Adv. & Stuff

„Să mă duc din cramă-n cramă, leliţă Ioană”

By | 30.01.2016 | 4 Comments

grapes bottle and glass of red wine

Cred că Ioana Radu a scris melodia „Leliţă Ioană” cu gândul la mine. Hai să fac o hyper-scurtă prezentare. Ioana Radu a fost prima femeie din România care a cântat în direct la radio. Totodată, a fost a doua femeie motociclist de la noi din ţară. S-a născut în februarie 1917 şi a murit în toamna anului 1990. Începând cu 1991 o altă Ioana Radu a început să-şi serbeze ziua tot în luna februarie (eu, cu alte cuvinte). Aşadar, anul acesta se împlinesc 99 de ani de când omul Ioana Radu sărbătoreşte în luna februarie. A sărbătorit ea 74 de ani şi eu 25 (and still counting).

Ce-ar fi, cu gândul la versurile „De-aş mai duce-o pân’ la toamnă, leliţă Ioană, să mă duc din cramă-n cramă…”, să sărbătorim o zi a vinului? Prin februarie aşa, între ziua mea şi ziua ei, undeva pe… 15? Ca după ziua îndrăgostiţilor. Bărbaţii să bea în voie pe data de 15 februarie, să sărbătorească ziua vinului până răsare soarele zilei de 16. Eh? Parcă te-ai băga la aşa sărbătoare, nu? 😀

Propun să fie ziua vinului Merlot! Roşu intens, plin, puternic, echilibrat, sec, cu aromă de fructe de pădure bine coapte şi prune uscate. Masculin – cred că acesta-i cuvântul de bază.

Chiar dacă poate fi sărbătorit şi de domniţe, deşi noi suntem mai predispuse unui alt comportament post Valentine’s Day. Dar n-ar strica un pahar de Merlot în compania prietenelor noastre. Am zis că bărbaţii sărbătoresc separat şi până-n zori, da? Păi să nu încălcăm cuvântul şi să-i lăsăm să se răsfeţe după o zi de 14 februarie în care ne-au răsfăţat ei pe noi.

Aşadar, lăsaţi ziua de 15 februarie să fie Ziua Vinului Merlot! Avantajul este că acest vin poate fi servit cu preparate din carne roşie, vânat de talie mică (sau cu pene), preparate tradiţionale româneşti pe bază de carne sau brânzeturi maturate. Deci nu ducem lipsă de opţiuni nici la partea asta. Încă un motiv în plus să sărbătorim Merlotul.

Şi dacă vrei cu adevărat un vin care să te cucerească, te poţi baza pe sortimentele de la Vinarte – Vinuri Fine Româneşti. Eu înclin către Vinarte Terase Danubiene – Merlot. Asta aşa, că ar trebui să sărbătorim şi noi vinul într-o zi anume din an, nu doar francezii, americanii şi chiar şi fraţii de peste Prut.
Ce zici? Nu crezi că merităm şi noi o zi a vinului? 😀

Cheers!

4 Comments

 • Reply

  doru

  31/01/2016

  eu unul aveam senzatia ca exista deja o zi a vinului !?

  • Reply

   Ioana Radu

   31/01/2016

   Cand? In fiecare zi? :))

 • Reply

  Nicu

  31/01/2016

  Chiar e bun Merlotul pentru femei…..dar băut de bărbaţi! Pe 15 februarie chiar ar fi ok pentru sărbătoarea vinului românesc.
  După multă dragoste din data de 14, merge un vin bun pe data de 15. Dragostea şi aroma vinului este o combinaţie perfectă.
  Hai noroc şi la mai mare!

  • Reply

   Ioana Radu

   31/01/2016

   Mă bucur că şi ţie îţi place ideea de a sărbători Merlotul pe 15 februarie 😀
   Noroc, Nicu!

Leave a Reply