Adv. & Stuff

Sfaturi pentru alegerea jucariilor in functie de varsta

By | 27.09.2017 | 3 Comments

jucarii in functie de varsta

De regula, in momentul in care alegem o jucarie pentru copilul nostru ne gandim ca aceasta sa aiba atributii cat mai educative si sa ajute cat mai mult la dezvoltarea fizica si psihica a sa. De fapt, in copilarie singura activitate importanta care ajuta la dezvoltarea celui mic este jocul, motiv pentru care intrebarea “cat de mult imi dezvolta jucariile copilul?” este o intrebare fondata.

Desi gama de jucarii este foarte variata si pare relativ simplu sa alegem jucaria perfecta pentru copil, lucrurile nu sunt deloc asa. Nu putem sa le oferim doar jucarii de plus. Inainte de alegerea jucariilor trebuie sa stim foarte bine care sunt cele care il ajuta cu adevarat si cele care sunt nepotrivite pentru varsta sau activitatile pe care ar trebui sa le aiba la timpul respectiv.

Alegerea potrivita a unor jucarii a fost si inca este o problema importanta atat pentru copii cat si pentru parinti deoarece acestea trebuie sa fie alese cu grija si mai ales in functie de varsta. Medicii afirma si subliniaza intotdeauna ca inca din primele zile de viata din momentul in care copilul invata sa vada jucariile ajuta la dezvoltarea simturilor.

Pana la varsta de 6 luni jucariiile au rolul de a stimula dezvoltarea si perceptia luminii, au nevoie de jucarii mari, luminoase si care pot face foarte mult zgomot. Dupa ce depasesc varsta de 2 ani specialistii recomanda jucarii pentru dentitie, unele din material, altele din plastic. De asemenea, la aceasta varsta se recomanda jucariile de baie, insa este foarte important sa stim exact din ce materiale sunt confectionate pentru a nu folosi vopseluri toxice.

La varstele mai mari se subliniaza imbunatatirea coordonarii intre mana si ochi, dar si dezvoltarea perceptiei spatiale cand se dezvolta memoria vizuala si capacitatea de a vizualiza lucruri abstracte. Acum este momentul in care este foarte indicat ca micutul sa utilizeze la joaca jucarii de exterior. Lego-ul este un joc foarte important care ajuta foarte mult la dezvoltarea fizica si psihica a celui mic, motiv pentru care nu trebuie sa lipseasca din cutia cu jucarii a celui mic.

De asemenea, dupa 3 ani copilul incepe sa se dezvolte fizic foarte mult, are foarte multa energie, asa ca jucariile care se folosesc in exterior sunt foarte bune, conform spuselor specialistilor. La aceasta varsta copilul trebuie sa fie activ, sa alerge, sa impinga lucruri, sa traga sau sa aiba alte activitati care il ajuta la dezvoltarea oaselor si a musculaturii. Sa nu uitam de jucariile lego care dezvolta foarte mult inteligenta copilului.

Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tinem cont in momentul in care alegem jucariile este siguranta copilului. Sigur ca nimeni nu are intentia de a face rau copilului in momentul in care ii cumpara jucarii, insa unele sunt cu adevarat periculoase (in principiu cele care au piese mici si pot fi inghitite), asa ca trebuie sa fie alese cu deosebita atentie.

3 Comments

 • Reply

  Caietul Cristinei

  29/09/2017

  Una dintre nepoate a implinit un an, cealalta abia face 6 luni in octombrie, asa ca imi pica foarte bine articolul asta ca mereu ma duc si ma uit la jucarii si chiar nu stiu care sunt pentru ele si care nu. Noroc ca la majoritatea articolelor scrie pe eticheta, ca altfel cine stie ce as cumpara.

 • Reply

  Emma

  01/10/2017

  E gresit ca vreau sa-mi cumpar lego,desi am 22 de ani? Parca mi-e dor:))

  • Reply

   Ioana Radu

   02/10/2017

   Nu. Cata vreme nu e gresit ca mie imi plac masinutele de jucarie :)).

Leave a Reply