Mulți ne-am confruntat cu frica de spitale și mulți încă suntem speriați de ele. Există însă un doctor de care nu ne temem. Nu se numește Google sau tanti Nuți care e vecină cu bunica; se numește “medic de familie”. Ni-l alegem singuri și, dacă nu ne place, suntem liberi să-l schimbăm (indiferent de motivele care stau la baza acestei decizii). Eu am avut 3 medici de familie până acum :). Pe primul l-am schimbat când m-am mutat iar la al doilea am renunțat pentru că îmi amplifica și mai tare frica de doctori. Acum intru în cabinet fără frică și stau și cu burta în sus (ca peșticii) la consultat. N-am nici urmă de teamă pentru că știe de ce anume mi-e frică (ține acele departe de mine). Când am ceva tratabil cu injecții, doar îmi spune. Apoi găsește variante sub formă de pastile, prafuri, granule, siropuri și tot felul de chestii nedureroase. La început îmi dădea injecții pe rețetă dar nu le făceam și, ulterior, ajungeam tot la ea, doar că afecțiunea era mai avansată. S-a învățat cu mine. Este genul de om pe care îl respect. Și nici măcar nu i-am dus vreodată vreo floare, pungă de cafea sau alte chestii de genul ăsta, bunuri cu care oamenii se prezintă de obicei la doctor. Se numesc mită (atunci când doctorul o cere, direct sau indirect) sau “mi-e frică de tine și aceasta este dovada mea de speranță că o să mă tratezi mai atent“. Că vrei tu, după ce ți-a trecut problema medicală, să-i dai un buchet de flori, asta cred că se acceptă.
În altă ordine de idei, eu sunt de părere că medicul de familie trebuie să-ți fie prieten, în niciun caz dușman. Pentru că ai nevoie de cineva care să aibă grijă de tine și pentru că acel cineva nu trebuie să fie “urechea” (vocea atotștiutoare care îți recomandă pastile de tot soiul în combinații numai de ea știute) sau Google (unde fiecare nea Caisă e doctor și știe ce e mai bine pentru tine; totodată locul în care mulți pacienți recomandă tratamentele pe care ei le-au urmat și i-au făcut să se simtă “beton, frate!”)
Eu chiar am o problemă cu Doctor Gugle ăsta. E un fel de cabinet pe ușa căruia scrie “bolnavii anonimi”. Dacă intri… o să îți crească tensiunea, o să te îngălbenești la față și o să intri în panică. Pacienții își prezintă cazurile la superlativ! Iar proaspăt suferinzii sfârșesc prin a alege cele mai proaste combinații de pastile. Asta mă face să-mi pară rău de faptul că în România cumperi medicamentele așa cum cumperi bomboanele de la magazinul din colț. Într-adevăr, sunt și variante care se dau doar pe bază de rețetă. Dar cele care se eliberează fără prescripție medicală nu înseamnă neapărat că sunt cea mai bună variantă pentru ceea ce îți supără ție organismul și nu te lasă să funcționezi la capacitate maximă. Bagă bine la tărtăcuță -> doctor Google Gogu Gugle (primul e numele de familie) îți prezintă cum să cheltui bani aiurea pe pastile care fie nu se pupă cu chestia defectă din organismul tău, fie îți fac mai mult rău decât bine.
in cazul asta prefer carciuma decat google
Cârciuma are și ea medicamentele ei. 😀
Sângele prea gros se drege cu un vin bun. Durerile în gât se curăță cu gargară apă+whisky (pe care nu trebuie să o bei!) :)). Mulți ar spune că prăpădim bunătate de licoare… Durerile de cap trec cel mai repede cu o linguriță de coniac în porția de cafea. Vodka e armă bună împotriva microbilor… Și lista rămâne deschisă. Costele, uite, m-ai făcut să dau din casă :))
N-as lua niciodata pastile recomandate de anonimii fel de fel prin Dr. Google. Totusi, Dr. Google e prietenul meu de suflet de cativa ani. Ne-am atasat unul de altul in momentul in care 5 medici mi-au recomandat o operatie, si nu una lipsita de consecinte negative in viitor, pentru o afectiune banala. Dr. Google m-a indrumat, eu am lecturat cateva carti si studii pe tema afectiunii, am gasit apoi un medic care m-a aprobat si, ce sa vezi, dupa un scurt tratament lipsit de neplaceri (a se citi pastile), am scapat de afectiunea minora. Apoi am descoperit ca afectiunea minora nici macar nu era cauza durerilor pe care le experimentam, ci alta afectiune minora. Abia dupa ce am scapat si de cea din urma, ramasa ascunsa acelor 5 medici, m-am simtit bine. Are si Dr. Google rolul lui, dar nu este acela de a recomanda pastile, poate doar medici sau carti. 🙂
pe google citesc cel mult recomandari, in rest…doar de la medic iau informatii.