Diverse

La vremuri noi, “jucării” noi

By | 28.12.2018 | 6 Comments

Personal nu sunt fumătoare. Am fumat cândva, o scurtă perioadă de timp, una care aproape că nu se pune. Am totuși alte vicii, nu e ca și cum aș fi scăpat, pentru că-n lumea asta vitregă în care trăim cred că viciile au rostul lor. Totodată, se poate spune și că e treaba fiecăruia cum își trăiește viața. Deși nu fumez, nu mă deranjează fumătorii. Nici fumul de țigară, nici mirosul de tutun, nici acțiunea în sine de a fuma. Nu ader la generația snowflake sub nicio formă.

Părerile, știu, sunt împărțite, cu atât mai mult părerile nefumătorilor. Așa e la noi la români, if you know what I mean. În perioada aia mică și aproape nesignifiantă în care am fumat mi-a fost dat să ascult o mulțime de păreri necerute, iar cele mai predominante erau cele despre faptul că o țigară nu-i face cinste unei persoane de sex feminin, că fumatul nu e un obicei elegant, iar mirosul de tutun nu complimentează persoana cu acest viciu. Prostii. Asta cred eu despre cuvintele astea, că sunt niște prostii. Aproape tot timpul am fost atrasă de fumători, de la modul elegant și hotărât cu care trăgeau din țigară până la mirosul de tutun, aromă pe care treptat am urmărit să o aibă și unele dintre parfumurile mele (fie că a fost vorba de note de vârf, de mijloc sau de bază).

În altă ordine de idei, ca să acopăr și părerea conform căreia o țigară nu-i face cinste unei persoane de sex feminin, se cade să ne amintim că femeile nu fumează din anii ’90, că ăsta nu-i un obicei recent, ci fumează de peste 100 de ani. Și nu au arătat mai puțin frumoase sau mai puțin interesante cu o țigaretă sau cu tutun sub orice altă formă, îmbrățișând viciul acesta din orice motive ar fi avut ele. Audrey Hepburn, Anita Ekberg, Bette Davis, Loretta Young și Rita Hayworth sunt doar câteva exemple de femei celebre care nu s-au ferit să fumeze, ba chiar s-au lăsat surprinse de aparatele de fotografiat zâmbind cu țigara în mână, nefiind mai puțin frumoase sau mai puțin elegante decât dacă n-ar fi avut-o.

femeile si tutunul

În anii ’20 era la modă pipa subțire pentru țigarete în rândul doamnelor și domnișoarelor din înalta societate. Apoi, ca orice trend, a trecut, țigaretele fiind fumate după modelul masculin, fără alte accesorii. La scurt timp de la intrarea în secolul 21 a apărut și țigara electronică, căreia acum i-a luat locul dispozitivul IQOS de încălzire a tutunului. Am văzut la o bloggeriță că a scris despre o astfel de achiziție aici, descriind și prima experiență cu un astfel de dispozitiv. La vremuri noi, jucării noi.

Eu nu cred că tutunul minimizează în vreun fel imaginea unei femei. Astea sunt povești înguste. Tutunul și femeile se cunosc de mai bine de un secol. Cu mult înainte de istoria asta recentă. Mai exact, se spune că tutunul a fost adus în Europa pe la mijlocul secolului XVI sub formă de cadou pentru Regina Franței, Maria Stuart, ea ajungând astfel să fumeze, iar de aici se pare că ar fi pornit un adevărat trend.

Concluzia e că nimeni nu e îndreptățit să decidă ce să facă alt adult cu viața lui. Vicii, spun din nou, avem cu toții. În cazul în care cineva simte că nu are totuși niciunul… Am auzit că oamenii care n-au niciun viciu sunt cei mai periculoși. Viciul, în fond, e o slăbiciune. Iar cine nu are slăbiciuni, desigur, are un avantaj de putere. Eu o las altora, că de viciul meu nu mă despart. Viața e… cum se zice… scurtă, nu? 😉

Bette Davis

6 Comments

 • Reply

  Niky Stanciu

  28/12/2018

  Iqos este o rlevatie si este chiar mai sanatos decat oricare alt produs destinat fumatului de pe piata. In plus are benefecii ce se pot vedea atat la interior cat si la exterior.

 • Reply

  Cristina Dragomir

  29/12/2018

  Inca o data ai pus punctul pe I, Ioana! Sfaturi mai dau si eu in articolele mele, dar nu imi permit sa judec pentru ca nu cred ca exista om care sa nu aiba vicii/placeri vinovate si nesanatoase. Cine sunt eu sa il judec pe X sau pe Y pentru ca bea sau fumeaza, de vreme ce eu nu sunt capabila sa ma abtin de la dulciuri?
  Din fericire, pentru cine tine cu adevarat la sanatate si vrea sa se si bucure de viata, acum exista si dulciuri fara zahar, la fel cum exista si produse gen IQOS pentru fumatorii care vor tigari mai putin nocive.

 • Reply

  Roman Nicoleta Ana Maria

  29/12/2018

  Frumos articol,ma regăsesc,fumez,dar la ocazi sau cate o tigara la cafea,ma atrag fumatori la modul elegant si nu am nimic cu cei care fumeaza,in limita bunului simti pentru mine este o placere de moment nu un viciu😀

  • Reply

   Ioana Radu

   16/01/2019

   Multumesc! 😀

 • Reply

  Valeria Chertes

  03/01/2019

  Eu am fumat foarte mult dar din cauza problemelor de sănătate am fost nevoita sa mă las.

 • Reply

  Bratu Gabriela

  07/01/2019

  aveam o profa in facultate, il gasise pe cel mai cuminte baiat din grupa si-l intreba daca bea, fumeaza, merge la femei, etc, saracul, numai raspunsuri negative. si l-a intrebat el din ce o sa moara. acum pe bune, lasand gluma la o parte, eu fumez deja de mult timp, peste 10 ani, am avut si perioade in care m-am lasat, nici acum nu exagerez, dar daca simt nevoia de o tigare, o aprind, nu stau sa ma uit la ea. aia e, fiecare cu viciul sau, bine ca nu am altele mai grave. am avzut si eu aparatul ala smecher, imi facea si mie cu ochiul, dar inca stau in cumpana daca sa incerc sau nu

Leave a Reply