Dacă ți-ai achiziționat recent un teren și vrei ca de anul acesta să cultivi ceva și să te bucuri de roadele pământului ori dacă îți dorești să colorezi curtea casei cu diverse tipuri de flori, ești în locul potrivit! Te voi ajuta să înțelegi care sunt activitățile de toamnă în ceea ce privește culturile, ce legume să alegi când ești la început, dar și ce flori să alegi pentru a da viață grădinii tale și să poți începe să te bucuri de terenul tău mai mult decât ai făcut-o până acum.
Ce este arătura de toamnă?
Arătura de toamnă reprezintă pregătirea solului înainte de îngheț. Această pregătire a solului se face în perioada septembrie-octombrie în zonele mai reci din țară, iar în zonele mai calde se poate face în luna noiembrie. Adâncimea la care trebuie arat solul este de 20-30 cm (solul mai dur trebuie arat la maxim 30 cm, iar cel care este mai moale se poate ara la o adâncime de 20 cm). Aratura de toamna ajută apa să pătrundă mai ușor în sol, atât pe timp de toamnă când e perioada ploilor, cât și pe timp de iarnă în cazul iernilor mai blânde. Totodată, arătura de toamnă ajută și la pătrunderea oxigenului în sol, ceea ce ajută, pe scurt, la obținerea unor recolte mai mari.
Ce legume să alegi?
Indiferent de dimensiunea terenului tău, poți opta pentru o singură legumă sau poți planta câte puțin din fiecare. E perfect în regulă să experiementezi, să vezi cât diferă îngrijirea cartofului de îngrijirea roșiilor, să descoperi ce legume îți place să cultivi și pe care nu le mai vrei pe viitor. Doar experimentând vei ști ce ți se potrivește. Pentru că la gătit toate sunt fantastice :D. Așadar poți începe cu plantare cartofi, apoi câteva fire de roșii, ceapă, usturoi, ardei iute, morcovi, țelină, dar și mirodenii precum pătrunjel și mărar. Deja te gândești la o salată de roșii cu ceapă din propria grădină, nu-i așa? E minunat să te bucuri de roadele pământului, cu atât mai mult cu cât e vorba de roadele muncii tale.
Ce flori să alegi?
Sunt flori care se prind mai greu și sunt mai sensibile, dar sunt și flori care se prind mai ușor și care îți pot da curaj să continui să colorezi curtea casei tale și nu numai. Printre cele mai ușoare de plantat și întreținut se numără crăițele (galbene și portocalii, le vedem adesea și în amenajarea spațiilor verzi ace aparțin de primării), portulaca, cosmos, zinnia și matthiola. Știu că denumirile acestea e posibil să nu-ți spună nimic, dar la o simplă căutare pe google vei vedea că le știi pe toate, am crescut cu aceste flori prin curtea bunicilor și încă sunt populare datorită ușurinței cu care pot fi îngrijite.
Un aspect important aici, la flori, este să citești puțin despre fiecare dintre ele, deoarece unele iubesc soarele și le poți planta în cele mai însorite zone din curte, iar altele preferă umbra și prin urmare le vei planta în locuri diferite.
Sper că acest material ți-a fost util și că vei continua să te informezi pe această temă, astfel încât să te bucuri de legume din propria grădină și să te bucuri totodată și de frumusețea florilor.