Diverse, Women's World

Imprimare 3D în industria modei ⫸ the f u t u r e is here

By | 27.09.2020 | 0 Comment

Îmi plac lucrurile noi. Îmi plac și lucrurile vechi care se reinventează constant, așa cum este moda. Îmi place evoluția în general, indiferent de segmentul pe care se desfășoară. Faptul că am văzut recent un video pe youtube cu ideea de imprimare 3D folosită în industria modei m-a determinat de fapt să încep să scriu aceste rânduri. Mi se pare fabulos uneori cât de departe poate merge creativitatea și cred că cei care lucrăm în domenii creative suntem datori unii față de ceilalți să împărtășim inovațiile și să ne inspirăm pentru a crea treptat chestii tot mai frumoase și mai adaptate vremurilor în care trăim, indiferent că este vorba de texte, piese vestimentare, piese de mobilier sau gadget-uri.

Imprimare 3D în industria modei ⫸ the f u t u r e is here

Trăim vremuri interesante și nu îmi doresc să mă fi născut într-o altă perioadă de timp. Mă bucur că am prins și anii ’90 cu libertatea pe care o oferea lipsa sistemelor de securitate și bunătatea & sensibilitatea oamenilor de pe atunci. Mă bucur că am prins și vremurile acestea, când vizitele la medicul dentist nu mai sunt marcate de panica de altădată, datorită aparaturii mai performante și a produselor mai bune (anestezia, de exemplu, când eram eu mică avea nevoie de o jumătate de oră to kick in, nu de 2 minute ca acum). Iar faptul că, mai nou, se folosește imprimare 3D în industria modei mi se pare fantastic.

E o direcție nouă, o perspectivă nouă, poate chiar un alt mod prin care plasticul utilizat va putea fi refolosit astfel încât să reducem tonele de plastic care ajung să polueze planeta. Pe meleagurile noastre se găsesc deja imprimante 3D de achiziționat, diferite tipuri și modele, și mai mult ca sigur se găsesc mulți ingineri pregătiți să accepte proiecte inedite și curajoase precum cel pus la cale de Ganit Goldstein, creatoarea de modă de origine scandinavă care a implementat acest concept de imprimare 3D direct pe materiale pentru creații vestimentare inedite.

Acum, vorba aia, unde dai și unde crapă. Mi-au venit în minte jachetele din denim care au fost reinventate de atâtea ori, care s-au bucurat de o revenire de proporții în modă. Ce-ar fi să ne apucăm să printăm diferite forme și modele, prevăzute cu mici găuri pentru a putea fi cusute de jachete, astfel încât acestea să fie altfel pentru a nu-stiu-câta-oară? Culmea e că am deja o imprimantă 3D în casă, e comandată de jumătatea mea pentru tot felul de proiecte electronice de-ale lui, și aș putea încerca un românism de genul acesta, să-mi printez niste modele pe care să le atașez la jacheta din denim, de exemplu modele baroque.

Simțiți-vă liberi să experimentați cu ideea lui Ganit Goldstein! N-om ajunge noi la un nivel similar, decât dacă dispunem de fondurile necesare unui astfel de proiect, personalul și timpul necesare, însă există portițe de reinventare, de a ramifica ideea de bază și de a o folosi chiar și-n alte domenii, nu doar în industria modei.

Cheers to technology and creativity!

Leave a Reply