Așa-i că ți-ar sta bine acum pe un șezlong, lângă propria ta piscină, în spatele căsuței? Puțină umbră, puțin soare, niște copaci mari ale căror coroane blochează privirile curioase ale vecinilor, poți chiar să faci topless dacă vrei să te bronzezi frumos. Și un cocktail, ca să fie tabloul complet. Dar ca să ajungi să ai propria piscină e musai să știi care sunt pașii unui astfel de proiect, indiferent că îți dorești o piscină micuță doar pentru familia ta sau o piscină mare în care să fie loc pentru toată gașca ta de prieteni.
► Consultanță și proiectare
Prima persoană pe care o suni nu este domnul cu excavatorul, ci o firmă specializată în construcții de piscine care e pregătită să ofere și consultanță & proiectare. Acest prim pas te va ajuta să descoperi ce variante există pentru spațiul de care dispui, în concordanță cu ceea ce îți dorești tu. Proiectarea este chiar obligatorie, pentru că nu poți să te apuci de construcția unei piscine fără să ai proiectul ei. Prețurile pentru proiectare diferă de la o firmă la alta.
► Ofertă detaliată
Cauți două-trei firme profi care se ocupă cu construcția de piscine și le soliciți o ofertă de preț detaliată în funcție de proiectul pe care îl ai de la pasul anterior. Le trimiți efectiv proiectul și rogi frumos să ți se facă o ofertă de preț pentru construcția piscinei. Ofertă detaliată! Adică asigură-te că oferta solicitată include atât materialele și manopera, cât și partea de finisări, transportul echipamentelor, eventualele costuri de închiriere utilaje, cât și obținerea autorizației pentru realizarea proiectului respectând toate condițiile impuse. Astfel te asiguri că îți planifici corect bugetul și nu vor exista neînțelegeri între tine și constructor.
► Semnarea contractului
Înainte de începerea construcției piscinei trebuie făcut un contract între tine (în calitate de beneficiar) și firma care se va ocupa de construcție (în calitate de executant). Contractul trebuie să conțină oferta detaliată care ți-a fost realizată la pasul anterior, cât și date despre efectuarea plății.
De cele mai multe ori când este vorba de prestări servicii se percepe un avans, adesea avansul fiind de 50% din valoarea totală a contractului. Pentru avans firma îți va emite o factură fiscală de avans, iar în baza acelei facturi vei face plata (preferabil în cont, fiecare factură are un IBAN trecut pe ea). Făcând plata în cont te asiguri că nu vor exista discuii despre suma pe care ai achitat-o, pentru că suma exactă va apărea în extrasele bancare ale firmei, document care se înregistrează în contabilitate. După achitarea avansului firma va putea începe execuția lucrării.
► Construcția piscinei
Aici se întâmplă magia, adică firma se va ocupa de construcția piscinei conform proiectului & conform contractului. Deci e foarte important să stabilești toate detaliile înainte de etapa construcției propriu-zise și să le ai notate în contract, inclusiv aspectele ce țin de design precum model și culoare liner piscina.
► Finisaj și predare
Realizarea ultimelor finisaje și darea în folosință. Enjoy! Asta este poate cea mai frumoasă etapă 😀 . Să aducă cineva cocktail-ul acela!
Notă: Imaginile folosite în acest articol sunt preluate de pe site-ul Aquamar.ro, fiind proiecte finalizate de ei.