Cărţi, Diverse

Mi-am schimbat gusturile literare, încerc și alte ape :D

By | 17.10.2018 | 5 Comments

De la o vreme nu mai reușesc să dorm dimineața. Bine, nici înainte nu dormeam prea mult, adică mă trezeam la maxim ora 8, dar acum mă trezesc pe la 6 și ceva și n-am nicio șansă să reușesc să mai adorm. Ca să nu fie un timp pierdut, citesc. Țin lângă pat o carte și o lampă pentru citit, că în perioada asta dimineața nu e suficientă lumină și nu vreau să-mi stric ochii. Și citesc, citesc… până pe la 7 și jumătate, când deja trebuie să mă pregătesc pentru o nouă zi. Planul e să citesc toate cărțile pe care mi le-am cumpărat și nu am apucat să le citesc până acum (și-s multe, foarte multe la număr). Însă nu rezist tentației de a mă uita și la alte cărți pe net, mai ales că mă targetează reclamele așa de bine că mi se pare de-a dreptul greu să rezist uneori. Cel mai probabil ai pățit-o și tu și mă simți în momentele astea.

Chestia e că… dacă odinioară obișnuiam să citesc Emil Cioran, Charles Baudelaire, Octavian Paler și John Steinbeck, de la o vreme m-am dat pe literatură din categoria young adult, adică romane pentru adolescenți și persoane până în 25 de ani. Cred că trăiesc o adolescență târzie din punct de vedere al gusturilor literare, altfel nu-mi explic. Cred că fiecare etapă a vieții e marcată într-un anume fel, iar eu abia acum, la 27 de ani, îmi permit să mă relaxez și să fiu liberă. Până acum am știut în mare parte doar să-mi fac griji și să mă preocup cu diverse chestii ce țin mai mult sau mai puțin de existență (se simte amprenta lui Cioran asupra mea, nu?). Acum, relaxarea, care se simte și-n alegerile mele literare, mă determină să vreau să citesc următoarele cărți:

Seria “Tuturor băieților pe care i-am iubit”, de Jenny Han
Nu râdeți 😀 , că știu că nu pare deloc genul meu, că eu nu sunt softie. Dar am văzut întâmplător filmul făcut după prima carte a seriei, făcut chiar super bine, încât m-am mai uitat de două ori la el și vreau neapărat să citesc și cartea. Cărțile, de fapt, pentru că sunt mai multe în seria asta. Povestea este despre o fată timidă, genul de elevă cuminte, care atunci când se îndrăgostea scria o scrisoare către “el”, dar în loc să o expedieze o punea într-o cutie ascunsă bine în șifonier. Într-o zi sora ei mai mică expediază toate scrisorile, iar de aici începe toată nebunia, pentru că toți băieții de care se îndrăgostise Lara Jean de-a lungul anilor ajung să afle sentimentele ei, chiar dacă timpul se așternuse peste ele.

Seria

Seria “Prietena mea genială”, de Elena Ferrante
Am tot văzut cartea “Prietena mea genială” (fiind primul volum al seriei), cât și pe celelalte ale Elenei Ferrante, asta cam de fiecare dată când răsfoiam librăriile online. Mă gândeam că titlul primului volum nu e deloc atractiv și ocoleam mereu seria asta. Până într-o zi, când am descoperit recenzia romanului pe blogul unei fete pe care o urmăresc când îmi permite timpul. Și ceva a făcut click în mintea mea și mi-am spus că vreau și eu să o citesc, ba chiar să descopăr toată seria aceasta. Drept dovadă o menționez și azi aici, pe blog. E interesant cum cărți pe care le ocolesc o vreme, ajung apoi să mă atragă.

Seria

Aș mai vrea să citesc “Iubirea care a rupt lumea în două”, de Emily Henry, pentru că am văzut-o la Cristina Dragomir și mi-a plăcut tare mult recenzia ei și povestea ce stă la baza acestui roman. E vorba despre o fată care ajunge să se îndrăgostească de un băiat pe care îl cunoaște în vis sau ceva de genul acesta. Încerc să nu rețin prea multe informații înainte de a descoperi chiar eu cartea. Dar e ceva misterios în legătură cu ea. O altă poveste pe care aș vrea să o adaug pe lista celor de citit este Maitreyi, a lui Mircea Eliade. Cum, n-am citit-o pe vremea când eram la liceu? Ei, uite că nu :)). Deși învățam bine și luam an de an premiu, când era vorba de literatura obligatorie lucrurile se complicau destul de mult. Am citit mare parte din lecturile impuse, însă Maitreyi n-a fost printre ele. Și lucrurile s-au întâmplat în așa fel încât m-am mai lovit de cartea asta de câteva ori de-a lungul anilor și cred că-i un semn că ar trebui s-o citesc și eu. Cu mare întârziere, dar o citesc.

Eu am zis că mi-am schimbat gusturile literare și nu glumeam. M-am liniștit când am descoperit că nu sunt singura ce a făcut pași înapoi, către literatură pentru o vârstă pe care am depășit-o. Până la urmă, ca să văd partea plină a paharului, e bine că încă citesc și e bine că diversific tolba cărților.

Cheers!

5 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  18/10/2018

  hai ca te-am batut la Mircea Eliade, ca am citit Maitreyi. In schimb, de Cioran nu m-am apropiat niciodata. Poate ca de vina este profa de filosifie dintra-a 12-a, care l-a zugravit in tonuri nu prea prietenoase.
  Dar sa stii ca nu trebuie sa ai o problema in a citi acum chestii pe care altii le-au citit de 20 de ani. Uite, eu nu citisem Colt Alb si l-am citit anul asta. Cine imi interzice?

  • Reply

   Ioana Radu

   25/10/2018

   Te prind eu din urma cu Eliade ^_^.

 • Reply

  Valeria Chertes

  23/10/2018

  Si eu mi-am schimbat de multe ori gusturile literare, acum sunt la cartile romantice..

 • Reply

  Bratu Gabriela

  26/10/2018

  uite, seria “Tuturor băieților pe care i-am iubit”, de Jenny Han chiar mi-a placut. parca zic eu ca nu am ajuns la ultimul volum, dar primele 2 mi-au palcut mult. din cand in cand ma dau si eu pe young adult. am mai zis-o si o repet. si ce daca fac 28? eu ma simt de 18, da ? 😀

  • Reply

   Ioana Radu

   01/11/2018

   Deci noi doua avem aceeasi varsta 😀 . Si multe chestii in comun, tinand cont de faptul ca te citesc des si am vazut cam ce-ti place si tie ^_^.

Leave a Reply