Am terminat de citit acest roman în urmă cu doar câteva zile și pot spune cu ușurință că mi-a plăcut. N-am mai citit până acum ceva scris de A.S.A. Harrison, însă m-am bucurat să o descopăr. Din păcate nu voi putea citi și alte cărți scrise de ea, pentru că romanul Soția tăcută este primul publicat, iar la scurt timp după această frumoasă realizare… autoarea de origine canadiană a decedat, răpusă fiind de cancer la vârsta de 65 de ani. Nu știu altceva despre ea, însă opera pe care a lăsat-o în urmă a fost primită foarte bine de public și de criticii literari deopotrivă. Și, pe bună dreptate, chiar e o carte bună.
Romanul Soția tăcută o are ca personaj principal pe Jodi Brett, o terapeută în vârstă de 45 de ani ce s-a ghidat mai toată viața după niște principii foarte sănătoase. A crescut într-o familie aparent grozavă, iar la maturitate a devenit partenera lui Todd Gilbert și, suplimentar, și-a construit și o carieră. Împreună formau un cuplu sănătos. Ea îl aprecia pentru părțile lui bune și alegea să le ignore complet pe cele care nu-i făceau cinste – așa cum era faptul că Todd o înșela. Fiind terapeut, Jodi știa că niciun om nu este perfect și că n-ar fi ajutat-o cu nimic să se consume și/sau să riposteze. A ales nu neapărat să ignore acele părți de neadmirat ale comportamentului lui, ci să se raporteze la ele cât mai sănătos și în așa fel încât să nu o afecteze, căci sănătatea sufletului ei era mai presus de momentele în care moralitatea lui Todd lipsea.
“Rolul celorlalți nu e să ne satisfacă nouă nevoile sau să ne împlinească așteptările, și nu se vor purta întotdeauna bine cu noi. Nereușita de a accepta această realitate va genera furie și resentimente. Împăcarea și liniștea mentală vin atunci când îi accepți pe oameni așa cum sunt ei și când accentuezi părțile pozitive.” (pag. 30)
Relația lui Jodi și a lui Todd dura de peste 20 de ani. Locuiau într-un superb apartament de la etajul 27 al unui imobil din Chicago și lucrurile păreau să fie așezate cumva în favoarea amândurora. Chiar dacă ea era înșelată în toată ecuația, atitudinea ei și principiile după care se ghida erau adesea admirabile. Nu înjositoare, ci sănătoase, semn că era suficient de puternică încât să se concentreze asupra ei chiar și atunci când circumstanțele erau nefavorabile.
“[…] în mod inevitabil, când doi oameni trăiesc zi de zi împreună, când își absorb unul altuia felul de a fi ca o premisă intrinsecă a vieții, vor exista unele sacrificii. La finele unei relații nu vei mai fi aceeași persoană care ai fost când ai început-o.” (pag. 140)
Lucrurile se schimbă însă în momentul în care Todd se îndrăgostește de o fată foarte tânără. Natasha avea mai puțin de jumătate din vârsta lui, iar lângă ea se simțea din nou tânăr. Vinovatul să fi fost și victimă în același timp? În propria lui poveste? Todd se lasă convins de Natasha să facă lucruri pe care el nu le făcuse până atunci, ceea ce începe să destabilizeze și algoritmul lui Jodi. Lucrurile începeau să se schimbe destul de mult și unele chestii au dus la altele, astfel că acțiunea ia o întorsătură neașteptată. E interesant de descoperit ce se întâmplă cu Jodi, Todd și Natasha. Cine câștigă și cine pierde? Sau… iese vreunul dintre ei întreg din triunghiul acesta?
Aleg să notez aici întrebări pe care și eu mi le-am pus pe măsură ce citeam romanul acesta. Totodată, aleg să scriu întrebările pentru a nu fi spoiler, a nu strica misterul cărții.
E interesant de descoperit fiecare personaj, cât și modul în care decurg lucrurile. Totodată, e interesant și felul în care personajele se raportează la schimbări. Am parcurs cartea destul de repede, poate și pentru că “m-a prins”, fiind scrisă cu calm și înțelepciune (cel puțin o parte din ea).
“Respectarea diferențelor, a înțeles ea, presupune mai mult decât simpla toleranță; înseamnă să renunți la perspectiva ta îngustă și rigidă, la presupunerea implicită că tu ai dreptate și ceilalți greșesc, că lumea ar fi un loc mai bun dacă toți ceilalți ar gândi la fel ca tine.” (pag 226)
Eu am descoperit romanul Soția tăcută citind recenzia scrisă de Cristina Dragomir. I-am zis într-un comentariu de pe atunci că o să-mi iau și eu cartea, iar cu prima ocazie cu care mi-am mai comandat câteva cărți nu am ezitat să o adaug și pe aceasta în coșul de cumpărături. Am luat-o de pe Elefant.ro, dar se găsește și pe site-urile Libris.ro și Carturesti.ro.
Cheers!
M-am intalnit si eu cu acest titlu de catva ori pe diverse site-uri, cred ca am citit si recenzia Cristinei (de obicei ma inspir de la ea) dar mereu a apaut altceva care m-a atras mai mult. Am retinut ca merita citita si nu o voi mai ocoli.
Cred ca o sa-ti placa si tie 😀 .
sper ca nu te-a dezamagit cartea, Ioana. Si multumesc mult pentru mentionare si link. Iar sunt datoare. Mie mi-a placut cartea. Uite ceva ce eu nu stiam: ca autoarea Sotiei Tacute a decedat. Poate mai are totusi alte carti scrise si vor fi publicate postum. Mi-ar placea.
Chiar mi-a placut! Iti multumesc tare mult ca ai scris despre ea si ca am avut astfel ocazia sa o descopar ^_^.