Indiferent de vremurile pe care le traversăm, industria continuă să se dezvolte, ca parte importantă a economiei oricărui stat. Dacă pe timp de vară multe spații mari trebuie echipate cu aparate industriale de aer condiționat pentru a păstra calitatea produselor (fie ele alimentare sau de altă natură), astfel încât producția să nu aibă de suferit, pe timp de iarnă firmele caută soluții tot mai avantajoase pentru a păstra la interior o temperatură care să nu afecteze bunurile produse și nici echipamentele.
Firmele mari optează din ce în ce mai des pentru aeroterme industriale, cu debit mare de aer, care să nu consume energie electrică în zadar, ci să dea randament și activitatea de producție/asamblare să se desfășoare fără evenimente neplăcute.
Câteva exemple de aeroterme industriale:
• Aeroterma Tecnoclima AZN 23, cu agent termic, pentru climatizarea spațiilor comerciale sau industriale, cu debit de aer de 2300 metri cubi pe oră. Are carcasa confecționată din oțel, prevăzută cu jaluzele pentru distribuția și direcționarea jetului de aer, iar schimbătorul de căldură este confecționat din aluminiu și tevi de cupru, ceea ce ajută la asigurarea unui schimb de căldură și o conductivitate termică ridicată.
• Aeroterma Sonniger Heater Condens CR1, în 3 trepte, concepută tot pentru spații mari și foarte mari, având debit de aer de 3900 metri cubi pe oră. Are carcasa din polipropilenă extrudată de înaltă densitate ce previne apariția condensului și este și ea prevazută cu jaluzele pentru distribuția și direcționarea jetului de aer. Acest tip de aerotermă este dedicat pentru utilizare cu centrale în condesație și pompe de căldură industriale.
Prețul unei aeroterme industriale este între 2000 și 6000 lei. Ele încep să fie montate și în spațiile care se dau spre închiriere, pentru că tot mai multe afaceri au nevoie de un sistem de încălzire. Astfel, prețul de închiriere pentru acele spații cunoaște o ușoară creștere (pentru amortizarea investiției în timp). Însă spațiile în cauză sunt mai ușor de închiriat firmelor mari.
Aerotermele industriale se folosesc nu doar pentru păstrarea în condiții optime a produselor și pentru buna funcționare a mașinilor din spații de producție/asamblare, ci și pentru crearea condițiilor optime de desfășurare a activității oamenilor. De exemplu încălzirea spațiilor comerciale mari, așa cum sunt mall-urile, încălzirea sălilor de sport, clădirilor de birouri, diferitelor săli de evenimente ce dispun de spațiu foarte mare (cinematografe, teatre, ballroom-uri).
Una dintre principalele caracteristici ale aerotermelor industriale este puterea pe încălzire, măsurată în kW. De exemplu există aeroterme cu putere pe încălzire pentru parametri climatici 85/70C-15C care are 35.4 kW, dar și aeroterme cu puterea 23.8 kW. În orice caz, pentru astfel de achiziții se recomandă un calcul al necesarului termic al construcției, iar aerotermele industriale se aleg cel mai bine cu sprijinul personalului tehnic din cadrul oricărui shop. Nu toate spațiile au nevoie de cel mai mare aparat.