De câteva zile am revenit în România, iar una dintre chestiile de care m-am lovit încă din prima zi a fost aglomeraţia. Desigur, nici cu Suedia nu mi-e ruşine când se face coadă pe autostradă pe distanţă de câţiva kilometri (fără exagerare, puteţi să întrebaţi şi alţi oameni care locuiesc sau au locuit o vreme în zona aceasta a Scandinaviei). Cu toate astea, suedezii sunt destul de deschişi ideii de metode alternative de deplasare, în principiu când e vorba de oraş. Lucru acesta îmi aminteşte de Săptămâna Europeană a Mobilităţii, campanie care se desfăşoară anual în perioada 16-22 septembrie. Este cunoscută mai mult după denumirea în engleză, adică Mobility Week, asta deoarece este o campanie care se desfăşoară la nivel european.
Sincer, în online campania arată foarte bine, având înclusiv pagină de Facebook unde găsim nu doar imagini şi câteva texte, ci şi materiale video. Dacă-mi amintesc bine, în urmă cu câţiva ani campania se numea „Do The Right Mix” (DTRM) şi s-au desfăşurat pe pagina de Facebook nişte concursuri foarte interesante cu premii constând în biciclete şi vouchere pentru achiziţionare de articole din magazine dedicate pasionaţilor de sport.
Realizez totuşi că este nu greu, ci foarte greu… să ne mobilizăm la nivelul ţării pentru a face o schimbare în sensul gândit de campania Mobility Week. Chiar dacă altor ţări le-a fost uşor să se adapteze, să spunem că asta s-a întâmplat pentru că traficul nu e peste tot la fel de agresiv ca la noi şi nici străzile nu-s pline de “capcane” (gropi, câini agresivi, şoferi iresponsabili ş.a.m.d.). Cu toate astea, unii dintre noi chiar am încercat să aducem o schimbare, să renunţăm la maşina personală şi să mergem cu autobuzul o dată pe săptămână, ori chiar cu bicicleta. În oraşele mici nu se simte aglomeraţia şi nici cantitatea de noxe de la autovehicule aşa cum se întâmplă în oraşele mari. Ştiai că într-un studiu recent se arată faptul că Bucureştiul este cel mai aglomerat oraş din Europa? Este o chestiune alarmantă, nu doar din punct de vedere al timpului pierdut în trafic, ci şi din punct de vedere al sănătăţii. Suntem tineri, frumoşi şi nimic nu ne poate atinge, nu-i aşa? Ei bine, după 35 de ani nu cred că o să mai gândim astfel.
Ar trebui să ne mobilizăm mai mulţi şi să aplicăm planul campaniei Săptămâna Europeană a Mobilităţii pe tot parcursul anului. Ar fi o schimbare în bine, o schimbare pe care o putem încadra la “Vreau o ţară ca afară”. Ar trebui să susţinem utilizarea bicicletei în Bucureşti , cu atât mai mult cu cât luna martie bate la uşă. Calendaristic vorbind vine primăvara. Practic… mai dăm pe gât câteva ceaiuri, iar după ce se topeşte zăpada ne apucăm de biciclit în drum spre serviciu, nu-i aşa? 😀 Eu am deocamdată un MTB, însă mă gândesc serios să răsfoiesc internetul după oferte la biciclete de oraş.
Mi-e dor de bicicleta sincer. Anul trecut sa-mi fie rusine, nici nu am pus piciorul pe ea
Anul asta sa remediezi situatia 😀 .