Optometristii si oftalmologii folosesc o mare varietate de teste si proceduri pentru examinarea ochilor. Aceste teste variaza de la cele mai simple, cum ar fi cititul unei diagrame, la teste complexe, cum ar fi folosirea unui aparat de mare putere pentru vizualizarea structurilor interne ale ochilor.
Un examen oftalmologic complet poate dura chiar si mai multe ore, in functie de medic si de numarul si de complexitatea testelor necesare pentru evaluarea vederii si sanatatii ochilor.
Iti prezint care sunt cele mai importante teste pe care le poti intalni la un examen oftalmologic complet.
Principalele teste efectuate la un examen oftalmologic
Testul acuitatii vizuale
Testul acuitatii vizuale este primul test efectuat intr-un examen oftalmologic. Acesta masoara claritatea vederii si consta in citirea de catre pacient, situat la distanta, a unor cifre si litere de pe un grafic, apoi citirea unui text imprimat (testarea vederii de aproape).
Testul de identificare si distingere a culorilor
Testul de identificare si distingere a culorilor iti poate spune daca suferi de o forma sau alta de daltonism. Metodele traditionale de analiza a vederii cromatice cuprind diferite teste cu figuri pseudoizocromatice – „figuri cu buline”.
Testul de verificare a motilitatii oculare
Testarea motilitatii oculare se face pentru a determina cat de bine pot urmari ochii un obiect in miscare si / sau cat de rapid se pot concentra pe doua obiecte separate. De obicei, medicul te va ruga sa urmaresti miscarea lenta a unei lumini.
Testul de perceptie a adancimii
Stereopsia este termenul utilizat pentru a descrie capacitatea ochilor de a percepe adancimea si de a aprecia natura tridimensionala a obiectelor. In general, se folosesc o pereche de ochelari 3D pe care ii folosesti pentru a te uita peste o brosura. Fiecare brosura are patru cercuri mici, sarcina ta fiind sa identifici cercul cel mai apropiat de tine.
Testul de examinare a fundului de ochi
Examenul fundului de ochi este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina cu rol in nutritia acesteia). Examenul este efectuat cu doua tipuri de aparate: un oftalmoscop, cu sau fara interpunerea unei lentile puternic convergente, sau un biomicroscop (lampa cu fanta), aceasta din urma necesitand interpunerea intre aparat si ochi a unei lentile de contact sau a unei lentile de examinare (lentila cu trei oglinzi).
Testul pentru identificarea glaucomului
Testarea pentru glaucom incepe de obicei cu masurarea presiunii din interiorul ochilor. Masuratoarea se poate face prin metoda non-contact (tensiunea oculara se masoara cu ajutorul unui jet de aer, fara sa se atinga ochiul) sau prin metoda contact, cu atingere. Aceasta din urma este mai precisa si presupune administrarea inainte a unor picaturi de anestezie (care insa nu modifica deloc vederea).
Cauti un magazin de optica medicala?
In fiecare din cele 32 magazine OPTIblu din tara te asteapta doctori si optometristi dedicati. In timpul determinarii de dioptrii vei primi consultatie personalizata, adaptata simptomelor pe care le descrii.
Specialistii OPTIblu iti vor prescrie o reteta precisa, folosind aparatura de ultima generatie. Consultantii din magazin te vor ajuta sa alegi cea mai potrivita pereche de ochelari sau lentile de contact adaptate stilului de viata si confortului tau.
Pentru a te programa online pentru o consultatie, completeaza formularul de pe pagina http://www.optiblu.ro/servicii/consultatii/ sau prezinta-te in cel mai apropiat magazin de optica medicala OPTIblu (lista magazinelor o gasesti aici: http://www.optiblu.ro/magazine/)