Diverse

Sănătatea este pe primul loc. De fapt… este?

By | 22.03.2020 | 4 Comments

Constat uneori că una zicem și alta facem. Și nu mă refer la modul în care se petrec lucrurile în contextul actual, cu ceea ce probabil o să intre în istorie ca fiind criza mondială din 2020, ci mă refer în general vorbind, raportându-mă la lucrurile aparent mărunte pe care obișnuim să le facem în viața de zi cu zi în perioadele de normalitate.

Sănătatea este pe primul loc

“E ultima oară, gata…”
N-ai voie să ridici greutăți mari din cauza unei hernii de disc sau a unor probleme ce țin de partea superioară a coloanei vertebrale, dar o ridici și pe asta și îți promiți că e ultima oară, gata, nu se va mai repeta. Dar fix atunci apar niște plase grele, un sac de glet, un bax cu apă sau ceva mobilă, toate fiind urgent de ridicat și trebuie să te implici. De fapt… trebuie? 😀 Poți începe de aici să înveți să spui nu, să refuzi astfel de eforturi care îți pun în pericol sănătatea, să ceri sprijinul celor din jur sau, după caz, să împarți greutatea încât să faci mai multe drumuri ridicând greutăți mai mici.

“O să-i port, de mâine chiar îi port”
Atunci când problemele de vedere sunt în stadiu incipient sau când ne facem ochelari doar pentru a ne proteja ochii atunci când folosim diverse device-uri, în cea mai mare parte din timp ajungem să nu-i purtăm. Pe de o parte pentru că nu suntem obișnuiți cu ei, pe de altă parte pentru că vedem bine și nu simțim că purtarea lor este imperios necesară. Poate nu pe termn scurt. Dar pe termen lung, însă, vom ajunge să ne chiorâm încercând să citim. Personal mi-am făcut ochelari de vedere atunci când au început să se instaleze durerile de cap din cauza prea multor ore petrecute în fața laptop-ului. Concentrarea și lumina constantă a ecranului, la care se adaugă lipsa pauzelor, și-au spus evident cuvântul. De fiecare dată când aveam dureri de cap îmi spuneam că o să încep să port ochelarii. Și-i purtam. Câteva zile, după care reveneam la obiceiul de a-i ține în etui și chiar de a nu-i mai lua cu mine. Ar trebui să-mi modific și eu comportamentul și să pun sănătatea pe primul loc.

“Luna viitoare mă apuc de sport”
Aham, în mod sigur… Și eu și mulți alții am făcut afirmația asta de o grămadă de ori. Personal, am zis că mă apuc de sport și chiar m-am apucat de multe ori, dar ca orice lucru frumos n-a durat mult. Am avut o perioadă în care ieșeam cu bibicleta de 2 ori pe săptămână, dar când a dat frigul m-am lăsat. Am avut o perioadă în care am mers la sală, dar după vreo 4 luni am plecat din țară și m-am lăsat. Am avut o perioadă în care am făcut jogging de trei ori pe săptămână, dar când am văzut că nu e de mine m-am lăsat. Între timp mi-am luat gantere și fac sport acasă, dar nu am aceeași tragere de inimă să lucrez o oră sau mai mult, ca atunci când mergeam la sală. De luna viitoare (sau, mai bine zis, de când pică starea de urgență de la noi din țară) sper să ne (re)apucăm împreună de sport. Cu adevărat, nu doar promisiuni 😀 . Ia în calcul, dacă ești băiat, că sportul o să te mențină în formă și după o anumită vârstă, când va scădea în mod natural producția de testosteron și, conform Coolosophy.ro, această scădere vine cu o serie de simptome neplăcute, precum lipsa de energie și apariția grăsimii în jurul abdomenului. Pe de altă parte, dacă ești fată, ia în calcul că vine vara și merităm să ne simțim cât mai bine în pielea noastră, mai ales că nu vom mai fi niciodată atât de tinere ca acum.

Uneori reușim să ne setăm niște obiective și să le urmăm întocmai, așa cum sunt cele de mai sus, care țin toate de sănătatea noastră și deci ne sunt benefice. Alteori problemele cu care ne confruntăm ne distrag atenția și uităm că sănătatea e cea mai importantă, din acest motiv fiind bine să ne motivăm reciproc din când în când.

Multe îmbrățișări și să auzim numai de bine! ♥

4 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  22/03/2020

  Sa știi că eu fac așa de multe ori : de mâine,de poimâine și nu e bine deloc.

 • Reply

  Cereces Loredana

  25/03/2020

  Vai cat adevar in cuvintele de mai sus!Ma regasesc perfect in ele si imi provoaca o stare de tristete mare!De atatea ori mi.am promis ca voi face atatea lucruri,sau le.am inceput pe unele si le.am lasat balta,mi.am propus sa fiu mai rabdatoare cu cei din jurul meu,mai buna si mereu clacam!Sincer,asta imi provoaca o mare tristete in suflet!

  • Reply

   Ioana Radu

   31/03/2020

   Sper să reușim împreună să avem mai multă grijă de noi. Te îmbrățișez!

 • Reply

  Mariuta Pop

  24/04/2020

  Este cea mai importantă fără îndoială și vreau să subliniez că media de vârstă a deceselor la noi este foarte scăzută tocmai pentru că nu avem o educație sanitară foarte bună

Leave a Reply