • Reply

  o femeie

  29/03/2019

  noi la birou am primit birouri stand up. Adica lucrez 2-3 ore si in picioare.
  Cu hartie de la medic pt a calma durerile de spate. Na 🙂

  • Reply

   Ioana Radu

   07/05/2019

   E super ideea asta!

 • Reply

  Bratu Gabriela

  03/04/2019

  din pacate, statul asta in picioare te cam rupe la coloana… daca mai ai si ceva kg in plus, solicita foarte mult genunchii. si tot asa. da, nu e ok nici statul jos 8 ore, dar nici in picioare. ideal ar fi sa le combini cumva. si eu am lucrat stand in picioare minim 12 ore timp de un an, dar ma obisnuisem. si deja aveam bube cu coloana. acum urmeaza iar…

Leave a Reply