Adv. & Stuff

M-aş refugia către trecut sau viitor, departe de prezentul arăbesc.

By | 26.09.2015 | 5 Comments

Nu există o introducere potrivită pentru opiniile pe care le împărtăşesc azi aici, pe blog. Există, totuşi, două segmente ale acestui articol.
1. Părerea mea despre un subiect care arde pe buzele tuturor şi în privinţa căruia zarurile au fost deja aruncate.
2. Să vă zic despre concursul „Reporter şi Blogger European” la care puteţi participa cu articole de opinie, analize, reportaje, interviuri sau imagini însoţite de explicaţii sugestive.

Le voi lua, aşadar, pe rând.

Sunt tânără. Douăzeci şi cinci de ani. O să mă judeci în funcţie de vârstă, te simt, dar înainte de asta lasă-mă să îţi spun că mă situez între generaţia de oameni care au luptat atât pentru cât şi împotriva regimului comunist… şi generaţia de copii crescuţi cu tehnologia în braţe. N-am fost o zgâiată răsfăţată, am lucrat din momentul în care am fost declarată „aptă” în timp ce îmi continuam riguros şi studiile. Dacă prostul şi fudulul îşi pot verbaliza opiniile, atunci şi eu, lovită peste ochi de sistem, mi le pot spune. În ciuda faptului că mă veţi judeca.

Mi-s aşa de dragi când îi văd atât de “civilizaţi”…
Violenţe la graniţa Serbiei cu Ungaria.

Violente la grantia Serbiei cu Ungaria

Violente la grantia Serbiei cu Ungaria http://www.piticu.ro/imigranti-sau-invazie.html

Posted by Cristi Dorombach – piticu.ro on Wednesday, September 16, 2015

Refugiaţii – probabil cel mai dezbătut subiect de anul acesta. Dar nu suficient. Deşi Comisia Europeană a decis distribuirea a 160.000 de refugiaţi în următorii ani, din care România va trebui să primească 6.351 (sursa: Digi24), eu încă mai cred că este o greşeală de cifre. Presupunem că sursa nu este de încredere. Presupunem. Eu continui totuşi să-mi susţin afirmaţia. Justificarea mea este următoarea. De ce nu este o problemă strict militară? NATO, de exemplu. De ce nu este o problemă strict umanitară? Dacă tot se face pentru salvarea oamenilor de acolo. De ce este o problemă a Uniunii Europene? Pentru că laşii care nu vor să lupte în ţara lor dar care sunt dispuşi să vandalizeze graniţele… vin ca gripa aviară către Europa? De ce nu li se închid porţile şi de ce suntem obligaţi să-i primim? Putin a spus că e dispus să-i primească pe toţi, dacă se comportă civilizat şi dacă îşi schimbă religia. Dar au refuzat cu vehemenţă pentru că… religia e mai importantă decât viaţa? sau pentru că Europa are mai multe de oferit?

Sunt de părere că singurii refugiaţi pe care ar trebui să îi primim sunt femeile şi copiii. Bărbaţii, ca forţă, ar trebui să rămână şi să lupte pentru ţara lor. Nu să fugă să trăiască în Germania şi în restul Europei în timp ce soldaţii străini se luptă pentru ei cu viaţa. Este o lecţie de laşitate (din partea arabilor). Şi totodată o lecţie de lăcomie (tot din partea lor). Aş plusa cu iresponsabilitate, inclusiv din partea femeilor din Siria, cele care trăiesc într-o ţară în plin război de ani de zile, dar care continuă să nască suflete pe bandă rulantă. Pentru ce? Ca să-i vezi schilodiţi la un an sau la 6 ani? Răpuşi de zidurile care se dărâmă în urma bombelor? Pentru ce?

Pentru ce să-i primim pe bărbaţii arabi în Europa? Dar pe femeile arabe care nasc an de an chiar dacă războiul e de atâta timp şi nici nu pare să se termine? Pentru ce calităţi îi luăm la sânul Uniunii Europene?

Închid ochii şi îmi imaginez că există un scop pentru orice decizie.

Partea a doua. Concursul.

Realizat pentru prima dată în anul 2002, concursul “Reporter şi Blogger European” a apărut din dorinţa Comisiei Europene de a afla părerile cetăţeanului la un alt nivel. Adică păreri pertinente, analize, reportaje bine documentate, imagini care vorbesc de la sine dar care vin totuşi cu o completare decâteva rânduri ş.a.m.d. Dacă vrei să realizezi un astfel de material în cadrul căruia să-ţi şi argumentezi opiniile, mai multe detalii găseşti urmând link-ul de mai jos:
http://ec.europa.eu/romania/07092015_reporter_si_bloger_european_ro.htm

Pentru a te înscrie în concurs, de exemplu, trebuie să publici materialele şi să le trimiţi până la data de 30 octombrie. Totodată, surpriza ediţiei de anul acesta, există o a VIII-a categorie la care te poţi înscrie. Dacă eşti curios, intră pe site-ul mai sus menţionat pentru a vedea despre ce este vorba 😉

Pentru fiecare categorie va exista un singur câştigător iar premiile constau în tablete iPad! Tentant, ştiu!

