Diverse

Ne schimbăm treptat obiceiurile de cumpărare

By | 23.07.2020 | 1 Comment

Dacă să pun sau nu pe seama perioadei de autoizolare faptul că ne schimbăm treptat obiceiurile de cumpărare, zău că nu știu. Tind să cred că schimbarea a început cu mult înainte, astfel că obiceiurile noastre de cumpărare s-au modificat pe măsură ce alte lucruri la rândul lor s-au schimbat.

Poate am devenit mai responsabili. Sau poate ne permitem mai mult și ne place stilul acesta de viață. Generația mea, care are în prezent vreo 30 de ani, ba chiar și generația de dinainte, au trăit împreună o perioadă gri, incertă, o perioadă despre care ne e greu să spunem dacă a fost bună sau rea, dar despre care știm că a fost rece și fără apă caldă, lucruri care în prezent par să fie banale. Ei bine, lucrurile s-au schimbat treptat, iar în prezent obiceiurile de cumpărare nu se mai învârt în jurul lui “am nevoie” sau “mi-ar trebui”, ci mai degrabă suntem mici burghezi și ne orientăm în funcție de nivelul mai mic de poluare al unui lucru, durata de viață mai mare, fiabilitatea, chiar dacă lucrurile acestea vin la pachet cu un preț mai mare.

Ne permitem. Da, ne permitem. Mulți dintre noi muncim atât cât să ne asigurăm traiul pe care îl percepem ca fiind decent sau chiar un pic peste. Deși nu mă dau banii afară din casă, am investit recent într-o mașină de spălat cu uscător la ea. Chiar în plină pandemie am cumpărat-o de pe net și în astea câteva luni de când o folosesc mi-am zis de mai multe ori că e una dintre cele mai înțelepte achiziții pe care le-am făcut. Când eram mică și mai toate gospodinele spălau de mână, nu mi-aș fi imaginat că într-o zi o să am o mașină de spălat cu uscător. Ce vorbesc eu, pe atunci nici nu se auzise la noi de mașini cu dryer. Dar uite că se poate și nici nu ne spetim cine știe cât pentru astfel de investiții.

masina de spalat cu uscator - schimbăm treptat obiceiurile de cumpărare

Acum vreau frigider. De fapt combină frigorifică. Diferența dintre cele două este că frigiderul are congelatorul standard, în partea de sus, cu o poliță într-un spațiu mic, iar combina frigorifică are congelatorul în partea de jos, adesea cu sertare. Mi se pare mai practic să nu mă mai aplec tot timpul să iau chestiile de pe rafturile de jos ale frigiderului, astfel că ideea de combină frigorifică îmi surâde mai mult. Mbine, și faptul că pot să țin înghețata într-un sertar separat de carne, în congelator. Deci se poate spune că este mai bine organizată combina, pentru cine se știe cu OCD nu cred că e loc de altă opțiune. Also, mi s-a pus pata să fie cu sistem de reglare a temperaturii la vedere, ca să nu mai bâjbâi aiurea și să mi se pară prea călduț în frigider sau mult prea frig (been there, mi-au degerat legumele în frigider). Cândva toate cerințele acestea despre un frigider sau o combină frigorifică mi s-ar fi părut a fi fițe. Acum, însă, îmi par normalități. Că la bani diferență mare nu-i. Diferența, că tot veni vorba, e dată mai mult de clasa energetică, adică un frigider din clasa A este mai ieftin (și consumă mai mult) decât un frigider din clasa A++ (care consumă mai puțin). Costurile să zicem că se reglează indiferent de variantă, dar planeta, nivelul de poluare, ăsta-i în prezent unul dintre factorii decisivi.

Încă un obicei de cumpărare care s-a schimbat cu trecerea anilor e dat de vasele în care gătim și cam tot ce folosim pentru prepararea mâncării. N-om fi renunțat noi la tuciul din fontă, mic sau cum o fi el, în care prăjim cartofi pe aragaz sau preparăm zacusca, dar am trecut și la produse pe care cândva n-am fi crezut că vom da banii. Un grătar electric de exemplu, o mașină de făcut pâine sau un aparat care aproape că gătește singur.

Sigur nu pandemia a schimbat obiceiurile astea de cumpărare. Poate doar să le fi accentuat pe unele dintre ele, însă existau, erau acolo. Sinceră să fiu, mi-ar plăcea și niște panouri solare. În ultima vreme am devenit tot mai interesată de energia regenerabilă în defavoarea celei convenționale.

În felul acesta, să ne tot schimbăm obiceiurile de cumpărare. Și nu numai. Evoluția e bună pe toate planuri.

Cheers! ^^

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    23/07/2020

    Ai mare dreptate in tot ce ai scris.

Leave a Reply