Anul trecut, mai exact în august 2016, omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu declara pentru Ziarul Financiar că în perioada 2017-2020 “Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în cea mai bună poziţie”. Desigur, expresia era cu sens conotativ, referindu-se la exploatarea resurselor naturale ale mării, aşa cum sunt gazele. Conform aceluiaşi material, în Marea Neagră ar fi fost identificate deja mai multe rezerve de gaze, acestea fiind o sursă foarte bună de venituri pentru ţara noastră, ele putând fi vândute atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional. Mica problemă ar fi mai degrabă legată de geopolitică. Nu ştiu cum este împărţită Marea Neagră între ţările care au ieşire la ea, însă acestea sunt detalii care acum contează mai puţin. Conform declaraţiilor lui Gabriel Comănescu, România ar fi în avantaj prin prisma faptului că avem americanii de partea noastră. V-am zis că e o schemă a geopoliticii.
Cine este Gabriel Valentin Comănescu şi de ce este îndreptăţit să facă pronosticuri asupra Mării Negre şi a perioadei în care aceasta va începe să fie cu adevărat “vânată”? Este un om de afaceri de pe meleagurile noastre, fiind de fapt cel care controlează compania de foraj şi construcţii marine Grup Servicii Petroliere (companie cunoscută şi sub numele de GSP). Faptul că e la cârma unei companii de peste 900 de milioane de lei se datorează în mare parte contractelor pe care le are cu străinii, contracte pe care le-a câştigat în urma unor licitaţii şi/sau a altor forme de decizii. În cazul acesta, al contractelor semnate de compania Grup Servicii Petroliere, Egipt este una din ţările care au semnat pentru construcţii offshore, iar Nigeria urmează să lucreze şi ea tot cu GSP. Orice şi oricum ar face Gabriel Comănescu, face bine. Pe de o parte, prin prisma acestor contracte aduce şi bani la bugetul ţării noastre, plătind taxe şi o grămadă de alte chestii. Pe de altă parte, câştigarea notorietăţii peste hotare este întotdeauna un lucru bun, chestiune care poate cântări şi în cazul în care Marea Neagră va ajunge să fie exploatată în următorii ani. În condiţiile în care compania GSP va obţine acordul pentru lucrări, este mult probabil să se facă şi angajări, fiind o lucrare locală.
Dacă se adeveresc sau nu declaraţiile omului de afaceri Gabriel Comănescu… rămâne de văzut. Însă, la un moment dat în viitor, cineva cu siguranţă va extrage bunurile ce se ascund în Marea Neagră, şi ar fi interesant ca România să poată face asta. Poate că în condiţiile în care am avea foarte mulţi bani la bugetul de stat, ar mai rămâne ceva şi pentru repararea ţării pe ici, pe colo.