M-am întâlnit recent cu o fostă super colegă de muncă și, cum era firesc, ne-am întrebat reciproc pe unde mai suntem acum, după aproape 7 ani de când nu mai tragem cot la cot pentru aceeași firmă. Am ajuns amândouă la concluzia că avem job-uri bune, că nu prea mai există job-uri rele în ziua de azi, decât în cazurile în care nu acordăm atenție de la început anunțurilor de angajare. Adică mai bine alocăm 5-10 minute unui anunț, pentru a-l citi complet și a ne da un pic seama dacă ni se potrivește sau nu, decât să aplicăm pentru un job la întâmplare. În ziua de azi locuri de muncă se tot găsesc. Marea problemă a prezentului sunt angajații, aici e o criză de oameni, pe de o parte pentru că tot mai mulți pleacă în străinătate, iar alții n-au niciun gram de dorință de a-și depăși condiția și de a munci pentru a-și spori veniturile și a se dezvolta ca oameni. Munca, așa cum bine știm, înnobilează omul.
Mai jos am să notez câteva detalii ale anunțului de angajare la care să fii atent(ă), astfel încât, dacă ai găsit 10 job-uri care sună bine, să poți restrânge un pic lista și să aplici doar pentru acelea care ți se potrivesc mai bine.
• Este menționat salariul?
Fie că te uiți de job-uri pe OLX sau pe orice alt site unde sunt și anunțuri de angajare, e important să te uiți dacă e menționat salariul. Măcar orientativ, ca să nu mai pierzi timpul încercând să dai de ei la telefon doar ca să afli dacă-ți ajung banii respectivi pentru chirie și restul cheltuielilor. De exemplu în anunț să fie menționat că salariul e între suma X și suma Y. Măcar atât. Dacă angajatorul nu vrea să menționeze salariul, asta poate însemna că e undeva aproape de minimul pe economie sau, în funcție de cum învârte lucrurile, poate chiar mai mic. Unele firme țin secret salariul ca să nu afle concurența, lucru care din nou poate însemna că n-au cele mai grozave salarii. Și probabil vei semna și o clauză de confidențialitate care-ți va interzice să spui cât câștigi la firma respectivă, în cazul în care te vei angaja acolo. Dacă se face atâta tam tam doar pentru asta, s-ar putea ca tu ca individ să nu contezi deloc în firma respectivă și să fii mai degrabă un roboțel care execută. Pe bani puțini.
• Dacă e menționat salariul, fii atent(ă) dacă e NET sau BRUT!
Desigur, a ști cât de cât nivelul salarial te ajută să îți dai seama dacă job-ul pe care l-ai găsit îți permite să plătești chiria, întreținerea, eventual și o rată la bancă. Lucrurile astea sunt importante, pentru că dacă alegi un job cu salariul la limită, s-ar putea ca într-o perioadă cu cheltuieli neprevăzute să te trezești cu poprire pe salariu (o problemă nu vine niciodată singură, nu-i așa?). De aceea e important să acorzi atenție sumei salariale menționate. E vorba de NET sau de BRUT? Salariul net este cel pe care îl primim în mână / pe card. Banii pe care îi primim lunar de la angajator. Pe de altă parte, salariul brut este salariul net + toate cheltuielile pe care le suportă angajatorul (pensii, sănătate etc.). Așadar, dacă în anunțul de angajare scrie că salariul brut este de 2080 lei, asta înseamnă că tu vei primi lunar 1217 lei. Restul banilor se duc astfel: 520 lei contribuție pensii + 208 lei contribuție sănătate + 135 lei impozit + 47 lei contribuția asiguratorie pentru muncă. Dacă dai de un anunț al unui loc de muncă pentru care ai vrea să aplici și este menționat salariul brut și n-ai idee cam cât anume din suma respectivă îți revine ție lunar… te poți folosi de un calculator venituri.
• Care este programul?
Full time sau part time? Începi la 7 dimineața sau la 9? Ai de dus copilul la școală și te avantajează mai mult să începi la ora 9, nu? Sau n-ai copil și ai vrea să începi cât mai devreme, astfel încât să rămâi cu dupamiaza liberă, să poți face ce vrei tu (să mergi la facultate, să ajungi la un alt job, să îți construiești propria afacere etc.). Job-ul cel mai bun pentru tine este acela care te avantajează în funcție de celelate chestii care îți compun viața, precum un copil, studii sau un alt loc de muncă pe care-l ai. Dacă însă găsești un anunț de angajare care pare perfect pentru tine, dar programul nu te avantajează în totalitate, poți totuși să discuți acest aspect cu angajatorul. Sunt cazuri în care firmele își doresc oameni competenți și sunt dispuse să negocieze programul de lucru, decât să angajeze o persoană pe care trebuie să o instruiască.
• Anunțul e standard sau e creativ?
Anunțurile standard de regulă înșiră o mulțime de lucruri, responsabilități și mai ales beneficii, însă multe dintre ele (mai ales beneficiile) nu înseamnă mare lucru. De exemplu “salariu atractiv” poate fi minim pe economie + 100 de lei, adică e mai atractiv decât în partea cealaltă :D, dar nu atractiv la modul serios. “Mediu de lucru atractiv” poate însemna că nu toți colegii sunt stresați și prost plătiți, unul din tot biroul e posibil să se poarte frumos și să regleze feng shui-ul. If you are lucky :)). Anunțurile standard întotdeauna trebuie citite printre rânduri, că toate sună la fel, vând marea cu sarea, dar la interviu ai surpriza ca jumătate din lucrurile menționate în anunț să nu corespundă realității. Și e timp pierdut. Dacă însă anunțul de angajare e creativ ori măcar un pic prietenos, aici ai mai multe șanse să găsești un mediu de lucru atractiv, să ai cu cine face echipă pentru diverse proiecte ale firmei, să înveți și să te dezvolți ca angajat.
Nu-s chestii bătute în cuie, dar de regulă cam așa stau lucrurile. Dacă anunțul de job vacant e pompos, s-ar putea ca jumătate din tot ce scrie acolo să nu corespundă cu realitatea. Iar dacă e prietenos, e mult posibil ca la fel să fie și mediul de lucru.
Astea ar fi cam cele mai importante detalii la care să fii atent(ă) în ce privește anunțul de angajare. Pentru bine tău, ca să scutești timp pierdut aiurea cu locuri de muncă ce nu-ți oferă ceva mai bun decât ai deja. E bine totuși și să suni să ceri mai multe informații, mai ales dacă per ansamblu un job pare să fie exact ceea ce cauți tu. Nu lăsa oportunitățile să-ți scape, doar pentru că în anunț nu sunt specificate toate informațiile de care ești interesat(ă). 😀
Good luck!
Informații foarte utile ,mulțumim .
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi!
Cu drag, Ana!