Riscuri ale unui implant dentar efectuat în mod greșit

dentist implant dentar

Implantul dentar reprezintă cea mai bună soluție privind reconstrucția dentară, în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți. Zeci de ani de cercetare și sute de statistici stau la baza acestei afirmații, fapt pentru care tot mai mulți pacienți aleg implantul dentar pentru a-și recăpăta zâmbetul și a se putea bucura de funcționalitatea completă a danturii lor.

Însă momentul alegerii unui astfel de tratament presupune o documentare solidă, care să acopere absolut tot ce trebuie să știi despre implantul dentar. Iar asta implică să te informezi inclusiv în privința riscurilor presupuse de o astfel de operație, chiar dacă rata de eșec este aproape inexistentă în cazul acesteia.

În fond, cam toate aceste riscuri legate de implantul dentar au legătură, de fapt, cu efectuarea greșită a intervenției. De aceea, este deosebit de importantă alegerea cu atenție a clinicii și a medicului specialist care să efectueze operația.

Să revenim însă la posibilele efecte negative ale unui implant dentar. Iată cele mai importante riscuri la care trebuie să știi că te supui, în cazul în care operația se dovedește a fi un eșec:
Paralizia parțială
Un posibil efect negativ al implanturilor dentare constă în leziunea nervilor. Aceasta are loc atunci când implantul este inserat foarte aproape sau, mai mult, chiar în nervi, fapt care poate da o desensibilizare a gurii sau, altfel spus, o amorțire locală permanentă. Din păcate, aceasta este, de fapt, o formă de paralizie parțială, iar partea cea mai rea constă în faptul că nu este tratabilă.
Apariția unor infecții
Aceasta este, mai degrabă, o complicație comună pentru orice tip de intervenție chirurgicală. Disconfortul se manifestă local, la început printr-o mică inflamare a zonei gingivale, dar aceasta se poate extinde și, în cazuri excepționale, poate duce la eșuarea prinderii implantului. De aceea este foarte importantă respectarea unei igiene orale corespunzătoare.
Afectarea sinusurilor
Și acesta este un risc cu șanse mici de apariție, însă este bine să-l cunoști dinainte, pentru a discuta cu medicul tău despre el și a te liniști din toate punctele de vedere. Este vorba despre o mică șansă ca, în cazul unui implant prea mare, sinusurile să îți fie afectate, caz în care specialistul poate dispune scoaterea implantului și luarea unei pauze de câteva luni, pentru recuperare. Mai apoi, medicul va decide dacă operația poate fi refăcută sau nu.

Deși este foarte important să te informezi cât mai bine atunci când trebuie să iei decizii legate de sănătatea ta orală, aceste riscuri ale implantului dentar sunt foarte mici. De fapt, rata de succes a acestui tip de tratament este de peste 98% la nivel mondial. Iar numeroasele beneficii pe care le oferă – de la redarea zâmbetului și a încrederii în propria imagine, până la confort, dicție și o masticație absolut normală – fac implanturile dentare să fie cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților pierduți.

Mai mult, situațiile în care implantul dentar este contraindicat sunt destul de puține, iar pentru majoritatea acestor contraindicații se pot găsi soluții. Așadar, cu o îngrijire zilnică adecvată, implantul dentar reprezintă cea mai bună soluție pe termen lung, având o rezistență deosebită în timp și oferind, în mod detașat, mai multe beneficii decât riscuri pentru pacienți.

3 comments on “Riscuri ale unui implant dentar efectuat în mod greșit”

  1. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa dau o groaza de bani sa-mi fac implant dentar si sa ma trezesc apoi ca am probleme cu el. Nu cred ca mi se poate intampla mie asta, ca niciodata nu fac alegere precipitate si fara sa ma fi interesat inainte despre medicul sau cabinetul la care merg.

  2. o femeie says:

    Am un implant. Nu stiam de aceste riscuri… in general cand alesei dentista, am ales ca stie sa evalueze bine riscurile si beneficiile si sa decida bine. A fost efectuat de dentista + chirurg maxilo-facial si au calculat si decis cu radiografia in fata unde si pana unde sa il efectueze, cate turatii, etc. (e drept ca avui masa osoasa suficienta, dar fiecare e unic)

  3. Ionela says:

    De aceea este bine sa apelam doar la medici cu experienta in care sa avem deplina incredere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>