În rândurile pe care urmează să le aștern azi, aici, am să încerc să ofer o altă perspectivă în ceea ce privește lunga polemică despre mărirea buzelor cu acid hialuronic. Și în toată ecuația asta voi încerca să abordez lucrurile obiectiv.
Consider că s-au spus și s-au scris multe pe tema asta, dar mai cred și faptul că pot aduce ceva nou. În principiu încerc să scriu doar atunci când simt că pot aduce o fărâmă nouă de informații sau când pot prezenta o nouă abordare. Altfel, mi s-ar părea că nu merit timpul vostru, al celor care mă citiți.
Ideea materialului de azi mi-a venit la scurt timp după ce m-am apucat să citesc cartea “Originea speciilor”, de Charles Darwin, cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și fondator al teoriei evoluționiste. În lucrarea sa face trimitere și la concepțiile lui Lamarck, ce au fost publicate începând cu anul 1801, una dintre acestea fiind că “orice schimbare (n.r.: privind toate speciile, inclusiv omul) este rezultatul unor legi și nu al unor intervenții miraculoase; de asemenea toate formele vii tind spre progres“. Lucrurile astea m-au dus cu gândul la legile nescrise ale societății noastre, legi în baza cărora frumusețea este un factor important, ba chiar care dictează în multe situații rezultatele.
Ce înseamnă asta? Și de ce a ajuns frumusețea să fie un factor atât de important? Într-o lume în care, ca să citez din nou, “toate formele vii tind spre progres”, firesc este ca oamenii să își dorească să îmbunătățească aspectul în paralel cu părțile ce țin de intelect. Dacă putem (și putem) să fim frumoși și la interior cât și la exterior, de ce să nu îmbunătățim ambele segmente? De ce trebuie ca fetele să aleagă încă de mici dacă vor să fie deștepte SAU frumoase? De ce nu li se oferă și opțiunea de a fi deștepte și frumoase deopotrivă?
Ei bine, cred că mărirea buzelor cu acid hialuronic, la fel ca alte intervenții cu efect pe termen mediu/scurt, intră în categoria metodelor de progres câtă vreme rezultatul este decent și are ca scop îmbunătățirea aspectului. Cu toții (și cred că e o afirmație cât se poate de adevărată) știm persoane care au făcut abuz de această unealtă pentru îmbunătățirea aspectului și au căzut într-o extremă de ne puteam uita la soare, dar la ele ba. Mărirea buzelor cu acid hialuronic este o tehnică privită în mare parte dintr-un unghi greșit, raportându-ne practic la cantitatea pentru care optează unele paciente. Eram tentată să scriu “multe paciente”, dar n-ar fi fost o afirmație corectă. Știți de ce? Pentru că sunt multe fete care optează pentru cantitate decentă de acid hialuronic, astfel că nici nu realizăm că le admirăm și că imaginea de ansamblu a fost modificată. Nimeni nu face referire la fetele care după interveții sunt frumoase, la fetele care își corectează defecte ale conturului buzelor, la fetele care reușesc să aibă în sfârșit buze pe care să aplice balsam incolor sau rujuri în nuanțe decente. Opinia generală e îndreptată către acel taler al balanței în care se află paciente care au optat de bună voie pentru cantități prea mari de acid hialuronic. Însă… o clinică și/sau o tehnică de înfrumusețare nu pot fi tratate doar prin prisma subiectivității unora dintre pacienți. Ba chiar e eronat să fie tratat subiectul pe baza unor chestiuni subiective.
Personal consider că am buze frumoase de la mama natură, dar dacă lucrurile ar fi stat altfel și ar fi părut că buzele-mi sunt doar o linie ori de câte ori aș fi folosit un ruj într-o nuanță mai puternică… atunci, da, aș fi căutat cât mai multe informații despre fiole acid hialuronic, chirurgie estetica, injectare acid hialuronic și mai ales metode de anestezie (până în prezent am auzit că sunt trei opțiuni: anestezie injectabilă, cremă și inhalosedare; le știu de când mi-am îndepărtat chirurgical o aluniță și mi s-a spus că metodele de anestezie sunt aceleași ca la multe intervenții de chirurgie estetică). Apoi cred că e importantă și alegerea unui medic specialist estetician, mai ales de când cu toată zarva din ultima vreme din România. Nordestetica, de exemplu, este o clinică de chirurgie și estetică medicală ce are o pagină unde sunt listați medicii și informații despre fiecare în parte (inclusiv fotografii ale diplomelor lor, ce pot fi reverificate de oricine dorește să se asigure personal de veridicitatea lor). Tot la Nordestetica am văzut ceva ce am apreciat încât să notez și aici, anume faptul că specialiștii nu recomandă procedura de mărire a buzelor femeilor care au deja buzele pline, ci le recomandă această intervenție acelora care au buze foarte subțiri, care și-au pierdut din volum odată cu înaintarea în vârstă și care doresc să obțină un aspect armonios al chipului. Informațiile astea corespund atât de mult cu opiniile mele încât m-am bucurat că le-am găsit pe site-ul lor (nordestetica.ro).
Pe final se cade să tragem o concluzie, aceea că mărirea buzelor cu acid hialuronic poate fi o soluție bună atunci când raportarea la ea se face cu moderație, când practic e menită să fie o soluție în sine și să schimbe ușor și pozitiv aspectul chipului. Chirurgia estetică cred că a apărut ca modalitate pentru acel progres al speciei noastre și nu în alt scop, așadar se cade să o tratăm ca atare, fără a ne mai raporta majoritar (și eronat) la pacientele care optează pentru cantități exagerate de acid hialuronic.
Cheers! Pentru evoluție! ?