Diverse

Pași în direcția corespunzătoare

By | 28.05.2019 | 1 Comment

steps forward evolutia

Evoluția este o piesă esențială a fiecărei comunități, fie că vorbim de un grup mic de oameni sau de toți locuitorii unei țări. Desigur, pornind oarecum de la zero, o evoluție pe toate planurile ar fi aproape imposibilă (“aproape”, adică las loc de interpretare pentru că sunt o idealistă și sper să existe și evoluție pe toate planurile).

Unii evoluează foarte mult pe plan financiar, așa cum este cazul celor care pun bazele unui business care prinde nesperat de bine la public, alții evoluează din punct de vedere al studiului, de exemplu după zeci de ani de studii ajung să descopere leacul pentru o problemă medicală gravă. Mai avem evoluție din punct de vedere tehnologic, așa cum este cazul autovehiculelor electrice și a tot ce implică acestea, unde Lek3 este un exemplu foarte bun. Să nu uităm nici de evoluția în relațiile interumane, începând cu relațiile de tip profesional și arta de a lucra în echipă și ajungând până la relațiile personale ce duc la înființarea familiilor.

Fiecare dintre segmentele menționate are un rol foarte important atunci când vorbim de evoluție. E ca și cum le-am privi prin prisma unei echipe de fotbal (iau acest sport ca exemplu pentru că este printre cele mai cunoscute și îndrăgite în țara noastră). Nu putem avea o echipă formată numai din atacanți sau o echipă formată numai din fundași. Ori, ca să înțelegem chiar mai bine, nu putem avea o echipă formată numai din portari. Fiecare membru al echipei are rolul său. La fel este și pentru comunități, adică fiecare segment în parte are rolul său: business-urile oferă locuri de muncă, savanții în medicină oferă soluții mai bune pentru problemele existente (de exemplu anestezia folosită la stomatologie este mai puțin invazivă, mai rapidă și mai eficientă decât cea care exista în urmă cu 20 de ani), inginerii oferă mașini mai fiabile pentru orice domeniu de activitate, de la medicină până la telecomunicații și transport (așteptăm cu interes și mașina pentru teleportare 😀 ), iar oamenii care aleg să se axeze pe evoluția interumană și implicit pe familie sunt de ajutor nu doar pentru creșterea natalității, adică ceea ce e firesc la prima vedere, ci pentru a dezvolta una dintre cele mai de folos unelte ale omenirii – comunicarea. Fără comunicare am ajunge înapoi în punctul zero, deoarece fiecare ar fi pe cont propriu și n-ar mai exista nicio echipă în niciun domeniu.

Simțiți că am uitat să menționez ceva? Am uitat de artă. Ce ne-am face fără lucrurile frumoase din jurul nostru? Ce ne-am face dacă în multele zile posomorâte n-am avea un fotograf care să scoată din tolba muncii lui o imagine cu un câmp de maci sau unul de bujori îmbobociți? Ce ne-am face fără muzica ce ne alină zgomotul interior, fricile și durerile? Ce ne-am face fără filmele care ne arată o altă față a lucrurilor sau a lumii? Și fără pictură, dans și literatură? Cred că ne-ar dispărea licărirea din ochi și ne-am comporta mecanic, ba chiar ne-am altera cu mult mai devreme atât fizic cât și psihic. Lucrurile frumoase din lumea asta au o valoare terapeutică pe care adesea nu o recunoaștem, din păcate, uitând să ne bucurăm de focurile de artificii conotative.

Realizez uneori, cu drag, că inclusiv machiajul a devenit o formă de terapie, iar aici nu mă refer la fetele și femeile care sunt deja frumoase și care apelează la mici trucuri de make-up, ci mă refer la persoanele care au trecut prin diferite greutăți ale vieții și chipul lor a fost marcat de ele, fie prin cicatrici liniare, fie prin urme ale unor arsuri ori chiar asimetrie osoasă sau de altă natură. Sunt femei pe care mulți oameni le privesc zi de zi altfel și pe care machiajul, fie doar pentru o zi, le ajută să se simtă din nou întregi, obișnuite, ca înainte de accidentele care le-au marcat. Cu toată agitația aceasta a prezentului pierdem din vedere că machiajul nu e o formă de suprafață, ci o modalitate de a scoate la suprafață ceea ce avem frumos în suflet. Pentru că de obicei o femeie se machiază așa cum simte.

Sper ca evoluția, pe toate planurile, să-și urmeze cursul firesc. Și mai sper ca tot mai mulți dintre noi să fim conștienți de importanța fiecărui domeniu în parte și de faptul că un om nu este mai prejos decât altul prin prisma diferențelor (de orice natură ar fi ele). În fața evoluției suntem egali pentru că suntem o echipă.

Cheers!

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    29/05/2019

    Așa este, ai perfecta dreptate.

Leave a Reply