Ușor, ușor se scurge și anul acesta. Ce moment mai bun ca acum pentru a trage niște concluzii, pentru a ne gândi la ce a fost bine și ce n-a fost, ce am putea îmbunătăți pe viitor și… ce moment mai bun pentru a ne întreba CÂND S-A DUS ȘI 2018? Serios vorbind 😀 . Când?! Cândva aveam senzația că fiecare an e aproape nesfârșit, iar acum nici nu apuc să fac toate chestiile pe care mi le doresc că deja am ajuns să rup și fila cu luna octombrie a calendarului. Ori, dacă e un lucru pe care sigur l-am învățat despre timp, acela e faptul că își pune amprenta asupra noastră. Riduri, dureri de oase, dureri musculare, răni care nu se mai vindecă așa ușor, suflete care-s prea pline și nici ele nu se mai vindecă așa ușor. În nota asta a lucrurilor… sunt câteva chestii pe care eu cred că trebuie să le bifăm an de an pentru a avea o viață mai bună, mai liniștită și mai plină deopotrivă. Le voi nota mai jos, iar dacă rezonați cu mine puteți salva articolul acesta la bookmarks și să-l recitiți la nevoie (ori doar să vă reamintiți punctele).
• activități pentru suflet fericit, plin de emoții
Toate locurile pe care ne-am gândit că o să le vizităm cândva și toate lucrurile pe care ne-am spus că le vom face, toate ar trebui să se întâmple. Sunt chestii pe lumea asta pe care le putem valorifica numai experimentându-le. Cel puțin o vacanță în străinătate în fiecare an (există oferte și sub 100 de euro cazare+bilet avion), astfel încât să descoperim cu ochii noștri locuri pe care le-am văzut cândva doar în reviste și pe internet, să luăm pulsul altor popoare, să gustăm din preparatele lor culinare, să ne încărcăm sufletul cu emoții. Ar mai fi, tot aici, la activități pentru suflet fericit: cursuri de dans, cursuri de înot, tiroliană, călărit, cursuri de autoapărare, cursuri de gătit, cursuri de pian ori chitară și multe alte chestii menite să ne scoată din casă și de pe urma cărora să învățăm ceva. Mi-am propus să nu las niciun an să treacă fără să merg la un curs sau fără să experimentez o nouă activitate, iar modul în care s-a schimbat sufletul meu de când fac asta este ceea ce vă doresc și vouă ♥.
• liniște sufletească
Așa cum știm, trebuie să existe un echilibru al lucrurilor ca ele să funcționeze bine, iar sufletul nu se abate de la regula asta. Astfel, trebuie să ne ocupăm de el nu doar îmbogățindu-l cu experiențe și bucurii outdoor, ci și cu liniște. Trebuie să ne facem o obișnuință din a crea momente de relaxare atunci când suntem acasă. Să aprindem una sau mai multe lumânări parfumate atunci când ne facem manichiura, ne uităm la un film/serial, poate chiar și atunci când pregătim ceva pe laptop pentru a doua zi la muncă. Ne punem și puțin vin în pahar sau orice altă licoare preferați voi. Și, de ce nu, uneori să ne cumpărăm și flori care să ne întâmpine atunci când ajungem acasă sau pe care să le ținem pe masă și să ne simțim ca în filme atunci când servim cina. Eu fac asta de mulți ani, adică îmi cumpăr singură flori mai des decât primesc 😀 . Lucrurile astea mărunte, pe care le facem pentru noi, fac parte din îngrijirea și atenția pe care ni le oferim, respectându-ne și iubindu-ne sinele înainte de a aștepta de la cei din jur să o facă.
Tot pentru liniște sufletească mai recomand să încercați meditația și poate chiar și vreo două ședințe la psiholog pe lună – pentru a vă descărca de lucrurile pe care le aveți pe suflet și/sau pentru a găsi calea cea mai potrivită pentru a vă dezvolta atât pe plan spiritual cât și profesional. Banii pe care îi investim în noi, cât mai ales cei cheltuiți pentru suflet & dezvoltare, nu vor fi niciodată bani pierduți.
