Există anumite detalii care fac o locuință să pară simpatică fără prea mare efort sau, în termeni mai hipsterești, să pară că acolo s-au investit mai mulți bani decât ne-am permite conform salariilor actuale. Sună oarecum utopic, nu-i așa? Mulți dintre noi ne dorim să decorăm locuința astfel încât să nu renunțăm la vacanța de anul acesta. Practic, să investim puțin, dar cu folos. Marea eroare de calcul este că mulți se orientează către obiecte scumpe, în ideea că prețul dictează calitatea (fapt pe care nu-l contest, dar despre care știu totodată că nu se aplică în 100% din cazuri). Și, până la urmă, ce e de făcut? Cum să decorați locuința astfel încât să nu fiți pe muchie de cuțit cu cheltuielile pe anul acesta? Răspunsul e simplu: vă concentrați asupra câtorva detalii. Iar pentru a înțelege mai bine despre ce detalii poate fi vorba, voi încerca să menționez mai jos câteva dintre ele și să argumentez de ce sunt atât de importante.
• cuier pentru hol
Prima experiență pe care o au musafirii cu locuința noastră are legătură cu holul sau orice alt tip de încăpere în care se intră în casă/apartament (pentru că unii au un spațiu deschis în loc de hol). Ei vin și de obicei întreabă “unde pot să-mi las haina?”, după care își agață geaca/jacheta/paltonul în cuier. Iată de ce un cuier pentru hol are o importanță atât de mare, el fiind primul obiect cu care musafirii intră în contact și care le poate imprima un sentiment plăcut (sau chiar amuzant, dacă avem un cuier mai nonconformist). În plus, nu e vorba numai de musafiri aici, ci și de momentul în care chiar noi ajungem acasă de la serviciu și ne lăsăm haina în cuier. Vă las mai jos o fotografie cu niște modele de agățătoare pentru cuier pe care le-am găsit la o grădină zoologică din străinătate și care au reușit să mă bine-dispună. Practic, puteți cumpăra un cuier ieftin și să-l personalizați cu tot felul de agățătoare, poate chiar unele care să vă pună un zâmbet pe buze atât vouă cât și musafirilor 😉 .
• ușile de interior
Iată o investiție cu care-i bine să nu vă grăbiți. Puteți avea parchet laminat și mobilier nou în casă, dar dacă ușile de interior sunt cele de pe vremea când a fost construit blocul atunci imaginea de ansablu nu e tocmai câștigătoare. Decât să investiți în vitrine scumpe, canapele scumpe, parchet de fițe și multe alte astfel de obiecte de interior… mai bine vă orientați către uși de interior cu aspect modern și cât mai versatil (care să meargă bine cu orice stil de docor). Pare o investiție serioasă, însă veți ieși mai bine dacă optați pentru uși frumoase și restul mobilierului este mai ieftin sau chiar retapițat/recondiționat. Cam care ar fi modelele câștigătoare când vine vorba de ușile de interior? Am găsit câteva modele frumoase la Mathaus pe care să vi le arăt pentru a vă face o idee.
• linoleum în loc de parchet sau gresie
Eu locuiesc în Suedia de doi ani și majoritatea apartamentelor nu au parchet și nici gresie, ci linoleum cu model de parchet, model de marmură și alte print-uri simpatice. Între timp am învățat că se găsește inclusiv linoleum antibacterian, precum cel folosit în clinicile private (și în băile și bucătăriile locuințelor din Suedia). Care sunt avantajele pentru a opta pentru linoleum și a uita de parchet laminat și gresie? În primul rând, desigur, de ordin financiar, fiind mai ieftin să optăm pentru linoleum decât pentru parchet ori gresie. Totodată este și mult mai trainic, astfel că el nu se va umfla dacă este spălat cu mopul (ceea ce nu se poate spune despre parchet, el deteriorându-se cu timpul de la apă și/sau diverse soluții) și nici nu există riscul să se spargă sau să acumuleze la fel de mulți microbi precum gresia și rosturile ei (spațiile dintre plăci). Practic linoleumul nu doar că oferă avantaje pe partea de calitate pe termen lung, ci este și avantajos financiar vorbind. În plus, în prezent există atât de multe modele frumoase încât e greu să nu găsiți unul care să vă placă. Și, iată, acum aveți pardoseli simpatice fără prea mare efort. Puteți investi apoi într-un covor de fițe care să atragă toate privirile. Sau, dacă nu vă plac covoarele, o măsuță de cafea precum cele din reviste. Iată câteva sugestii de linoleum:
Per total, încercați să nu dați prea mare importanță detaliilor care nu contează. Musafirii, dacă sunt după chipul și asemănarea noastră, nu vor fi interesați de prețul obiectelor din locuință, ci de aspectul lor și de cât de practice sunt ele. Iar musafirii care sunt totuși cârcotași nu-s genul de oameni pe care să-i vreți în viețile voastre. În fond, locuința trebuie să fie simpatică și confortabilă. Sufletul să ne fie bogat și vacanțele fără număr! 😀
sa stii ca eu am avut linoleum in casa multi ani. L-am scos, cu forta, acum vreo 8 ani. Acum parca imi pare rau. Gresia noastra, ca am ales din aia mai ieftina, e ciobita in mai multe locuri pentru ca, fara sa vrei, iti mai cade o chestie si se sparge puțin. Si oricum am dat pe ea mai mult decat as fi dat pe linoleum si ala a rezistat cred ca peste 20 de ani fara sa sufere accidente care sa-i strice aspectul.