Există? Există părți frumoase ale renovării? Pentru că în majoritatea cazurilor renovările par să fie doar calcule/măsurători ale spațiului, bătăi de cap, calcule în privința bugetului, calcule pentru cât de rentabil este pe termen lung să alegem varianta A în locul variantei B, nervi, alte calcule, ba chiar și opinii diferite pe alocuri – adică unuia îi place marmura din tot sufletul, iar celălalt nu vrea să vadă așa ceva în locuință. Where is the fun in all that? Cu atât mai mult când verificăm balanța contului de la bancă, pe parcursul renovării ori la finalul ei.
Există, însă, și părți frumoase ale renovării. Ca să răspund la întrebarea pe care chiar eu am pus-o în primul paragraf.
Vizualizează finalul în minte!
Cine o să stea peste câteva luni într-o locuință proaspăt renovată? Cine n-o să își mai facă griji pentru ucrurile care până de curând erau vechi ori defectuoase? Cine o să aibă o canapea nouă și modernă, în sfârșit toate ușile de interior frumoase, încălzire prin pardoseală, mașină de spălat vase, plită electrică și mobilier nou pentru balcon? N-o fi mereu floare la ureche să alergăm prin magazine, online și offline deopotrivă, în căutare de gresie, parcht, uși, obiecte de iluminat, textile, centrale peleti ieftine, scaune/fotolii pentru balcon, prize, întrerupătoare, robinet retur calorifer, saci de glet, saci de whatever… dar finalul face întotdeauna toți banii și toată energia. Finalul, când stai cu un pahar de vin pe fotoliul nou din balconul fantastic renovat… finalul dă sens tuturor eforturilor depuse.
Frumusețea detaliilor!
O altă parte frumoasă a renovării, dincolo de finalul care încununează frumos toată munca și tot efortul financiar, este uneori și alegerea anumitor produse. Ai visat mulți ani la blat de bucătărie din cuarț de culoarea oceanului? Sau un perete complet din sticlă între living room și balcon care să permită luminii naturale să invadee locuința? E firesc ca astfel de achiziții, la care visăm mult timp, să ne aducă bucurie, să fim entuziasmați să le căutăm prin magazine până găsim varianta perfectă. A ne împlini dorințele este, fără dubiu, frumos. Iată cum unele detalii ce țin de renovare nu sunt dătătoare de bătăi de cap, ci ne fac să avem emoții și să ne bucurăm că în sfârșit ni le cumpărăm.
Cunoașterea partenerului!
Știați că renovarea locuinței este văzută și ca un test pentru cupluri? E foarte greu ca două persoane să fie de acord / să aibă aceleași gusturi/preferințe în materie de orice dintr-o locuință. Unul vrea alb, altul vrea gri. Unul se gândește la cât de ușor sau greu se va spăla o anumită suprafață și la cât de practică va fi de întreținut/păstrat pe termen lung, altul vrea ceva care doar să arate bine. Unul va dori să ia mobilier mai ieftin, altul va dori să ia electrocasnice mai ieftine. Desigur, nu toate variantele acestea sunt valabile întru totul, dar uneori e suficient ca una din ele să existe și să apară scântei. Pentru că, să recunoaștem, când e vorba de bni și de lucruri pe termen lung, e mai complicat să facem compromisuri. Nu putem spune “ok, punem gresia care îți place ție, că o schibăm peste 2 ani”. Cu investițiile pe termen lung cântărim altfel lucrurile. Cuplurile care trec testul renovării sunt cu adevărat puternice 😀 . So cheers to that!
Să nu pierdem din vedere că ceea ce facem, facem pentru noi. Investițiile sunt pentru confortul nostru, pentru a ne simți cât mai bine atunci când venim acasă de la serviciu, pentru a ne simți cât mai bine și-n zilele în care reușim să ne relaxăm. Noi suntem benficiarii invetițiilor pe care le facem.
Mult noroc (și răbdare) cu renovările! 😀