• trup sănătos
E drept că sufletul este cel care contează cel mai mult, însă dacă ne îngrijim de el și ignorăm sănătatea fizică… riscăm să ne trezim într-o zi și să aflăm că ne confruntăm cu ceva într-un stadiu prea avansat pentru a mai putea să ne vindecăm. Ori pur și simplu descoperim că avem ceva și trebuie să ne îndopăm cu pastile. În nota asta a lucrurilor, recomand să facem analize și controale medicale pentru prevenție. Este atât de important să prevenim unele chestii încât, în unele momente, cred că nici nu ne dăm seama.
Și eu am avut perioade în care am zis că sar peste controlul stomatologic de rutină (care se face la 6 luni), pe motiv că nu văd nicio carie și nu e cazul să cheltuiesc 100 de lei doar să se uite medicul la mine. Și am amânat multă vreme și vizita la ginecologie pentru testul Papanicolau (pe care femeile cu vârsta peste 25 de ani ar trebui să-l facă anual). Însă treptat am realizat cât sunt de importante aceste intervenții, că mai bine dau bani pentru analize și controale de rutină decât să dau bani pe tratamente și să mă chinui să trec de cine știe ce probleme (asta în cazul în care sunt probleme de care să pot scăpa). Personal sunt o floricică sensibilă și prefer să merg numai la privat. Chiar dacă nu mă dau banii afară din casă, prefer să folosesc economiile pentru controale medicale de rutină decât pentru haine pe care să le port o dată sau de două ori (și alte produse). Pentru unele chestii merg chiar până la București, iar pentru altele merg în Târgoviște la clinici la care vin o dată sau de două ori pe săptămână medici din București. Îmi amintesc că prima mea vizită la ginecologie a fost la un cabinet ginecologic București, iar experiența a fost super ok. Apropo, dacă urmați link-ul pe care l-am pus, o să vedeți că acel cabinet oferă primul curs online gratuit de educație pentru sănătatea femeii (în cadrul Academiei Super Donna).
Tot în categoria grijii și a acțiunilor pentru trup sănătos se încadrează și sportul & alimentația sănătoasă. Nu zice nimeni că trebuie să devenim sportivi de performanță 😀 , însă ne putem face un program pentru a merge pe jos (de exemplu seara) sau să ne apucăm de alergat, bicicletă, înot, pilates, zumba, fitness etc. Eu merg la sală de 2-3 ori pe săptămână și mă simt mult mai bine decât înainte.
• less is more
Cumpărăm mai puțin, ne atașăm mai puțin de lucruri… și avem bani mai mulți pentru chestiile care contează cu adevărat (cele menționate la punctele anterioare).
Sunt o idealistă și visez la o lume mai bună, atât pentru mine cât și pentru cei din jurul meu. Dacă tot ceea ce am scris astăzi va determina o singură persoană să aibă mai multă grijă de ea, atunci îmi declar scopul atins. Pentru că acesta nu e nici primul și nici ultimul material pe care-l scriu pentru noi și sufletele noastre frumoase. Sunt aici nu doar pentru mine, ci și pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu să se dezvolte frumos, să fie mulțumiți, fericiți, împăcați.
Cheers! Pentru noi toți și pentru toate chestiile frumoase pe care plănuim să le facem în prezent (căci ăsta-i singurul timp care ne aparține).
Îți mulțumesc pentru acest articol minunat.
Cu mare drag, Valeria! ♥
Eu sunt de acord cu tine ca mai bine investim in sanatate sau dezvoltaare decat in haine si bjuterii care sunt niste mofturi de moment, adica alea pe care, daca ne-am gandi bine de tot, ne-am da seama ca le vom purta prea rar ca sa isi merite banii. Recunosc ca partea asta cu controalele ginocologice am cam neglijat-o in ultima vreme si nu am nicio scuza. Imi fac o programare curand.
Ai grija de tine, Cris! Asta e cel mai important.
la anul mi-am propus sa mergem undeva in afara tarii. vreau, vorba ta, sa ma atasez mai putin de lucruri, si chestia asta am inceput s-o fac, sa scurtez shopping-ul. de plimbat…ma plimb zilnic. nu de alta, dar cutu are nevoie de miscare. si zau daca nu e cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat ! mmm..nu stiu. si o bucatica de ciocolata din cand in cand, si e totul ok! 😀