Adv. & Stuff

Ședințele de logopedie – importante pentru dezvoltarea limbajului celui mic

By | 05.11.2018 | 2 Comments

Ședințele de logopedie – importante pentru dezvoltarea limbajului celui mic

Pe lângă faptul că vorbirea este principalul mod de a comunica, aceasta are un rol important și în dezvoltarea abilităților psihice și a personalității copiilor. Dar ce e de făcut dacă micuțul tău nu și-a dezvoltat capacitatea de vorbire încă? Fără îndoială că fiecare copil are un ritm diferit de dezvoltare, așadar se întâmplă ca unii micuți să înceapă să vorbească încă de la vârsta de un an, alții de la doi ani, în timp ce pentru mulți este destul de dificil să învețe limbajul chiar și la vârsta de trei ani. În aceste situații părinții ar trebui să se implice în mod activ pentru a corecta problemele de pronunție pe care cel mic le are, iar astfel vizita la logoped este necesară. În urma evaluării, specialistul în logopedie va stabili care sunt problemele de vorbire.

În ce constau ședințele de logopedie pentru copii?

Pentru a depăși problemele de comunicare fiecare copil are nevoie de un program diferit, adaptat în funcție de vârsta și de dificultățile pe care le întâmpină acesta. Un astfel de program poate fi întocmit de către un specialist în logopedie. În zilele noastre, poți apela cu încredere inclusiv la serviciile unui logoped la domiciliu. Fiind într-un cadru familiar, cel mic se va acomoda mult mai ușor cu terapeutul și cu activitățile aferente ședinței. Micuțul se va distra de minune prin logopedie cu jocuri și exerciții, îmbunătățindu-și în mod considerabil pronunția și învățând să citească și să scrie corect. Astfel, cel mic va învăța treptat cum se pronunță în mod corect cuvintele pe care ar trebui să le știe la vârsta sa. Printre cele mai utilizate abordări ale terapiei se numără exercițiile de inspirație și de expirație care au drept scop învățarea unui control al aerului în timpul vorbirii.

Logopedie prin jocuri și exerciții

De asemenea, în timpul ședințelor de logopedie se vor efectua și exerciții de gimnastică pentru buze și obraji. În plus, există posibilitatea unor exerciții pentru motricitatea mandibulei. Pe lângă exercițiile din cadrul ședințelor săptămânale de la logoped, există o serie de jocuri și exerciții de logopedie amuzante pe care le poți realiza și tu acasă împreună cu cel mic. Cu cât micuțul tău va lucra mai mult, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Iată câteva recomandări de exerciții:
● imitarea căscatului;
● simpla închidere și deschidere a gurii;
● ridicarea și coborârea mandibulei, precum și mișcarea sa – spre stânga și apoi spre dreapta;
● formarea unei pâlnii cu gura – ca la pronunțarea literelor „o” și „u”;
● strângerea buzelor și suflarea aerului cu putere – într-un mod similar pronunțării sunetelor „b” și „p”;
● acoperirea alternativă a buzei de sus cu cea de jos și invers.

Ce se va întâmpla dacă nu ducem la timp copilul la logoped?

Logopedul pentru copii va contribui la formarea unui limbaj și va corecta problemele de vorbire pe care micuțul le întâmpină, însă este necesară o evaluare amănunțită pentru a stabili exact unde ar trebui lucrat și care sunt aspectele pe care trebuie să insistăm. În plus, în zilele noastre, poți apela la serviciile unui logoped la domiciliu, o variantă la care mulți părinți apelează deoarece îi oferă celui mic un cadru familiar în care să nu se simtă stingher. Dacă nu vom merge cu cel mic la logoped, în timp problemele de vorbire se pot agrava. Mai mult decât atât, pronunția greșită se va automatiza, ducând la o scriere greșită.
Dacă limbajul nu va avea o evoluție, cel mic poate dezvolta anumite complexe de inferioritate, acest lucru afectându-i într-o oarecare măsură atât viața de adolescent, cât și pe cea de adult.

2 Comments

 • Reply

  Bratu Gabriela

  06/11/2018

  lipsa acestor sedinte afecteaza mult un copil care deja are probleme. in schimb, faptul ca ne ocupam de el si ii asiguram acest serviciu extraordinar, il va ajuta enorm pe viitor. diferentele sunt notabile!

 • Reply

  Cristina Dragomir

  06/11/2018

  ma bucur mult ca ai subliniat inca de la inceput ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui si ca, daca al vecinei a vorbit la un an si al tau are un an jumate si spune doar 3 cuvinte nu e cazul sa dai fuga la medic sau la logoped. abia dupa 2 ani jumate, trei, incepem sa ne facem probleme si, daca medicul recomanda, trecem la sedinte de logopedie.

Leave a Reply