Suntem tineri, frumoși, mai mult sau mai puțin liberi, însă suficient de puternici (din punct de vedere fizic și mental) încât să muncim pentru stilul de viață care ne place. Ok, ne-am mutat de acasă de la părinți, am trecut și prin etape de criză (existențială, financiară ș.a.m.d.), mulți dintre noi am avut și rate la bancă (fie că a fost vorba de descoperire de card, credit pentru nevoi personale sau orice alt tip de împrumut), sper eu că la fel de mulți am și scăpat de ele, iar în prezent… În prezent ne bucurăm de viața fără griji prea mari, viață pe care ne-am construit-o cărămidă cu cărămidă, oră suplimentară peste oră suplimentară, bonus peste bonus, job suplimentar peste job suplimentar. Ați prins ideea. Esențial este că am reușit să ajungem în punctul în care ne permitem să ne facem anumite mofturi și chiar să dormim liniștiți noaptea știind că avem și ceva economii în caz de “ceva”.
What next?
E în regulă, dormim mai liniștiți fără datorii, nu mai suntem nevoiți să apelăm curând la vreun credit (deși acum avem experiența asta bifată și am ști să ne organizăm mai bine/responsabil), însă e timpul să ne gândim ce să facem și cum să facem pentru a fructifica într-un fel economiile pe care le avem. Am discutat de mai multe ori cu o fostă colegă de facultate despre ideea de a porni o afacere, ea fiind chiar mai hotărâtă decât mine, având o plasă economică ce ar putea acoperi mai multe proiecte. Însă ne-am întrebat reciproc: În ce să investim? Ce afacere sau ce afaceri să punem pe picioare? Care-i targetul zonei în care vrem să înființăm afacerea/afacerile? Care e rata de succes calculată în funcție de factorii principali? Dar în funcție de factorii secundari?
Am dezbătut câte puțin din fiecare idee, atât cu ea cât și cu alte persoane cu care sunt pe aceeași lungime de undă. Ce facem cu economiile noastre pentru a ne asigura în continuare stilul de viață pe care-l avem sau măcar un trai decent peste vreo 20 de ani (când n-o să mai fim la fel de ageri și de apți de muncă precum în prezent)? Ce și cum facem? Și așa am ajuns și la discuția despre fondurile de investiții. Ce sunt fondurile de investiții? De câte tipuri sunt? Cu ce se mănâncă? De cât timp e nevoie? O să ne descurcăm? Un lucru e cert și, sper eu, majoritatea l-am învățat până acum, anume că orice lucru nou poate părea greu la început, însă se poate dovedi a fi bun pe parcurs/pe viitor. Așa cum este cazul cu fondurile de investiții. Putem să-l luăm în brațe pe “nu știu” sau putem să ne documentăm până visăm informațiile despre ele ori până când suntem apți pentru a face pasul către domeniul acesta.
Pe foarte scurt, ca să nu fac din materialul acesta unul kilometric (știu că nu e timp de citit câte-n lună și în stele și că cei interesați vor căuta informații din mai multe surse), aș putea spune că fondurile de investiții se mai numesc și fonduri mutuale. Ele se împart în 4 categorii: fonduri de acțiuni, fonduri de obligațiuni, fonduri monetare și fonduri diversificate. Pentru câteva detalii despre ce implică un fond de investiții vă puteți adresa băncilor (via site-urilor aferente acestora sau chiar direct la sedii) și în egală măsură puteți căuta informații și pe internet și chiar apela la consultanți din domeniu.
Personal mă situez la stadiul de informare în ce privește fondurile de investiții și sper să găsesc soluția optimă pentru economiile mele.
Ioana, stii ca sunt varza la capitolul finante, nu? Mi-e foarte greu sa inteleg diferentele dintre un fond de obligatiuni si un fond de actiuni. Cel mai bine, pe masura ce aprofundezi tu cunostintele in domeniu, ne explici si noua ce si cum. Clar ma intereseaza sa fac ceva pentru viitorul meu financiar si… suna bine asta cu fondurile de investitii.
Desigur, aprofundez subiectul și revin :D.
Eu am facut praf economiile anul asta. De la anul nu se va mai intampla asta. Reglam un pic balanta. M-am gandit intai cu bitcoini, apoi cu fonduri de investitii.