Mă strâmb și mi se face pielea de găină când îmi amintesc prin câte întâmplări am trecut cu insectele aproape peste tot pe unde am stat cu chirie. Cred că e una din legile lui Murphy, mă gândesc atât de mult la fobia asta încât efectiv atrag gângăniile. Sau e doar o lege a universului, că de ce mi-e frică de aia nu scap? Either way, sunt genul de persoană disperată în privința curățeniei. Teoretic vorbind, n-ar trebui să mă uit pe net după vreun aparat anti insecte, că doar casa strălucește de curățenie. Dar în viață lucrurile nu-s așa simple ca-n teorie.
Ca să ne înțelegem în privința curățeniei (pentru care prietenul meu zice că uneori exagerez)… În fiecare zi de luni trebuie să dau cu aspiratorul și cu mopul peste tot (cu soluție antibacteriană) + să șterg praful. În fiecare marți mă echipez cu mănuși chirurgicale și frec toată baia cu 4 soluții diferite (anticalcar, soluție pentru geamuri, soluție pentru toaletă și soluție antibacteriană pentru clanța ușii + colacul toaletei + alte chestii pe care pot pune mâna musafirii cărora nu le place săpunul și plănuiesc să lase microbi în urma lor 😀 ). În fiecare miercuri e rândul bucătăriei să fie lustruită, inclusiv faianța. Iar în restul săptămânii în mare parte mă relaxez cu mici chestii (deși mi-e greu să stau locului). Cu toate astea, aproape peste tot pe unde am locuit am avut probleme cu insectele. Ba îmi veneau pe la scurgerea de la chiuvetă ori cadă (probleme de oameni care stau la bloc și care au vecini împuțiți), ba exista pe undeva prin casă un loc călduț pentru ei (sub parchet, suvenir de la chiriașii de dinaintea mea), ba se târau de pe afară prin gaura de aerisire (gaura aia pentru eventualele scurgeri de gaze și evitarea accidentelor ce ar putea apărea din cauza acestora).
Ideea e că orice aș fi făcut nu reușeam să scap de gâjgănii. Știi care e una din definițiile DEX-ului pentru insectă? Ființă nevoiașă și netrebnică. La cât mi-au mâncat sufletul, aș zice că insecta e cea mai netrebnică ființă. Dar, mhm, știu și oameni care se potrivesc acestei descrieri (and I know you do too).
Cum am reușit să țin sub control problema? Am încercat o mulțime de soluții, inclusiv leacuri din bătrâni, cu felii de pâine cu bicarbonat de sodiu și zahăr, soluție care se presupune că momește insectele și le vine de hac prin faptul că organismul lor e sensibil la bicarbonatul de sodiu. Cică trebuia să găsesc toți musafirii nepoftiți cu cracii în sus. Da, sigur, de parcă s-au născut ieri… Îți zic eu că nici netrebnicii ăștia cu multe picioare nu mai sunt ce erau cândva, s-au mai deșteptat și ei, s-au adaptat vremurilor. Soluțiile anti insecte care chiar au dat randament, răspunsurile tuturor problemelor cu care m-am confruntat, sfârșitul nervilor mei… pe scurt – insecticide și aparate cu ultrasunete.
Trebuie să iei în calcul că problema e în felul următor… Când stai la bloc și gâjgăniile netrebnice vin de la vecini… poți să chemi câte firme de deratizare, dezinsecție și dezinfecție vrei tu, că de gândaci tot nu scapi. Ei nu sunt practic în casa ta, ci vin fără rușine de la vecini. Desigur, o intervenție a unor oameni specializați pe așa ceva e bună, eu o recomand a fi făcută cam o dată pe an. Dar e bine să te bazezi constant și pe aparate și diverse soluții speciale pentru a ține insectele la distanță. Astfel, când insecta vrea să-ți facă o vizită, să o deranjeze la urechi niște ultrasunete și să facă stânga împrejur. Cam acesta-i scopul aparatelor anti insecte cu ultrasunete, să le zgornească atunci când vor să vină în vizită, să plece de unde au venit, să le trântească ușa în nas.
Nu uita că și țânțarul e tot insectă. Nici bine nu s-a încălzit afară că parcă a început să-ți bâzâie ceva pe la ureche? Te gândești cu stres și nervi că o să-ți vezi și anul ăsta copilul bâzâit și înțepat de țânțari? Eu n-am copil, dar tot mă stresează gândul că vreo 2 sau 3 țânțari vor trece iar de plasa de la fereastră și mă vor exaspera într-o noapte (sau mai multe). Îți amintești ce frumos e să-ți intre unul în ureche imediat după ce ai adormit? Ideea asta ironică până și pe mine mă face să mă strâmb. Vine vara, vin țânțarii, brace yourself! Un aparat anti țânțari nu e chiar un capăt de țară (sau de portofel). Orientează-te în funcție de suprafața dormitorului și acordă atenție și instrucțiunilor pentru un bun randament.
Spune adio insectelor cu soluțiile potrivite! Eu ți-am zis ce a funcționat la mine și ce recomand. Desigur, curățenia în locuință este elementul cheie, că un mediu curat e un mediu neprietenos pentru insecte. Sau cel puțin așa era înainte, că între timp s-au mai șmecherit și ele și pleacă de la vecini pentru a se simți la tine acasă ca la hotel. Suplimentar față de curățenie, plătește anual o firmă ce oferă servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, dar înarmează-te și cu soluții anti insecte și aparate anti insecte. Găsești destul de multe opțiuni în magazinul impotrivadaunatorilor.ro 😉 . O să-mi mulțumești.
Viața fără musafiri nepoftiți e mult mai liniștită. Inclusiv când vorbim de cei pe două picioare 😀 .
Daca nu te-as cunoaste, as fi tentata sa zic ca esti o femeie cu prea mult timp liber de stai tot timpul de curatenie. Eu recunosc ca sunt lenesa si superficiala si mai grav e ca sunt si dezordonata. Revenind la problema insectelor, sa stii ca si noi avem un aparat din asta si il folosim vara contra tantarilor.
Ah, da, chiar mă gândeam în timp ce scriam rândurile cu pricina că s-ar putea să apară oameni care să fie tentați să creadă că am prea mult timp liber :D. Mă bucur că ai specificat chestia asta, că tu chiar mă știi.
am patit si eu treburi nasoale cu gandacii de bucatarie… dar am folosit niscaiva chimicale si s-au rezolvat!