Adv. & Stuff

Obţinerea avizelor din certificatul de urbanism… alţi bani, altă distracţie.

By | 30.01.2017 | 2 Comments

obtinerea avizelor din certificatul de urbanism architect

Suntem tineri şi frumoşi şi… vine o vreme în care ne decidem asupra lucrurilor la care am visat atâţia ani cu ochii deschişi. Prima locuinţă, de exemplu, caz în care punem în balanţă apartamentul şi casa. Ce proprietate imobiliară ne dorim mai mult? Care se pliază mai bine pe nevoile noastre din prezent, dar şi pe cele din viitor? Care se merită mai mult din punct de vedere financiar şi care sunt costurile adiacente pe care nu le-am luat în calcul de la bun început? Căci preţul unui apartament sau al unei case nu este singurul teanc mare de bani pe care-l scoatem de pe card (sau prin intermediul unui împrumut), apărând adesea, mai ales în cazul unei construcţii noi, cheltuieli suplimentare. La apartament cheltuielile suplimentare pot fi nişte ţevi care trebuiesc schimbare, faianţă nouă, gresie nouă şi alte câteva chestii mărunte care au fost foarte bine mascate în momentul în care am făcut achiziţia. La casă, mai ales dacă e vorba de un teren pe care urmează să construim căsuţa la care visăm, oricât de mică şi simpatică ar fi tot are nevoie de un teanc (sau mai multe) de acte, printre care se numără şi avizele (care par fără număr) din cadrul certificatului de urbanism. Mai multe detalii despre acest certificat de urbanism găsiţi în rândurile ce urmează.

În primul rând, certificatul de urbanism este un act de informare privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, precum şi cerinţele urbanistice specifice amplasamentului. Totodată, potrivit legii, certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare şi nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii. Aşadar el are strict caracter informativ. Şi, desigur, este obligatoriu atunci când dorim realizarea unei construcţii de orice fel (casă, vilă, club, spălătorie auto, restaurant ş.a.m.d.). Când e vorba de documente necesare emitere certificate nu e tocmai un capăt de ţară, însă adevărată “distracţie” apare la partea de avize. Pe site-ul www.1design.ro se găsesc foarte multe informaţii pe această temă. Cert este că fără o documentare corespunzătoare şi fără îndrumare e destul de greu să putem bifa toate aceste chestiuni.

Pentru partea de avize, arhitectul este cel care ne poate estima numărul şi tipul de avize ce vor trebui obţinute după primirea Certificatului de Urbanism, funcţie de fiecare tip de clădire şi de zona în care aceasta va fi amplasată. Totodată, putem apela la arhitectul cu care lucrăm pentru depunerea şi ridicarea avizelor, însă e de reţinut faptul că aceste servicii nu intră de obicei în preţul stabilit iniţial cu el, de aceea trebuie să discutaţi şi să decideţi dacă doriţi ca el, arhitectul, să se ocupe şi de acest aspect, ori dacă vă veţi ocupa personal.

Repet faptul că sunt foarte multe detalii când e vorba de avizele din certificatul de urbanism. Bătaie de cap level 600… Însă pentru a reduce stresul în privinţa asta puteţi apela la serviciile de consultanţă din cadrul biroului de arhitectură şi design interior One Design (1design.ro).

2 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  02/02/2017

  Oricat de clara ai fi tu si oricat de bine informata, pe mine tot ma iau atacurile de panica daca am de-a face cu astfel de situatii. O singura data a trebuit sa umblam sa scoatem tot felul de autorizatii si avize ca sa facem niste modificari in curte si nici nu vreau sa imi amintesc cat de greu a fost sa gasim pe cineva care sa ne explice clar unde sa mergem si ce sa cerem

  • Reply

   Ioana Radu

   02/02/2017

   Explicatiile sunt de obicei contra cost…

Leave a Reply