Timpul liber e o noțiune abstractă pentru mine, însă mi-am făcut un obicei din a deschide cartea oricât de târziu ar fi, înainte de a mă preda somnului și a-mi încărca bateriile pentru următoarea zi. De data aceasta am ales din bibliotecă Otrava iubirii, de Eric-Emmanuel Schmitt. Nici nu-mi amintesc cât timp a trecut de când am cumpărat-o, că am o mulțime de cărți pe care nu apuc să le citesc în perioada în care le cumpăr și cred că multe alte persoane sunt în situația asta, cu biblioteca înțesată de cărți achiziționate în ultimii ani, cărți pe care n-am apucat să le citim, iar pe deasupra continuăm să cumpărăm altele. Pur și simplu nu ne putem abține 😀 . Astăzi, însă, îmi rup câteva zeci de minute să scriu despre Otrava iubirii, carte pe care am terminat-o de curând.
De ce am cumpărat fix cartea asta? Cred că m-a împins de la spate ideea principiului dualității, anume că știu că-n orice lucru bun se află și ceva rău, așa cum în orice lucru rău se află și ceva bun. Iar iubirea nu se abate de la regula asta, oricât de frumoasă și plină ar fi, tot există ceva altfel în compoziția ei. Altfel n-ar mai durea uneori, nu-i așa? Titlul cărții m-a făcut să o cumpăr, ideea că există o otravă în iubire, teorie pe care voiam să o descopăr, fie ea ascunsă în paginile unui roman din categoria ficțiune. Fiecare ficțiune are un bob de adevăr în ea, altfel nu cred că ne-ar mai plăcea să citim astfel de cărți. Deci e simplu, am cumpărat cartea asta pentru titlu 😀 .
Otrava iubirii este povestea a 4 adolescente care și-au jurat să rămână nedespărțite. Deși fetele sunt destul de diferite, prietenia lor pare să sfideze orice teorie și să le țină unite. Însă oare n-am trecut toți prin etapa aceasta în adolescență? Nu ne-am făcut planuri că o să fim de nedespărțit și o să ne fim alături la bine și la greu? Și drumurile noastre, cu toate astea, au fost diferite, ceea ce nu e neapărat greșit. Însă ce se întâmplă în Otrava iubirii reușește oare să țină cele 4 fete unite pentru totdeauna? Merge ficțiunea până în punctul în care să ne dea un gram de încredere? Ori… când anume apare otrava în toată povestea asta? Sunt o mulțime de întrebări ce apar pe parcursul lecturii, iar toate acestea își găsesc treptat răspunsul. E chiar acolo realitatea, înfiripându-se ușor, ca mai apoi să devină din ce în ce mai clară.
Aparent Otrava iubirii este o poveste despre 4 fete superficiale, însă pe parcurs ne dăm seama că asta e o etapă a fiecărui om, că toți am buimăcit cândva în viață, înainte de a ne lovi de multe întâmplări și a ne trezi din adormirea tinereții. E o carte foarte ușor de parcurs și e interesant să vedem amploarea sentimentelor, ținând cont de faptul că uneori ne uităm la oameni și nu știm ce anume se află în sufletul lor și cât de mult. Poate fi iubire, poate fi otravă sau poate fi din amândouă.
Povestea, în esență, e relaxantă. Mi-am amintit prin prisma ei frământările pe care le aveam eu când eram de vârsta personajelor. Otrava iubirii este o carte sub formă de jurnal. Practic e ca și cum ar fi alcătuită din file din 4 jurnale diferite, acestea aparținând celor 4 prietene – Julia, Colombe, Raphaelle și Anouchka. Una dintre ele este tulburată de schimbările corporale ale adolescenței, alta e o fire visătoare și se îndrăgostește repede, una dintre ele este băiețoasă și populară, iar alta a încercat cândva să se sinucidă. Fiecare fată din povestea asta e cu mult diferită de celelalte, însă există ceva care le leagă într-atât încât să-și promită că vor fi prietene pentru totdeauna. Vor fi? Răspunsul, desigur, se găsește în carte.
O să mai încerc și alte cărți ale scriitorului Eric-Emmanuel Schmitt, chiar dacă de obicei prefer lecturile un pic mai antrenante. Până la urmă recunosc importanța diversificării lecturilor, astfel având ocazia să ne punem în situații cu mult diferite și să descoperim tot felul de personaje – unele dintre ele semănând chiar cu oameni pe care-i cunoaștem, ceea ce face poveștile cu atât mai interesante.
Cartea “Otrava iubirii” se găsește online la Elefant.ro și Carturesti.ro.
Cheers!
de la Eric-Emmanuel Schmitt am citit doar Oscar si Tanti ROZ, o poveste destul de scurta si simpla in aparenta, dar atat de incarcata de mesaje pentru noi, ca o pot pune lejer pe listaa cartilor mele preferate. Imi pusesem pe lista de citit Omul care vedea dincolo de chipuri si acum am sa adaug si Otrava Iubirii.
Mi se pare o carte interesanta.
imi pare fainuta, desi un pic mai molcoma, dupa cum zici tu. am mai citit de la autorul asta Oscar si Tanti Roz. si aceea e o carte molcoma, dar e atat de emotionanta! ma gandesc ca si asta sa nu fie cam la fel