Diverse

înCerc – program axat pe riscul de diabet zaharat de tip 2 la copii

By | 15.10.2018 | 1 Comment

Se mai întâmplă și lucruri bune în țara noastră și, tocmai pentru că sunt rare, se cade să scriem despre ele, să ne ungem sufletele cu faptul că nu suntem total dați uitării, corupți, pierduți…

Unul dintre aceste lucruri bune, demne de apreciat, pentru care se merită să ne bucurăm, este faptul că mai mulți oameni cu putere au luat decizia de a porni un program axat pe sănătate. Un program gratuit ce-i are în prim plan pe copii. Pentru că educația despre sănătate trebuie făcută de timpuriu, să se sădească în mintea viitorilor oameni mari că prevenția e cheia. Așadar cineva pregătește noile generații pentru o viață mai responsabilă și mai bună, iar lucrurile nu se rezumă deloc la partea informativă, ci totul e făcut cum trebuie. Ca-n afară, cum ne place uneori să spunem.

înCerc este un program care are drept focus depistarea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației la copii, cât și creșterea nivelului conștientizării acestui risc la nivel național. Mai pe înțelesul tuturor, niște oameni grozavi au făcut toate demersurile necesare pentru a merge prin școli și a testa copii (cu acordul părinților!) în ce privește unele dintre cele mai mari probleme la nivel mondial – diabetul și obezitatea.

“Organizația Mondială a Sănătății semnala că majoritatea țărilor europene au un grad ridicat de obezitate, peste 20%. În prezent, procentele sunt mult mai mari, iar în România realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adulții supraponderali sau obezi de mâine. Previi un astfel de fenomen dacă poți interveni.” (Prof. Univ. Dr. Maria Moța)

Programul înCerc a fost implementat în municipiul Ploiești începând cu septembrie 2017, această zonă din România având cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, iar din septembrie 2018 este în curs de implementare și în municipiul Cluj-Napoca. Segmentul pe care se axează în prezent programul sunt copiii de clasa a V-a.

Bănuiesc că nu are ce să se întâmple rău dacă doriți acest proiect în zona în care locuiți și-i contactați pe cei care-l derulează – Asociația Medicover, cu sprijinul Medicover și Synevo România. Luați însă aminte că pentru implementarea proiectului în județele care au fost luate deja în calcul a fost nevoie de o bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și primăria de municipiu.

Vă las mai jos și câteva date obținute până acum prin intermediul programului înCerc.

Ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a din unitățile de ȋnvățământ care au aderat până în prezent la Programul „ȋnCerc”, în anul școlar 2017-2018:
• Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
• 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
• Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
• S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
• Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%).

Laurențiu Luca, Director General Synevo România: „Prin acest program facem o investiție în educație și o acțiune de pionierat în România, în ce privește mentalitatea față de medicina preventivă. Prevenția începe de la vârste fragede, chiar înainte de vârsta adolescenței, iar tinerii care devin conștienți de riscurile unor boli ale timpurilor noastre sunt mai bine pregătiți pentru a-și construi o viață sănătoasă. Este important să îi facem pe oameni să înțeleagă că este mult mai bine să previi decât să tratezi, iar efectuarea anuală a analizelor uzuale și vizita la medicul de familie ar trebui sa fie lucruri normale pentru orice familie.”

Eu sper ca acest program să se deruleze în cât mai multe zone din România. Sunt conștientă de faptul că efortul este de proporții, inclusiv financiar, însă sănătatea trebuie să aibă prioritate. Totodată, educarea noilor generații cu privire la sănătate, cât mai ales la prevenție în cazul bolilor atât de frecvente precum diabetul zaharat de tip 2 și obezitatea, ar trebui să constituie și ea o prioritate. Sper că autoritățile se vor implica și ele destul de mult în acest program. Oamenii informați de azi sunt oamenii sănătoși și puternici de mâine!

programul înCerc

One Comments

  • Reply

    Cristina Dragomir

    17/10/2018

    30% deja este o cifra foarte mare si diabetul nu e deloc o boala de ignorat. Si procentul elevilor la care s-au depistat valori mari ale tensiunii arteriale este foarte mare, zic eu. Pacat ca nu se pune mai mult accent pe educatia medical-sanitara in scoli. La ce le va folosi acestor oameni cand, la 30 de ani vor face insulina, vor avea risc de infarct mare si vor fi uitat tot ce au fost fortati sa invete ca papagalii?

Leave a Reply