Una dintre cele mai bune metode pentru a proteja materialele combustibile este ignifugarea. Tratamentul lemnului prin ignifugare este o metoda care reuseste sa construiasca o bariera impotriva focului.
Ignifugarea lemnului nu va face materialul imun.
Un lemn tratat prin ignifugare se va aprinde mult mai greu in cazul in care se isca un incendiu. Chiar daca lemnul se va aprinde eventual, acesta va arde incet, permitand astfel sa fie stinsa mult mai usor sursa de foc. Avantajul ignifugarii lemnului este ca atunci cand se aplica acest tratament, focul nu se extinde si la alte zone. Focarul este astfel izolat.
Unde este recomandat sa se efectueze tratamente de ignifugare?
Ignifugarea este recomandata pentru materialele combustibile, in special lemn, fibre textile, celuloza. Este recomandat ca aceste tratamente sa fie facute pentru: constructii temporare, ateliere, depozite, atunci cand o claidre noua este construita se fac lucrari de ignifugare a sarpantei (scheletul de lemn pe care este construit acoperisul) etc.
Lucrarile de ignifugare pot fi efctuate oricand, dar este mult mai bine sa fie efectuate atunci cand se fac lucrari de modificari asupra unor cladiri, sau atunci cand cladirea este in constructie. Astfel accesul la anumite materiale din componenta cladirii este mult mai usor.
Nu ezitati sa solicitati o lucrare de ignifugare. Ignifugarea poate fi facuta la cerere.
Tratamentele trebuie sa fie facute de catre firme autorizate si specializate in domeniu. Intregul proces prespune manevrarea si utilizarea unor substante si masinarii speciale, care nu trebuie lasate pe mainile unor oameni neinstruiti.
Ce fel de avantaje are o ignifugare?
1. Costurile pentru construirea unui imobil sunt reduse considerabil, deoarece se pot exclude anumite masuri extrem de costisitoare impotriva focului.
2. Costul unei polite de asigurare poate fi mult mai mic pentru o persoana care a apelat la tratamente de ignifugare pentru un anumit imobil.
3. Cel mai important lucru este confortul psihic pe care il are beneficiarul stiind ca imobilul sau este protejat impotriva flacarilor.
Sunt locuri in care lucrarile de ignifugare sunt strict interzise. Astfel de locuri sunt depozitele de cerale si depozitele unde se afla produse alimentare vrac.
Pasii tratamentului de ignifugare pentru lemn:
1. Curatarea si identificarea imperfectiunilor de pe suprafata lemnoasa. Se curata toate reziduurile de natura organica, carii, ciuperci si mucegai. Dupa indepartarea acestora se trece la chituirea imperfectiunilor. Dupa chituire se aplica o solutie speciala care ajuta la prevenirea si formarea de mucegai.
2. Pasul numarul doi il reprezinta tratamentul de ignifugare propriu-zis.
Practic n-ar trebui sa existe locuinta construita din lemn sau elemente din lemn care nu a fost supus acestui tratament. In felul asta incendiile nu s-ar mai propaga cu asemenea repeziciune.
Exact! Daca am fi mai prudenti, am putea evita o gramada de accidente.
Daaa, aşa ar fi bine. Să nu mai fie materiale uşor inflamabile folosite la construcţii. Însă acoperişurile au suport din lemn, pentru că este mult mai uşor decât metalul…..şi un pic mai ieftin.
Dar după cum zici şi tu, dacă este tratat, rezistă la foc….şi nu numai.