Nu ştiu voi, dar eu chiar mă bucur că sunt obligatorii scaunele auto pentru copii. Da, probabil că sunt părinţi care nu prea îşi permit, dar cu prietenii potriviţi ar trebui să se facă o chetă şi să se cumpere un astfel de scaun auto pentru cel mic sau cea mică. Mă bucur că statul intervine totuşi şi în chestii utile, cu reguli de siguranţă pentru cei mici ai căror părinţi sunt inconştienţi şi ar fi în stare să-i arunce pe bancheta din spate şi să facă slalom prin trafic. Şi, chiar şi-n cazul părinţilor care conduc uşor când sunt cu cei mici în maşină, există situaţii care se întâmplă pur accidental şi care nu pot fi prevăzute. Ce faci, de exemplu, dacă un nebun vine cu viteză din spate iar copilul este pe cont propriu pe bancheta din spate? Ori ajunge printre scaune şi, Doamne fereşte, îşi rupe ceva, ori sare direct în parbriz şi, în cel mai bun caz, doar îşi sparge capul. Oricare ar fi varianta, nu e deloc ok să-ţi transporţi copilul cu maşina fără să ai un scaun auto copii.
Also, dacă eşti pe cale să cumperi unul, e important să îl alegi pe cel potrivit. E extrem de important, de fapt. În primul rând, scaunele auto pentru copii sunt în funcţie de vârstă şi greutate. Asta pentru că unii copii poate se încadrează la vârstă, dar poate sunt supraponderali şi clar trebuie ţinut cont şi de acest aspect. Astfel că, dacă îţi ştii copilul mai rotofei decât media, e important să iei scaunul auto potrivit pentru el, nu să-l chinui într-un scaun în care abia are loc şi, mai rău, să dai vina pe scaunul auto că nu corespunde vârstei copilului tău.
Nu e o ruşine să ai copilul supraponderal, având în vedere că procentul în România este de 40% când vine vorba de astfel de copii, dar este o ruşine să îţi chinui puiul de om într-un scaun auto prea mic pentru el. Fii un părinte realist şi cumpără-i copilului tău scaunul potrivit! Uite, pe site-ul Noriel găseşti la fiecare scaun auto menţionată capacitatea. De exemplu: 0-18 kg, 0-25 kg (au o chestie mai mică în interior, pentru bebe, care se detaşează după ce acesta creşte, iar scaunul poate fi folosit mulţi ani), 9-18 kg, 9-36 kg, 15-36 kg şi altele.
Iar la capitolul modele, dacă ştii unde să cauţi, găseşti foarte foarte multe, atât de multe încât îţi e greu să alegi preferatul 😀
Nu credeam ca parintii pot face asta, sa ii tina pe grasunei in scaune auto prea mici. Trebuie sa fie oribil. cred ca un parinte ar trebui exact cate kg are copilul si sa aleaga in fucntie de asta nu, daca x are un copil de 3 ani si i-a luat d-asta, d-asta iau si eu.
De mult, chiar am luat parte la un astfel de incident în trafic. Eram pasager de dreapta al şoferului, iar la o frânare bruscă, copilul de pe bancheta din spate a ajuns, printre scaune, şi a dat cu capul de schimbător.
Chiar sunt utile şi mai ales sigure, aceste scaune.
Siguranta trebuie sa aiba prioritate, cu atat mai mult cand e vorba de cei mici, avand in vedere ca ei nu pot avea singuri grija de ei.