Diverse

Planifică din timp schimbările pe care vrei să le faci în locuință și nu numai

By | 18.10.2018 | 7 Comments

Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi devine nemulțumit de ceva din casă sau din grădină. Lavabilul nu mai arată fresh sau culoarea nu ne mai place ca la început, gresia nu mai arată la fel de bine ca acum 10 ani, prizele și întrerupătoarele ar trebui schimbate, în grădină e și acolo ceva ce ne displace – poate doar imaginea de ansamblu pe care o vedem zi de zi de atâția ani sau poate vrem mai multă intimitate, că s-au tot construit locuințe în jur și lucrurile s-au schimbat destul de mult… Îți sună cunoscute chestiile astea? Dacă ți-au trecut deja de câteva ori prin minte, m-am gândit să te ajut să-ți faci un plan de atac și să pui în aplicare schimbările la care râvnești.

Mare parte dintre schimbări trebuiesc făcute primăvara, când e ok să ținem geamurile deschise ore întregi, până se usucă amorsa, gletul, lavabilul… De aceea m-am gândit să batem fierul acum, cât e cald. Să cumpărăm treptat produsele de care avem nevoie, iar la primăvară, când o da căldura, doar să ne apucăm de treabă și gata. Altfel, dacă e să facem investițiile toate deodată… o să ne doară sufletul și buzunarul.

Stai la casă și vrei mai multă intimitate?
Cândva ziceam că eu când o să mă mut la casă o să-mi fac un gard mare, înalt, din beton, ca să pot să ies în pijamale și să arunc ceva pe grătar, fără să stau cu grija că mă văd vecinii îmbrăcată indecent sau că sunt prea ciufulită. Cu timpul am realizat că mutatul la casă își pierde din farmec dacă pun în jurul meu ziduri de beton, așa că mi-am îndreptat atenția către gardul viu. Cel mai bun, din punctul meu de vedere, este cel care vine în completarea gardului deja existent. Adică nu facem eforturi mari să schimbăm complet gardul, ci plantăm paralel cu el arbuști care să ne ofere intimitatea pe care ne-o dorim și care să creeze totodată o imagine frumoasă de ansamblu, mult verde în jurul nostru, ca și cum am fi îmbrățișați de natură.

gard viu - hedge

Vrei o schimbare în locuință, dar nu prea ai bani?
Fie că stai la casă sau la bloc, din când în când parcă ai vrea să schimbi ceva, să dai un suflu nou locului la care te-ntorci acasă zi de zi după 8-12 ore de muncă. Dar poate nu ai prea mulți bani sau poate prioritățile economiilor sunt altele (călătoriile, de exemplu, pe care și eu le iubesc). În cazul acesta cele mai puțin costisitoare trucuri sunt:
– schimbarea culorii unui perete
– schimbarea perdelei sau a draperiei
– achiziționarea unor perne decorative la care se pot schimba fețele când o fi să te saturi de ele (de exemplu există perne care costă 5 lei/bucata și fețe de perne care costă tot 5 lei/buc.)
– proiecte DIY pentru casă (de exemplu vopsirea măsuței din sufragerie cu alb sau turcoaz, schimbarea feței biroului folosind sticker care se cumpără la metru, retapițarea unui scaun vintage… aici, la DIY home, sunt multe multe chestii pe care le găsim pe internet).

redecorare sufragerie

Ai pereți care necesită reparații?
Fie că e nevoie doar de puțin glet ici și colo, unde ai lovit din greșeală peretele când ai mutat ultima oară mobila, iar acum îți dorești să repari și să arate totul așa cum ar trebui să arate (cu ocazia asta dai și o mână nouă de vopsea lavabilă, ca să lucească din nou albul acela al pereților)… fie că e nevoie de intervenții mai amănunțite, de exemplu dacă locuiești la casă și ai o bucătărie de vară neterminată, pe care trebuie să o dai cu tinci și să o rezolvi complet, cel mai important e să cumperi treptat produsele de care ai nevoie. Azi ciupești de o găleată de vopsea lavabilă, luna viitoare iei un trafalet nou și o tăviță cu grătar, iar în ritmul ăsta la primavară te apuci de treabă sau plătești pe cineva să rezolve în doar câteva zile tot ce ai de rezolvat.

Eu în perioada asta mi-am comandat de pe net două găleți de vopsea lavabilă, vopsea care la primăvară o să dea un refresh bucătăriei, băii și holurilor. Mi-am mai luat și prize și întrerupătoare pentru toată casa, iar acestea au fost deja schimbate de prietenul meu (chiar săptămâna asta 😀 ). Între timp mai strâng bani pentru chestii mărunte, dar care costă atunci când se adună. Ușor, ușor, așa le facem pe toate, fără să fie nevoie să renunțăm la vacanțe sau la mofturile pe care ne-am obișnuit să ni le facem. Dacă ar fi să ne apucăm acum de renovat și schimbat chestii, am ajunge cu buzunarele goale. Dar dacă achiziționăm treptat ce ne trebuie, investițiile nu se mai simt la fel 😉 . Îți doresc spor cu planurile și cu achizițiile! Cheers!

7 Comments

 • Reply

  Cristina Dragomir

  18/10/2018

  gardul viu este cel mai frummos. Pana aici sunt de acord cu tine. Numai ca nu cred ca poate inlocui un gard de beton sau unul metalic, cel putin nu la noi. Eu as recomanda sa faci un gard clasic, cat mai inalt, pentru protectie, si abia apoi sa te gandesti la partea estetica si sa il maschezi cu un gard viu si cu tot felul de plante curgatoare in ghivece montate pe gard.

  • Reply

   Ioana Radu

   25/10/2018

   Da, da, exact la asta ma gandeam si eu. Gardul viu sa fie paralel cu cel din fier/plasa/lemn.

 • Reply

  Lamiita Petre

  21/10/2018

  Nu stiu ce s-a intamplat anul acesta cu gardul viu din jurul blocurilor de la mine din oraas (cele care aveau) ca s-a uscat tot, cred ca a fost atacat de ceva daunatori. L-au scos cei de la primaria, ca arata foarte urat asa uscat. A ramas ca in pustiu fara el, crea un pic de intimitate cand era.

 • Reply

  unblogcolorat

  22/10/2018

  Sa stii ca o simpla draperie noua iti poate schimba radical camera. Testat 🙂

  • Reply

   Ioana Radu

   25/10/2018

   In urma cu doi ani am schimbat perdeaua si am ajuns la aceeasi concluzie, ca e chiar o schimbare radicala.

 • Reply

  Valeria Chertes

  23/10/2018

  Multumesc pentru sfaturi si idei.

  • Reply

   Ioana Radu

   25/10/2018

   Cu mare drag! 😀

Leave a Reply