Baftă în competiţie tuturor celor care se vor înscrie!

reporter european

5 Comments

 • Reply

  cris

  26/09/2015

  In sfarsit vad si eu pe cineva care gandeste logic, nu au ce cauta pe teritoriul UE este si parerea mea, dar nu suntem noi in pozitii de conducere ca sa luam hotarari din pacate 🙁
  Ei vin sa cerseasca ajutoare sociale aici, ca de muncit nu o sa munceasca nimeni si
  sa fete copii (nu pot sa zic sa nasca – cand ii fac pe banda rulanta).
  Oricum ar fi sa o luam nu ne putem astepta la lucruri bune de la asa zisi refugiati…

  • Reply

   Ioana Radu

   26/09/2015

   Mie mi-e greu sa inteleg de ce sunt ei problema Europei. De ce nu a Africii? De ce nu a Americii? Dar a Asiei? De ce refugiatii sunt exclusiv problema Uniunii Europene? 😐
   Daca e o chestie la scara larga, atunci sa se decida la nivel mondial. Or not at all!

   • Reply

    cris

    26/09/2015

    Pe teritoriile Americii si Asiei e mai dificil de ajuns, logistic vorbind; ceea ce ma intriga pe mine este de ce trebuie sa-i acceptam automat pe “refugiati” (deja urasc termenul asta), de ce sta ONU si restul lumii numai cu ochii pe UE, la asiatici nu le mai zice nimeni nimic cand omoara milioane de copii nascuti doar pt ca sunt fete sau zeci de mii de oameni ce vin dinspre Myanmar, Laos sau alte tari cu probleme (nu zic ca e normal, dar au legi, norme, le aplica si nu permit nimanui sa comenteze).
    Nu inteleg de ce nu ii preiau tarile arabe bogate, sa-si imparta ei cote intre ei – ori nici ei nu vor sa-i gazduiasca.
    E o problema la scara mondiala cum zici, dar cu niste legi mai stricte aplicate pe teritoriul UE si in apele teritoriale ar putea fi opriti in primul rand sa intre… pur si simplu sa nu fie acceptati… oricat de dur si egoist ar suna, cetatenii UE (si romanii totodata) ar trebui sa fie pe primul loc.
    Este mult de discutat pe tema asta, cred ca ma opresc aici… totusi sper sa urmeze niste decizii mai dure la adresa lor cat de curand… altfel nu stiu ce va iesi.

 • Reply

  Luciana

  30/09/2015

  A fost pe Pro TV o emisiune care pe mine m-a lămurit cât de cât în legătură cu problema asta. Poate vrei să o vezi. Se pare că nu au venit numai la „noi” și nici nu au venit brusc.

  Și mi se pare aiurea faptul că au condiții mai bune decât cei fără adăpost din țările în care se duc. Nu am nimic cu sărmanii oameni, Doamne Ferește. Oricând putem fi în locul lor.

  Iar apoi, ai și tu dreptate. Știu de pe la istorie că la noi când e război, femeile și copiii se ascund iar bărbații luptă. Ori eu la TV numai bărbați văd.

  Ceea ce mă doare este că o întreagă religie este judecată în funcție de ce fac doi, trei rătăciți. Am amici musulmani și sunt oameni de nota 10. Nu sar la bătaie, nu îmi scot ochii că mănânc porc. Dar asta cu religiile este o altă poveste…

  Îți las link cu emisiunea de care vorbeam.
  http://stirileprotv.ro/emisiuni/dupa-20-de-ani/criza-refugiatilor-analizata-la-dupa-20-de-ani-cum-am-ajuns-aliati-cu-prietenii-moscovei-si-de-ce-ne-temem-de-imigranti.html

  • Reply

   Ioana Radu

   30/09/2015

   Sunt de acord cu tine, nu trebuie judecat un întreg popor în funcţie de câteva exemple negative. Şi, da, putem oricând să fim în locul lor. Dar, aşa cum ai menţionat şi tu, nu e corect că refugiaţii trăiesc în condiţii mai bune decât oamenii din adăposturi. Mulţumesc pentru link-ul către emisiune! 😉

Leave a Reply