Dacă ai achiziționat recent casa pe care ți-ai dorit-o aproape toată viața sau chiar și o versiune mai micuță a ei, sunt câteva investiții pe care le faci oarecum natural chiar de la început sau cel târziu în primii câțiva ani, după ce reușești să te (re)pui pe picioare din punct de vedere financiar.
Sistem de supraveghere
Dacă ți-ai luat o căsuță în oraș sau într-o zonă intens circulată, pe unde trec multe persoane și crezi că proprietatea ta poate fi ținta unor hoți, una dintre primele investiții pe care le vei face este un sistem de supraveghere video. Ceva decent, dar care să te ajute să monitorizezi zonele principale ale curții și cele prin care se poate pătrunde în casă.
Un sistem de supraveghere cu 4 camere + înregistrator (NVR/DVR/XVR) + HDD de 1TB + accesorii (alimentatoare și videobalunuri) poate să coste aproximativ 1000 de lei dacă vrei camerele de 2 megapixeli sau vreo 2000 de lei dacă vrei ca rezoluția camerelor să fie de 5 megapixeli. Sincer, diferențele nu sunt foarte mari între 2MP și 5MP, însă te vor ajuta la identificarea mai bună a detaliilor în eventualitatea în care hoții au diferite inscripții pe haine, încălțăminte, posibile tatuaje la vedere etc. Practic dacă nu vrei să aloci o sumă mare pentru un sistem de supraveghere, poți alege un sistem de 1000 de lei și e ok.
Tip: prețul camerelor de supraveghere video crește pe măsură ce au mai mulți megapixeli, dacă au și microfon încorporat, dacă au și iluminare LED pe timp de noapte, dacă sunt full color, dacă au vizibilitatea pe distanță mai mare (de exemplu majoritatea camerelor au 30-50 metri, însă sunt și camere care au distanța de supraveghere de 80m și peste).
Dacă ai o curte mică și vrei doar un sistem de supraveghere cu specificații minime, poți alege fără grijă varianta de kit la 1000 lei. Montajul, în funcție de firma de instalatori, te va mai costa alți 500-1000 lei, în funcție de complexitate și de distanțele pe care se trag cablurile.
Porți culisante
Acesta e visul meu de fapt și mi-am permis să-l pun în lista aceasta de investiții pe care le faci după ce îți cumperi o casă. Pentru mine cred că ar fi chiar primul lucru pe care aș da banii când m-aș muta la casă. Nu cred că e vorba de lene, cum am auzit de la câteva persoane, ci faptul că m-am obișnuit cu acest confort pe care îl oferă automatizările în viața de zi cu zi.
Lucrez în domeniu, la serviciu cam totul este automatizat și mi se pare că tehnologia există fix pentru a ne simplifica viața. Există multe kit-uri de automatizare porti culisante. Pentru a descoperi care kit se potrivește în locația ta poți discuta cu un instalator din domeniu sau poți solicita consultanță celor din magazinul de unde vrei să cumperi (de exemplu cei de la Spy-Shop.ro au suport tehnic gratuit).
Amenajarea minimală a curții
Spun minimală deoarece nu toată lumea își dorește o curte ca în reviste, ci poate doar o evadare la final de săptămână, un colț în care să te retragi și să te relaxezi, iar pentru asta n-ai nevoie de vreo fântână arteziană sau cine știe ce alte elemente sofisticate de peisagistică. Însă…
Însă vei dori să ai o parte a curții amenajată astfel încât să nu ai de-a face cu noroiul ori de câte ori plouă și nici să nu-ți bați capul cu buruienile, mai ales dacă folosești casa doar pentru weekend-uri. Astfel, ai 3 opțiuni:
• să asfaltezi de la intrarea în curte până la cea mai apropiată intrare în casă
• să pui pavele (cu cât sunt mai mari, cu atât vei avea mai puține zone prin care să răsară iarbă sau buruieni, deci curtea va fi mai ușor de întreținut)
• să pui pietre (aplatizate, precum cele care se folosesc și la garduri) sau pietriș.
Tot la partea aceasta cu amenajarea minimală a curții vei investi probabil într-un sistem de umbrire. Asta înseamnă ori o umbrelă mare sub care să savurezi liniștită o bere rece sau o cafea, ori o pergolă ca extensie a casei sau, dacă buzunarul îți permite, amenajarea unui mic foișor.
Sistem fotovoltaic
Ivestișia asta poate nu o faci chiar imediat după ce îți cumperi casa, pentru că nu o să mai ai bani, însă după câțiva ani probabil este un pas natural pe care-l vei face. Multe persoane aleg să-și instaleze sistem fotovoltaic.
Tip: Dacă ai o locuință mică, un sistem monofazat de 5kW e posibil să fie suficient. În principiu firmele de instalare îți pot face o ofertă de preț personalizată, în funcție de consumul lunar de energie electrică pe care îl ai. Iar dacă ai o mașină electrică, recomandat este să pui minim 10kW, pentru că astfel vei avea și trifazat și vei putea încărca mașina într-un timp mai scurt.
Investițiile pe care le faci după ce cumperi o casă diferă de la o persoană la alta, de la un proprietar la altul. Pentru că suntem diferiți cu toții și avem priorități diferite. Însă un minim de confort și siguranță sunt pe lista majorității oamenilor.
Cheers!