Vorbeam recent cu cineva despre faptul că cel mai greu în perioada aceasta de autoizolare trebuie să le fie celor care au copii. Pentru că cei mici sunt greu de ținut între patru pereți, au energie care trebuie consumată alergând pe afară, biciclind, dându-se în leagăne, escaladând spațiile special amenajate de la locurile de joacă, interacționând cu alți copii ș.a.m.d. Este greu pentru noi, cei mari, să stăm atât de mult timp în casă, în condițiile în care mulți dintre noi ne doream o pauză de la viața agitată. Pentru copii, deci, cu atât mai mult le e greu. Am extras din conversația respectivă, cu Alexandra, faptul că niște jucării noi care să le capteze atenția celor mici sunt bune în perioada asta, dar cumpărate în aceeași comandă și scoase treptat :)), că e bine cunoscut faptul că orice jucărie nouă e interesantă doar câteva zile. Apoi mai sunt și cărțile, fie că e vorba de cărți cu jocuri și activități, fie de cărți cu povești, basme și alte minunății.
De fel fiecare părinte își cunoaște copilul și știe ce îi place și ce nu-i place, cu ce se joacă și cu ce nu se joacă. Sunt copii care fac puzzle și-s pasionați de așa ceva, dar sunt și copii care nu vor să prindă 10 piese de puzzle între ele, în schimb le plac alte jocuri care implică strategie și concentrare, așa cum sunt chestiile Lego, tot de asamblat.
Mai jos am selectat câteva jucării și cărți pentru copii pe care eu le-am văzut la nepoți, verișori și alți copii. Sunt chestii care mi-au atras atenția, iar unele dintre ele au fost interesante și educative și pentru mine, adult fiind ♥. Let’s see…
Cărți pentru copii
Sunt multe, foarte multe opțiuni, dar am selectat doar 3 pentru că vreau să scriu și descrierile lor și să avem timp și pentru jucării ^_^.
1. Țup. Imposibil e doar un cuvânt.
carte scrisă de ALEX DONOVICI
De unde știu de cartea asta?
Adesea mă “cuplez” la comenzile pe net cu câte o prietenă, pentru a împărți taxele de transport sau chiar pentru a depăși pragul minim necesar transportului gratuit. Cartea aceasta a fost într-una din comenzile plasate de mine, dar nu mai știu exact care din fetele mele a luat-o ca să pot să-i dau numele așa cum e corect. O fi semn că timpul nu stă în loc nici pentru mine, am început să uit :)).
Descriere carte:
Țup este un pui de ciocârlie care a învățat limba oamenilor pentru a salva pădurea. De la ea și prietenii ei aflăm că este important să nu judecăm niciodată după aparențe, să credem în noi până la capăt și să nu ne pierdem speranța nici măcar atunci când pare că suntem într-o situație fără ieșire.
2. ÎMPREUNĂ. Soluții de joacă și iubire la probleme mici și mari
carte scrisă de IOANA CHICET MACOVEICIUC
De unde știu de cartea asta?
O știu un pic pe autoare din mediul online și faptul că primele ei cărți au fost foarte bine primite de public. Aceasta e a patra carte ei carte care a văzut lumina tiparului.
Descriere carte:
Zece episoade simpatice cu soluții de dialog și joacă la tot atâtea situații problematice care apar în viața celor mici. De exemplu, nașterea unui frățior. Sau începerea grădiniței. Ori statul în scaunul de mașină, confictele cu copii războinici, crizele de furie, spălatul pe dinți sau adormitul seara. Toate aceste hopuri sunt depășite grațios, cu glume și iubire, iar în cele din urmă familia se bucură de timp frumos împreună.
3. Amintiri din copilărie
carte scrisă de Ion Creangă
De unde știu de cartea asta?
Nu degeaba am ales-o din categoria cărți pentru copii. Mi-a marcat copilăria și probabil a făcut asta cu întreaga mea generație 😀 . Așa cum ne-a ținut pe noi cu sufletul la gură să descoperim toate năzbâtiile pe care le făcea Nică, dar fără a ne influența să copiem comportamentul personajului, cred că ea poate fi palpitantă și pentru generația copiilor de acum.
Descriere carte:
Mai e nevoie? ^_^
Jocuri și jucării pentru copii (și nu numai 😀 )
1. LEGO
O jucărie care e frumi și pentru cei mici, dar și pentru cei mari 😀 . Am avut în copilărie niște piese care cred că erau copii după lego și cumva rezonez cu jucăriile astea. Dar am întrebat un expert în domeniu (n.r. Bogdan) cam care ar fi una dintre cele mai tari chestii de la LEGO și mi-a recomandat stația de pompieri, cea pe care am pus-o ulterior și în colajul cu jucării. Pentru mai multe modele puteți să căutați pe net sau să intrați direct aici.
2. Joc Brainbox – Invenții
Jocurile de genul acesta sunt fantastice! M-am jucat cu vărul meu Edi, care are 8 ani. Până să văd la el un astfel de joc nici nu știam că există așa ceva. Se poate juca în doi sau mai mulți, indiferent că e vorba de copii sau adulți. Fiecare alege un cartonaș din cutie, se fixează clepsidra și ne uităm fiecare pe cartonașul ales, unde sunt informații interesante (la jocul ales de mine azi e vorba de informații despre invenții, dar există și alte variante). Când se scurge nisipul din clepsidră dăm cu zarul și răspundem la întrebările de pe spatele cartonașului. E chiar super jocul acesta!
3. Joc Tactic Trivia România
Pe acesta nu îl știu, dar am o bănuială că seamănă cu jocul Brainbox de mai sus, numai că e cu informații despre țara noastră. Jocurile de genul acesta mi se par a ușura procesul de învățare în ziua de azi, dar și de a-l face mai interesant, pentru că nu-s doar simple informații trecute pe o foaie :D.
4. Mașină cu telecomandă Porsche
S-ar putea să nu conteze foarte mult modelul mașinii, câtă vreme e cu telecomandă și cel mic (dar și cel mare, why not?!) se poate juca și poate face tot felul de scheme cu ea… Parcări, depășiri, stat cuminte la semafor 😀 .
Ne e greu tuturor cu statul în casă în perioada asta, mai ales când vedem ce soare și frumos e… Dar o facem pentru binele nostru, ca să scăpăm mai repede și să putem reveni curând la viețile obișnuite, de dinainte de starea de urgență.
Cheers!