Încă de când eram mică mi-a intrat în minte imaginea oamenilor cocoșați, pe care cei din jur mi-i dădeau drept exemplu și-mi spuneau că așa voi ajunge dacă nu țin spatele drept. Nu eram speriată, ci terifiată de gândul că voi ajunge să am cocoașă mai ceva ca eroul tragic din romanul “Cocoșatul de la Notre Dame” scris de Victor Hugo. Puteam să mă văd, în imaginația mea, ca o versiune feminină a lui Quasimodo. Asta e ceea ce m-a determinat pe mine să stau dreaptă, teama că într-o zi voi ajunge să am cocoașă. Nu mă gândeam, la cât de mică eram, că lucrurile nu stau chiar așa în realitate și că ajung să aibă cocoașă doar foarte puțini oameni. Când am mai crescut, însă, am început treptat să realizez care sunt adevăratele motive pentru care trebuie să țin spatele drept, să am o postură corectă a spatelui.
Și n-am învățat totul doar din teorie (ar fi fost bine să fie astfel), ci având niște probleme la coloană cam în jurul vârstei de 22 de ani. Problemele respective nu doar că au fost dureroase, dar a trebuit să scot ceva bani din buzunar pentru tratamentul ce a constat în kinetoterapie și masaj de recuperare. În plus, mi-a limitat unele activități pe termen lung. De exemplu trebuie să am grijă cu alergatul. Una peste alta, este esențial ca fiecare om să înțeleagă importanța posturii drepte a spatelui și cât e de importantă aceasta nu doar din punct de vedere estetic, ci mai ales din punct de vedere medical & preventiv.
Poziția incorectă a spatelui (de exemplu atunci când stăm pe scaunul de la birou, acțiune care ni se pare prea puțin importantă) se numără printre cauzele apariției herniei de disc. Dacă vă simțiți cu musca pe căciulă în privința asta, adică știți că spatele nu e întotdeauna drept atunci când stați la birou, puteți consulta simptomele herniei de disc. Eu mi-am descoperit problemele la coloană un pic cam târziu, când deja nu mai puteam să dorm nopțile din cauza durerii, drept pentru care le recomand oamenilor să fie atenți la simptome, la ceea ce le spune organismul, iar dacă este cazul să se programeze din timp la consultații / discuții cu oameni avizați (medici).
Nu toate durerile de spate indică probleme ale coloanei vertebrale, așa cum sunt hernia de disc (cervicală, lombară) și spondiloza (cervicală, toracală, lombară). Deși acestea două acoperă cam toată zona spatelui, există și probleme care nu țin de coloana vertebrală și care, la rândul lor, pot provoca dureri. De exemplu tot ceea ce ține de nefrologie, adică acea ramură a medicinei interne care se ocupă de rinichi. Frumoșii ăia doi sunt localizați în zona lombară, adică în zona “mijlocului”, cum i se mai spune în popor. Durerile în zona respectivă, a rinichilor, pot fi un semnal că am uitat să consumăm suficiente lichide, ceea ce în cazurile fericite se rezolvă dacă începem și bem cei 2 litri de apă/zi pe care îi recomandă medicii. Însă, în cazurile nefericite, durerile în zona rinichilor pot indica probleme serioase, motiv pentru care e bine să lăsăm internetul deoparte și să punem mâna pe telefon să ne facem o programare la un consult.
Părerile avizate (adică ale medicilor) sunt singurele pe care le recomand, de aceea nu e prima oară când scriu că nu e ok să căutăm pe internet rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm din punct de vedere medical. O consultație nu durează mult și ne poate scăpa de grijile pe care le avem ori, în cazurile cu probleme, ne poate ajuta să descoperim din timp ceea ce avem și cum anume ne putem trata.
Eu am probleme si cu spatele din cauza pozitiei incorecte si a mersului meu leganat, dar si cu rinichii care reactioneaza imediat la frig. Singurul remediu provizoriu pentru spate care a functionat in cazul meu a fost masajul, pe care din pacate nu mi-l permit atat de des pe cat as vrea, iar pentru rinichi am facut investigatii si am luat suplimente.
Îmi pare rău că treci prin chestia asta. Multă sănătate, Mihaela! Te îmbrățișez!
Și, până la urmă, cum ți-ai rezolvat problemele cu spatele? Gimnastică dimineața? Sau kinetoterapie?
Am scris în articolul de mai sus cum le-am rezolvat – “Problemele respective nu doar că au fost dureroase, dar a trebuit să scot ceva bani din buzunar pentru tratamentul ce a constat în kinetoterapie și masaj de recuperare.”
Of, am o ditamai musca pe căciulă acum, Ioana. Eu am probleme cu spatele de vreo 12-13 ani și în ultimii ani nu prea am mai făcut exercițiile consecvent. Mă reapucasem de curând și iar am intrat într-o perioadă în care m-am lenevit. Bine, e drept că am început și cursuri de înot între timp și stau și mai atent pe scaun, mă ridic mai des, așa că nu prea am dureri decât când merg muuult pe jos. Dar nu contează, nu o să fiu tânără toată viața, trebuie să mă mișc 🙁
Și înotul e bun pentru problemele cu spatele și o să-ți calc și eu pe urme cândva, trebuie să mă apuc și eu de niște lecții în privința asta. M-am săturat să mă duc ca bolovanul la fund :)))
coloana mea e un pic vraiste, am o scolioza veche si o recenta spondiloza, dar momentan le duc usurel pe picioare. sper sa nu se agraveze, mi-am propus sa mai fac cate o cura de fizioterapie, imi face cel mai bine
Oh, mama are o hernie de disc si a avut simptome urate de tot. De 1 an incoace, de la niste injectii si acupunctura, se pare ca nu a mai avut dureri. Nu se stie cand vor reaparea, sa speram ca nu prea repede.
Multă sănătate mamei tale!
Eu chiar daca sunt delasatoare cand vine vorba de alimentatie corecta sau schimbat rutina si facut mai mult sport, am marea calitate de a nu ignora niciodata durerile sau semnalele de orice tip pe care mi le transmite corpul meu. Stiu ca e important ca orice aafectiune sa fie tratata corect de la inceput si acctionez in consecinta. Din fericire, cu dureri de spate nu m-am confruntat pana acum.
Munca la birou si stat pe scaun prea multe ore si in pozitie incorecta, pozitia proasta la scoala in banca, si uite ca de 1 an fac kineto pt spate. Sunt multe lucruri pe care nu le mai pot face din cauze de discuri tasate.
Si totul se poate preveni si ameliora cu exercitii, deci gratuit, acum..